Με μέριμνα των ιδιοκτητών ο καθαρισμός των ιδιωτικών οικοπέδων


Με αφορμή ερωτήματα και αιτήματα συμπολιτών σχετικά με καθαρισμό ιδιωτικών οικοπέδων, στα οποία αναπτύσσεται πυκνή βλάστηση που εγκυμονεί κινδύνους για εκδήλωση πυρκαγιάς ή ύπαρξη τρωκτικών-φιδιών, η Διεύθυνση Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Πρασίνου του Δήμου Καρδίτσας ενημερώνει τους δημότες ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό Καθαριότητας υπεύθυνοι για την καθαριότητα των οικοπέδων και την κοπή των χόρτων είναι οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες.
Όπου διαπιστώνεται αμέλεια ή αδιαφορία των ιδιοκτητών οικοπέδων με πυκνή βλάστηση, η Υπηρεσίας έπειτα από αυτοψία, στέλνει ειδοποιητήρια στους ιδιοκτήτες, καλώντας τους να προβούν εντός δεκαημέρου από την ειδοποίηση σε κοπή των χόρτων και καθαρισμό του χώρου.
Εάν μετά την παραπάνω πρώτη ειδοποίηση οι υπεύθυνοι αδιαφορούν ή αρνούνται να συμμορφωθούν, ο Δήμος κοινοποιεί και δεύτερη ειδοποίηση με επανάληψη της πρόσκλησης και νέα πενθήμερη προθεσμία συμμόρφωσης. Μετά την άπρακτη πάροδο της δεύτερης και τελευταίας προθεσμίας, ο Δήμος, αφού προηγουμένως έχει μεριμνήσει για τη διεξαγωγή σχετικής αυτοψίας της αρμόδιας Υγειονομικής Υπηρεσίας και την παροχή σχετικής άδειας του αρμόδιου Εισαγγελέα, προβαίνει στον καθαρισμό ακάθαρτων ιδιωτικών ακινήτων και καταλογίζει όλες τις σχετικές δαπάνες σε βάρος των υπευθύνων.
Οι στεγασμένοι ή μη κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών, εργοστασίων και επιχειρήσεων (στοές, πρασιές, αυλές κ.λ.π.) πρέπει να διατηρούνται καθαροί με τη φροντίδα των υπευθύνων και με κάθε πρόσφορο μέσο, ακόμη και αν τα απορρίμματα προέρχονται από τρίτους. Ο Δήμος ακολουθώντας την προαναφερθείσα διαδικασία, μπορεί να προβαίνει στον καθαρισμό ακάθαρτων κοινόχρηστων χώρων και να καταλογίζει τις σχετικές δαπάνες καθαρισμού, απολύμανσης, περίφραξης και ασφάλισης του χώρου κ.λ.π. σε βάρος των υπευθύνων.
Σε επείγουσες περιπτώσεις, που ο κίνδυνος της δημόσιας υγείας από την έλλειψη καθαριότητας σε κάποιον ιδιωτικό χώρο είναι άμεσος και επικείμενος, ο Δήμος με μόνη την αυτοψία της αρμόδιας Υγειονομικής Υπηρεσίας και την άδεια του αρμόδιου Εισαγγελέα, μπορεί να προχωρήσει στον καθαρισμό του συγκεκριμένου χώρου ύστερα από μια και μόνη ειδοποίηση των υπευθύνων με θυροκόλληση και άπρακτη πάροδο 24/ωρης προθεσμίας συμμόρφωσης.

Όσον αφορά τα οικόπεδα οι υπεύθυνοι (ιδιοκτήτες ή νομείς ή κάτοχοι) οφείλουν να διατηρούν τα ακίνητά τους πάντοτε καθαρά, ακόμη και όταν τρίτοι παρανόμως εναποθέτουν εντός αυτών απορρίμματα. Οι υπεύθυνοι οφείλουν να τα περιφράζουν και να προβαίνουν σε τακτική καθαριότητα και αποψίλωση σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 3 του άρθρο 1 του Π.Δ. της 12.4.1929 («Διατάξεις περιφράξεως οικοπέδων»). Εάν οι υπεύθυνοι αδιαφορούν και δε συμμορφώνονται σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό ο Δήμος επιβάλλει πρόστιμο 100€.
Ο Δήμος, εφ’ όσον διαπιστωθεί παράβαση της παρούσης διάταξης, αποκαθιστά την καθαριότητα και την ασφάλεια του οικοπέδου, καταλογίζοντας όλες τις σχετικές δαπάνες καθαρισμού, απολύμανσης, περίφραξης και ασφάλισης του χώρου κ.λ.π. σε βάρος των υπευθύνων. Αξίζει να σημειωθεί οτι  με το άρθρο 94 παρ. 26 του Νόμου 3852/2010
( Καλλικράτης) «Η μέριμνα, σύμφωνα με τις ισχύουσες πυροσβεστικές διατάξεις, για την τήρηση των υποχρεώσεων καθαρισμού, από τους ιδιοκτήτες, νομείς, και επικαρπωτές, των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όρια τους, καθώς και η υποχρέωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τους δήμους, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων. Σε βάρος εκείνων που δεν συμμορφώνονται επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών, ανά τετραγωνικό μέτρο του οικείου χώρου, το οποίο και αποτελεί έσοδο του οικείου δήμου, βεβαιούται εις βάρος τους η ισόποση σχετική δαπάνη του δήμου προς καθαρισμό και υποβάλλεται μήνυση για το αδίκημα του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα».
Για περισσότερες πληροφορίες οι δημότες μπορούν να επικοινωνούν με την Υπηρεσία στα τηλέφωνα: 2441021463, 2441072571 & 2441350851

Προηγούμενο άρθρο Προωθείται η σύνδεση σχολείων & δημοτικών κτηρίων με το δίκτυο φυσικού αερίου
Επόμενο άρθρο Κλοπές εποχιακών φυτών από τα παρτέρια του Δήμου - Ανησυχητικές διαστάσεις έχει λάβει το φαινόμενο