Με επιτυχία οι εξετάσεις των αποφοίτων ΤΕΕ και πρώην ΤΕΛ


Νέος τρόπος πρόσβασης των αποφοίτων ΕΠΑΛ στη Τριτοβάθμια Εκπ/ση.

Τι θα ισχύει από τη νέα σχολική χρονιά.

Με απόλυτη επιτυχία διεξήχθησαν, στο 1ο ΤΕΕ Καρδίτσας, οι εξετάσεις των αποφοίτων ΤΕΕ και πρώην ΤΕΛ, για την εισαγωγή τους στα ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ, Στρ. Σχολές Υπαξιωματικών, Σχολή Αστυφυλάκων και Εμπορικού Ναυτικού. Η οργάνωση του εξεταστικού κέντρου ήταν άψογη, τα θέματα δόθηκαν στην ώρα τους και οι εξετάσεις τελείωσαν χωρίς κανένα πρόβλημα.

Θέλουμε, όμως, να κάνουμε γνωστό στους μαθητές/τριες και στους γονείς, ότι από τη νέα σχολική χρονιά, αλλάζει ο τρόπος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπ/ση των αποφοίτων του Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ).

Θα παρουσιάσουμε στη συνέχεια, αναλυτικά, για ενημέρωσή τους, τις δυνατότητες που έχουν οι κάτοχοι απολυτηρίου Επαγγελματικού Λυκείου, για την πρόσβασή τους στην Τριτοβάθμια Εκπ/ση, τους τίτλους σπουδών, την ισοτιμία και τα  επαγγελματικά δικαιώματα.

Πρώτη δυνατότητα:

Να συμμετάσχουν σε ειδικές πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή αποκλειστικά και μόνο σε τμήματα και σε σχολές του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΤΕΙ), στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΑΣΤΕ) και στις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, γνωστικών αντικειμένων αντιστοίχων με τα γνωστικά αντικείμενα των ειδικοτήτων του ΕΠΑ.Λ  και σε ποσοστό θέσεων που ορίζεται κάθε φορά με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ειδικότερα: Οι μαθητές παρακολουθούν τα τρία (3) μαθήματα της ομάδας Α και ένα από τα μαθήματα επιλογής.

Ομάδα Α:

Νεοελληνική γλώσσα (2ώρες),

Μαθηματικά I  (5ώρες),

Φυσική I  (3ώρες).                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

Μαθήματα επιλογής:

1. Νεότερη Ελληνική Ιστορία

2. Αρχές οικονομικής Θεωρίας

3. Μαθηματικά και στοιχεία στατιστικής

4. Βιολογία I

5. Βιολογία II 

6. Διαχείριση φυσικών πόρων (όλα δίωρα).

Τα εξεταζόμενα μαθήματα είναι τα «Μαθηματικά I» και δύο Eπαγγελματικά Mαθήματα που ορίζονται για κάθε ειδικότητα. Οι συντελεστές κατά εξεταζόμενο μάθημα ορίζονται ως ακολούθως: α) για κάθε ένα από τα μαθήματα ειδικότητας συντελεστής 4 β) για το μάθημα «Μαθηματικά I»  συντελεστής 2 γ) για το ειδικό μάθημα (όταν απαιτείται) συντελεστής 2. 

Δεύτερη δυνατότητα:

Να συμμετέχουν σε πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή σε όλα τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα που εισάγονται και οι κάτοχοι απολυτηρίου ημερήσιου Γενικού Λυκείου. Οι υποψήφιοι εξετάζονται σε μαθήματα γενικής παιδείας σε ίσο αριθμό με τα εξεταζόμενα για τους αποφοίτους του Γενικού Λυκείου.                                                  

Ειδικότερα: Οι υποψήφιοι εξετάζονται σε έξι (6) μαθήματα, εκ των οποίων τα τέσσερα (4) είναι γενικής παιδείας και τα δύο είναι επαγγελματικά. Τα μαθήματα γενικής παιδείας είναι τα τρία της ομάδας Β και το ένα μάθημα επιλογής που ο υποψήφιος θα παρακολουθήσει στην Γ΄ τάξη του ΕΠΑ.Λ.                                         

Ομάδα Β:

Νεοελληνική γλώσσα (2ώρες),

Μαθηματικά II (5ώρες),

Φυσική II  (3ώρες).

Τα εξεταζόμενα επαγγελματικά μαθήματα ορίζονται για κάθε ειδικότητα με υπουργική απόφαση. Τα κοινά μαθήματα εξετάζονται στα ίδια θέματα και για τους δύο τύπους Λυκείων. Η κατανομή τμημάτων των σχολών στα (5) επιστημονικά πεδία είναι ίδια για τους   υποψηφίους και των δύο τύπων Λυκείων.

Οι συντελεστές βαρύτητας στα κοινά εξεταζόμενα μαθήματα είναι ίδιοι.   

Οι υποψήφιοι επιλέγουν τμήματα και σχολές από δύο επιστημονικά παιδία.    

Ο υπολογισμός των μορίων και στους δύο τύπους Λυκείων γίνεται με τον ίδιο τρόπο.

(Η προφορική βαθμολογία που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του βαθμού πρόσβασης των μαθημάτων που εξετάζονται πανελλαδικά, αντικαθίσταται για τους αποφοίτους του ΕΠΑ.Λ  με το βαθμό της ετήσιας επίδοσης των μαθημάτων αυτών στην τελευταία τάξη). 

Οι κάτοχοι απολυτηρίου Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της περ. β΄ της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν.2525/1997, όπως ισχύει, μετά από συμμετοχή στις πανελλήνιες εξετάσεις, εξεταζόμενοι σε μαθήματα γενικής και επαγγελματικής παιδείας και σε ίσο αριθμό με τα εξεταζόμενα για τους αποφοίτους του εσπερινού Γενικού Λυκείου. Η εισαγωγή γίνεται σε ποσοστό θέσεων, επιπλέον του αριθμού εισακτέων, το οποίο ορίζεται κάθε φορά με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και είναι κοινό για τους μαθητές των Γενικών και Επαγγελματικών Εσπερινών Λυκείων.

    

Τίτλοι σπουδών – Ισοτιμία – Επαγγελματικά δικαιώματα

1. Στους αποφοίτους του ΕΠΑ.Λ χορηγείται απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου και πτυχίο επιπέδου 3 της περ. γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 2009/1992 (ΦΕΚ 18 Α΄).      

2. Τα απολυτήρια των Επαγγελματικών Λυκείων είναι ισότιμα με τα απολυτήρια των Γενικών Λυκείων.

3. Ειδικότερα οι απόφοιτοι έχουν το δικαίωμα:

α) να λάβουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις,

β) να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα τμήματα και στις σχολές των Ανώτερων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

γ) να εγγράφονται στο τρίτο εξάμηνο στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) και κατά προτεραιότητα σε τμήματα αντίστοιχης ή συναφούς ειδικότητας με την ειδικότητα του πτυχίου τους.                                                                                                                         

δ) Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των Επαγγελματικών Λυκείων καθορίζονται από τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 6 του ν. 2009/1992.       

Τέλος να ευχηθούμε, σε όλους τους υποψήφιους για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπ/ση, καλή επιτυχία. 

Ευαγγέλου Πλακιά,

Δ/ντής 1ου ΕΠΑΛ Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Π.Α.ΜΕ. Γραμματεία Καρδίτσας: Μεροκάματα και κέρδη, δεν πάνε μαζί !
Επόμενο άρθρο Στην Καρδίτσα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης