Ειδήσεις

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η ιερά μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Νεκταρίου


Με λαμπρότητα εορτάστηκε η ιερά μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Νεκταρίου, επισκόπου Πενταπόλεως του εν Αιγίνη του θαυματουργού στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Καρδίτσης.

O Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος, την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019, χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού και ομίλησε ενώ, της Λιτανείας της εικόνος και του λειψάνου του Αγίου προέστη ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αμφιλόχιος Παπανδρέου, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος στο εύληπτο και περιεκτικό κήρυγμά του κατά τον Εσπερινό της εορτής του εν αγίοις πατρός ημών Νεκταρίου του θαυματουργού, Επισκόπου Πενταπόλεως, ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής: «Στις 9 Απριλίου 1920, ο άγιός μας παρέδωσε το πνεύμα του και την οσιακή ψυχή του στον Κύριό μας μετά από πάμπολλες κακουχίες, διωγμούς, ταπεινώσεις και συκοφαντίες αδελφών του, οι οποίες ήταν αυτές που του χάρισαν τη Χάρη και το Έλεος του Θεού, καθώς ο ίδιος τις υπέμεινε αγόγγυστα, καρτερικά, σιωπηρά. Μάλιστα, είχε δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την αγιότητά του ήδη μέσα στους κόλπους της ευσεβούς οικογένειάς του και με την μετέπειτα αγιασμένη και φωτισμένη βιοτή του. Όλος ο τότε κόσμος προσέτρεχε προς αυτόν για να ακούσει λόγια καρδιάς και να διδαχθεί από τις αγιασμένες πράξεις του Νεκταρίου. Όμως, όλα αυτά δεν ήταν αρεστά στον αρχέκακο και μισάνθρωπο διάβολο, ο οποίος τον πολέμησε μέσω των Συνεπισκόπων του, οι οποίοι ως ενεργούμενά του τον συκοφάντησαν και τον λασπολόγησαν έχοντας σαν σκοπό την εξόντωσή του. Ο άγιος Νεκτάριος με τα δεινά και τα κακοπαθήματα αυτά συσταυρωνόταν μαζί με τον Κύριό μας και αύξανε έτσι τη Χάρη και την Ευλογία του Δημιουργού στη ζωή του. Με την προσευχή, τη διαρκή άσκηση, τη μελέτη ιερών κειμένων, αλλά και τη συγγραφή, τη διδασκαλία του ιδιαίτερα στα δεκατέσσερα χρόνια όπου ο ίδιος διακονούσε στη Ριζάρειο Σχολή, ενδυνάμωνε το πνεύμα του και καλλιεργούσε την αρετή του. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά έχει καταγραφεί, όλοι θαύμαζαν το ύψος της αρετής του ιερού αυτού ανδρός και την κατά Θεόν σοφία που τον χαρακτήριζε. Το πρώτο θαύμα που έκανε ο άγιος ήταν μέσα στο Αρεταίειο Νοσοκομείο Αθηνών τη στιγμή που εκείνος εγκατέλειπε τη στρατευμένη Εκκλησία και ανερχόταν στη Θριαμβεύουσα. Επέτρεψε λοιπόν ο Κύριος και θεραπεύτηκε πλήρως ένας παράλυτος άνθρωπος όταν ο ίδιος ακούμπησε τη φανέλα του αγίου Νεκταρίου. Έτσι, τον Απρίλιο του 1961 ο Νεκτάριος ανακηρύχθηκε επίσημα άγιος και καταγράφηκε στο αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, για να επιβεβαιώσει ότι η αγιότητα δεν είναι μία αφηρημένη έννοια, ή ένα μύθευμα ή ότι αφορά λιγοστούς. Η αγιότητα ζει στο παρόν, δεν είναι ξεχασμένη μέσα στο χρόνο και μάλιστα είναι για τον καθένα μας που φλέγεται η ψυχή του για τον Κύριό μας! Ο άγιος Νεκτάριος απέδειξε περίτρανα ότι στο διωγμό μας, στη συκοφαντία, στην απόρριψή μας εκεί βρίσκεται ο Θεός που θεραπεύει τα ασθενούντα και συμπληρώνει τα ελλείποντα. Σε μία από τις πολλές επιστολές του ο Νεκτάριος σημειώνει χαρακτηριστικά, ότι εάν δεν απολαμβάνουμε την ταπείνωση και την απόρριψη από τους ανθρώπους, στη συνέχεια δεν απολαμβάνουμε την επισκίαση της Θείας Χάριτος. Αυτό πρέπει να μας συνέχει στον αγώνα μας τον πνευματικό και να μην δειλιάζουμε, να μην απογοητευόμαστε, γιατί ζει Κύριος ο Θεός! Εύχομαι από καρδιάς ο άγιος Νεκτάριος να αποτελεί πρότυπο ζωής, πίστεως και αγιότητος στη ζωή μας…».

Το Σάββατο 9 Νοεμβρίου, ανήμερα της εορτής του Αγίου Νεκταρίου της ακολουθίας του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς μας Μητροπόλεως π. Αμφιλόχιος Παπανδρέου.

 

Προηγούμενο άρθρο 1ο ΕΠΑΛ Καρδίτσας: 3η Συνάντηση Ευρωπαϊκού Προγράμματος
Επόμενο άρθρο Χορηγίες στο Μαγεμένο Δάσος