Με επιτυχία η ημερίδα για τη Μαγούλα Καρδίτσας


Μέσα στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα με θέμα «Πεδινή Θεσσαλία και Καραγκούνηδες. Το Φανάρ’ Μαγούλα, ένα σημαντικό καραγκουνοχώρι της δυτικής πεδιάδας.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Μαγούλας Μερσίνα Ζαρζάνη καλωσόρισε τους εισηγητές και τους παρευρισκομένους τονίζοντας πως « η σημερινή ημέρα είναι σημαντική , γιατί ο στόχος που βάλαμε εδώ και πολύ καιρό έγινε πραγματικότητα. Η λαογραφική συλλογή που αναπαριστά ένα τυπικό καραγκούνικο σπίτι σε λίγο θα ανοίξει τις πύλες στο κοινό».

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από το Δήμαρχο Μουζακίου κ. Γεώργιο Κουτσό, το βουλευτή Σπύρο Ταλιαδούρο και τον πρόεδρο της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Μανώλη Στεργιόπουλο.

Στη συνέχεια οι εισηγητές της Ημερίδας Απόστολος Φιρφιρής, Απόστολος Φλωρίδης, Μαίρη Θεολόγη, Βασιλική Κοζιού, Θωμάς Στυλόπουλος, Πιπίτσα Τσιώνα και Κατερίνα Σταθοπούλου με τις ολοκληρωμένες και εμπεριστατωμένες εισηγήσεις τους παρουσίασαν στους συμμετέχοντες σημαντικά στοιχεία από τη ζωή των Θεσσαλών Καραγκούνηδων. Ακολούθησε εργαστήρι παραδοσιακού κεφαλόδεσμου του χωριού από τις κυρίες Μπάλλα Μαίρη και Μπάλλα Γεωργία.

Μόλις ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ημερίδας, ο κόσμος μεταφέρθηκε στο παλιό δημοτικό σχολείο όπου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Λαογραφικής Συλλογής και η ξενάγηση των παρευρισκομένων. Πλούσια παραδοσιακά εδέσματα προσφέρθηκαν σ’ όλο τον κόσμο, που ετοίμασαν οι γυναίκες του χωριού.

Χαιρετισμούς απέστειλαν ο Καραγκούνης βουλευτής κ. Κώστας Τσιάρας και η παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων.

Παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους η βουλευτής κ. Ασημίνα Σκόνδρα, αντιδήμαρχοι του Δήμου Μουζακίου, ο γυμνασιάρχης του Γυμνασίου, ο εφημέριος του χωριού, το μέλος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων κ. Δημ. Γιώτης, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ. Βασ. Τσιώνας, σύσσωμα σχεδόν τα μέλη της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων και της Αμφικτιονίας των Θεσσαλών Καραγκούνηδων, πολλοί λαογράφοι και ερευνητές και πλήθος κόσμου.

 

Προηγούμενο άρθρο Αποκριάτικο πάρτυ και κοπή πίτας της Α.Κ.Α.Κ. & του ΑΣΚ Ολυμπιακός
Επόμενο άρθρο Μενελαιδια 2014: Η γιορτή-θεσμός του απόδημου ελληνισμού