Πρωτοσέλιδο

Με κατάρρευση κινδυνεύουν γεφύρια της Αργιθέας


Ο δήμος Αργιθέας με έγγραφό του 482/03/02/2017 προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λυδία Κονιόρδου, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού κ. Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη, διευθυνση αναστηλωσης, μουσειων και τεχνικων εργων διευθυνση αναστηλωσης, μουσειων και τεχνικων εργων, Εφορεία αρχαιοτήτων Καρδίτσας, Ε΄ Εφορεία Νεώτερων μνημείων και Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων γνωστοποιούσε ότι:

«Γέφυρα του 13ου αιώνα υπό κατάρρευση – Αποκατάσταση των μνημείων του δήμου Αργιθέας, που υπέστησαν φθορές από τις πλημμύρες/έντονες χιονοπτώσεις και κινδυνεύουν με άμεση κατάρρευση», ζητώντας παράλληλα «τις υπηρεσίες σας, ως αρμόδιες, να επισκεφτούν άμεσα τα πληγέντα μνημεία και να προβούν στον κατάλληλο έλεγχο των φθορών και συντάσσοντας τις απαραίτητες μελέτες επισκευής, να λάβουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την διάσωση των μνημείων».

Τα μνημεία για τα οποία ο δήμος Αργιθέας ζητούσε άμεσο έλεγχο είναι: Γέφυρα Δροσάτου, Γέφυρα Πετρωτού, Γεφυρά Καταφυλλίου – Αυλακίου, Κούλια γέφυρας Κοράκου και Μονή Βλασίου.

Για την Γέφυρα Καταφυλλίου έγινε αυτοψία παλαιότερα, έχει συνταχθεί μελέτη αποκατάστασης, έχει δημοπρατηθεί και σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης.

Για τη Μονή Βλασίου,  Υπουργός Πολιτισμού κ. Κονιόρδου, ανταποκρινόμενη σε σχετικό αίτημα του δήμου Αργιθέας, για την διάσωση των θρησκευτικών μνημείων της περιοχής, έδωσε εντολή στις κεντρικές Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ για παρεμβάσεις και εργασίες αποκατάστασης, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου 2017 από 6μελές συνεργείο της Δ/νσης Συντήρησης. Σε συνεργασία του δήμου Αργιθέας με την Εφορία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας ετοιμάζεται μελέτη συντήρησης κτιρίου και τοιχογραφιών της Μονής. (http://www.dimosargitheas.gr/el/blog/politismos/715-vlasi-epeigouses-sostikes-ergasies-ton-toixografion).

Για τα υπόλοιπα μνημεία πραγματοποιήθηκε αυτοψία, στις 14 και 15 Δεκεμβρίου 2017 από μηχανικούς της ΔΑΒΜΜ (δ/νση αναστηλωσης βυζ/νων και μεταβυζ/νων μνημειων) και συμπληρωματικά πραγματοποιήθηκε αυτοψία και στη Γέφυρα Τριζώλου.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ασθένειες της φιστικιάς και μέτρα προστασίας
Επόμενο άρθρο Προτάσεις της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΚΔΘ για την ανάπτυξη