Με ηλικιακό πλαφόν και ημερομηνία λήξης το αφορολόγητο


Θέτοντας σειρά όρων στην επίμαχη τροπολογία ο Γ.Αλογοσκούφης μειώνει τον αριθμό των ελεύθερων επαγγελματιών για τους οποίους θα διατηρηθεί το αφορόλογητο των 10.500 ευρώ. Τελικά θα ισχύσει για τρία μόνο επιπλέον έτη και μόνο για εκείνους που έχουν σύμβαση μ’ ένα εργοδότη και δεν έχουν πατήσει το 30ο έτος. Οι πολύτεκνοι γλιτώνουν το «χαράτσι» χωρίς όρους.

Για «κάλπικες» παραχωρήσεις και «εμπαιγμό της γενιάς των 700 ευρώ», αλλά και για προχειρότητα και «μέτρα στο πόδι», μιλά η Αντιπολίτευση.

Με δύο βελτιωτικές τροπολογίες ψηφίστηκε τελικά στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το φορολογικό νομοσχέδιο, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης.

Σύμφωνα με την πρώτη τροπολογία, διατηρείται το αφορόλογητο όριο των 10.500 ευρώ για τους πολύτεκνους που έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά, με προσαυξήσεις για κάθε ένα παιδί.

Με τη δεύτερη τροπολογία διατηρείται για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες με σύμβαση με ένα εργοδότη ή με συμβάσεις με διαδοχικούς εργοδότες, το αφορολόγητο για τρία επιπλέον έτη, εφόσον οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν συμπληρώσει το 30ο έτος ηλικίας.

Τέλος, ο κ. Αλογοσκούφης αναφερόμενος στους αδρανείς λογαριασμούς καταθέσεων, είπε ότι οι αλλαγές που εξετάζονται δεν θίγουν τα δικαιώματα των καταθετών και πρόσθεσε ότι πρόκειται για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που ισχύει από το 1942 και αφορά τον υπολογισμό τόκων και την πρακτική που ακολουθούν οι τράπεζες.

Για εμπαιγμό, μιλά η Αντιπολίτευση

Την προχειρότητα και την έλλειψη προετοιμασίας και σοβαρότητας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης αποδεικνύουν οι τροπολογίες που έφερε ο κ. Αλογοσκούφης, δήλωσε η υπεύθυνη για θέματα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, Λ.Κατσέλη.

«Οι ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής δεν βγάζουν από τις πλάτες των χιλιάδων νέων εργαζομένων με μπλοκάκι το τεράστιο βάρος που προκαλείται με την κατάργηση του αφορολόγητου. Η τροπολογία, με την οποία διατηρεί για 3 επιπλέον έτη, το αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες κάτω των 30 ετών, ευνοεί την απαράδεκτη διαιώνιση ενός καθεστώτος ομηρίας νέων εργαζομένων, οι οποίοι έχουν σύμβαση με έναν ή διαδοχικούς εργοδότες, και οι οποίοι, ενώ στην ουσία παρέχουν μισθωτή εργασία, απασχολούνται με μπλοκάκι προς όφελος των επιχειρήσεων, αλλά και του Δημοσίου» πρόσθεσε η ίδια.

«Επιπλέον, τα 3 έτη και το ηλικιακό όριο των 30 ετών είναι απολύτως αυθαίρετα και άδικα και δημιουργούν ακόμα περισσότερες κατηγορίες φορολογουμένων με διακριτή φορολογική μεταχείριση. Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει το απαράδεκτο φορολογικό νομοσχέδιο, που φορολογεί πολίτες ακόμα και κάτω από το όριο της φτώχειας, πλήττει πλατειά λαϊκά στρώματα, ανθρώπους του μόχθου, και τελικά εντείνει τη φοροδιαφυγή» πρόσθεσε η κυρία Κατσέλη.

«Οι μικροαλλαγές που έκανε η κυβέρνηση στο φοροεπιδρομικό νομοσχέδιο σε σχέση με τους εργαζόμενους που αμείβονται με το απαράδεκτο καθεστώς του δελτίου παροχής υπηρεσιών είναι κάλπικες. Δεν έχουν αντίκρισμα και ουσιαστικό αποτέλεσμα. Οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι πρέπει να απορρίψουν ασυζητητί και τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης και συνολικά την πολιτική της» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Καμιά ανοχή στην πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη του κεφαλαίου και δίνει επιδόματα εξαθλίωσης στους εργαζόμενους. Συσπείρωση και πάλη για σύγχρονα δικαιώματα στο εισόδημα και στην εργασία. Ανυπακοή και απειθαρχία στον ‘ευρωμονόδρομο’ και στα κόμματά του» καταλήγει η ανακοίνωση.

Για τροποποίηση που αποτελεί μεγάλο εμπαιγμό για τους νέους και τις νέες και μια περιφρονητική υποτίμηση της νοημοσύνης τους, μίλησε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παν.Λαφαζάνης.

Όπως εξηγεί ο κ. Λαφαζάνης, «ο υπουργός Οικονομίας με τη νομοθετική ρύθμιση επαναφέρει το αφορολόγητο των 10.500 ευρώ για όσους αμείβονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες με δελτίο παροχής υπηρεσιών σε έναν εργοδότη ή σε δύο διαδοχικούς εργοδότες κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους, και το πολύ μέχρι 6 χρόνια, εφόσον είναι κάτω από 30 χρονών».

»Πρώτον: Η ρύθμιση αυτή, κατά απαράδεκτο τρόπο, δεν συμπεριλαμβάνει και εξαιρεί τους δεκάδες χιλιάδες νέους πάνω από 30 χρονών, απόφοιτους πανεπιστημίων, συχνά και με μεταπανεπιστημιακές σπουδές, οι οποίοι δουλεύουν επί πολλά χρόνια με δελτίο παροχής υπηρεσιών, ακόμα και σε έναν αποκλειστικά εργοδότη. Επιπλέον δεν συμπεριλαμβάνει δεκάδες χιλιάδες μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενους, οι οποίοι υποχρεώνονται να δουλεύουν με δελτία παροχής υπηρεσιών, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται και κοντά στη σύνταξη».

»Δεύτερον: Η ρύθμιση αυτή δεν συμπεριλαμβάνει και εξαιρεί τους δεκάδες χιλιάδες, κυρίως νέους και νέες, οι οποίοι προσφέρουν για να επιβιώσουν υπηρεσίες σε δύο και τρεις ταυτόχρονα εργοδότες με δελτία παροχής υπηρεσιών των 200 ή 300 ευρώ. Οι νέοι αυτοί θα υποχρεωθούν για πενιχρά, αβέβαια και επισφαλή εισοδήματα, σε καθεστώς σκληρής εκμετάλλευσης, να υποστούν μια πρωτοφανή φοροεπιδρομή, η οποία είναι όχι μόνο άδικη και παράλογη αλλά και εξοντωτική».

»Τρίτον: Η ρύθμιση αυτή δεν συμπεριλαμβάνει και εξαιρεί τους δεκάδες χιλιάδες, κυρίως νέους και νέες, οι οποίοι δουλεύουν με δελτία παροχής υπηρεσιών πάνω από 6 χρόνια σ’ έναν εργοδότη κι είναι κάτω από 30 χρονών ή ακόμα χρειάζεται να αλλάξουν εργοδότη πάνω από 2 φορές το χρόνο».

»Τέταρτον: Η ρύθμιση για τη διατήρηση του αφορολόγητου, για τους κάτω από 30 χρονών, στην περίπτωση δελτίου παροχής υπηρεσιών σ’ έναν εργοδότη ή σε δύο διαδοχικούς εργοδότες κατά τη διάρκεια του ιδίου έτους και το πολύ για 6 χρόνια, ενώ προσπαθεί να μην επιδεινώσει περαιτέρω τη θέση του εργαζόμενου, έρχεται να νομιμοποιήσει μια κατάφωρη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας με άκρως επικίνδυνες προεκτάσεις» καταλήγει ο κ. Λαφαζάνης.

Από την πλευρά του ΛΑΟΣ, εκδόθηκε ανακοίνωση που φέρει τον τίτλο «ο ‘σουλτάνος’ υπουργός Οικονομίας».

Όπως αναφέρεται στο σχόλιο του ΛΑΟΣ: «ο κ. Αλογοσκούφης πρέπει να σταματήσει να σχεδιάζει και να εμπνέεται στο πόδι, μέτρα εμπαιγμού για την γενιά των 700 ευρώ και φοροεισπρακτικά, που ζημιώνουν την ελληνική οικονομία και αποτρέπουν κάθε μορφή ανάπτυξης».

»Δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική εξέλιξη τον 21ο αιώνα, με αντιλήψεις Οθωμανού κατακτητή, που επιδιώκει να γεμίσει το ταμείο του, επιβάλλοντας ‘φοροεισπρακτικό ζυγό’, στον υπόδουλο μικρομεσαίο ελληνικό πληθυσμό» καταλήγει η ανακοίνωση.

Προηγούμενο άρθρο Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο ΙΕΚ Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Νέα Ερώτηση Ρόβλια για την οσμή του πόσιμου νερού