Με μάθημα γιόρτασε το ΓΕΛ Μουζακίου την επέτειο του Πολυτεχνείο – Αναπλήρωσε χαμένες διδακτικές ώρες λόγω καταλήψεων


Μπορεί η χθεσινή ημέρα για τα περισσότερα σχολεία της χώρας να ήταν ημέρα μνήμης και εορτασμού μιας ξεχωριστής επετείου, για κάποια σχολεία όμως η 38η επέτειος του Πολυτεχνείου, ήταν άλλη μια συνηθισμένη ημέρα. Χθες λοιπόν το ΓΕΛ Μουζακίου έκανε κανονικά μάθημα, αναπληρώνοντας με αυτό τον τρόπο μια ημέρα κατάληψης που είχε πραγματοποιήσει το προηγούμενο διάστημα. Την απόφασή του αυτή η διεύθυνση του σχολείου την κοινοποίησε εκ των προτέρων στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας, η οποία δεν είχε παρά να την αποδεχθεί, σύμφωνα και με την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας που αναφέρει για τις χαμένες διδακτικές ώρες λόγω καταλήψεων ότι πρέπει να γίνει περικοπή περιπάτων και επισκέψεων, καθώς και αξιοποίηση των σχολικών εορτών. Επίσης, σύμφωνα πάντα με την εγκύκλιο του Υπουργείου, οι χαμένες διδακτικές ώρες πρέπει να καλυφθούν εντός του Α’ τριμήνου για τα Γυμνάσια και εντός του Α’ τετραμήνου για τα Λύκεια.

 

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση του Υπουργείου:

1. Στα σχολεία που έχασαν διδακτικές ώρες, η αναπλήρωση εξασφαλίζεται, με τους παρακάτω τρόπους:
α. Περικοπή περιπάτων και εκδρομών.
β. Περιορισμός των εργάσιμων ημερών των πολυήμερων εκδρομών.
γ. Αξιοποίηση των σχολικών εορτών (πραγματοποιούνται και οι εορτές και τα μαθήματα).
δ. Εφόσον η ύλη δεν μπορεί να καλυφθεί με τους παραπάνω τρόπους, προστίθενται διδακτικές ώρες μετά την ολοκλήρωση του ημερησίου προγράμματος και αξιοποιούνται τα Σάββατα.
ε. Εφόσον η ύλη δεν μπορεί να καλυφθεί με την σωρευτική εφαρμογή των ανωτέρω και απαιτηθεί παράταση του διδακτικού έτους, αυτό θα υλοποιηθεί με απόφαση του ΥΠΔΒΜΘ, βάσει των ισχυουσών διατάξεων, μετά από τεκμηριωμένη εισήγηση των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπ/σης.
2. Με την αναπλήρωση πρέπει να εξασφαλίζεται για κάθε μάθημα η κάλυψη τουλάχιστον των 4/5 των απολεσθεισών ωρών διδασκαλίας.
3. Με την παύση της λειτουργίας του σχολείου και μέχρι να ομαλοποιηθεί η λειτουργία του, ο Διευθυντής συγκαλεί το Σχολικό Συμβούλιο ανά δεκαπενθήμερο, προς τον σκοπό αντιμετώπισης της κατάστασης και διατύπωσης γνώμης για την προσήκουσα διαδικασία αναπλήρωσης των ωρών διδασκαλίας που έχουν χαθεί.
Μόλις ομαλοποιηθεί η λειτουργία του σχολείου, ο Διευθυντής συγκαλεί αμέσως και εκτάκτως το Σχολικό Συμβούλιο, το οποίο προτείνει στον Διευθυντή της Διεύθυνσης Δ/θμιας εκπαίδευσης την οριστική διαδικασία αναπλήρωσης των ωρών διδασκαλίας που έχουν χαθεί. Η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του διανυομένου τριμήνου/τετραμήνου, από την ομαλοποίηση της λειτουργίας του σχολείου.
Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δ/θμιας Εκπαίδευσης εισηγείται τον τρόπο αναπλήρωσης των μαθημάτων και της ολοκλήρωσης της διδακτέας ύλης στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης.
Σε περίπτωση που το σχολικό συμβούλιο δεν υποβάλει την πρότασή του εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την ομαλοποίηση της λειτουργίας του σχολείου, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δ/θμιας Εκπαίδευσης εισηγείται απευθείας τον τρόπο αναπλήρωσης των μαθημάτων και της ολοκλήρωσης της διδακτέας ύλης στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, χωρίς πρόταση του σχολικού συμβουλίου.
Την απόφαση για την αναπλήρωση λαμβάνει ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα δημιουργεί ο Δήμος Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Στη Λαμία ο όμιλος αντισφαίρισης της πόλης μας Σ.Ο.Α.Κ. ΦΩΚΙΑΝΟΣ