Με νόμο τα κριτήρια για τη χορήγηση επάρκειας προσόντων διδασκαλίας ξένης γλώσσας


Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Σ. Κεδίκογλου σε απάντηση Αναφοράς που είχε καταθέσει στη Βουλή ο Βουλευτής Καρδίτσας και π. Υφυπουργός Παιδείας, κ. Σ. Ταλιαδούρος στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, σχετικά με την αναγκαιότητα του νομοθετικού καθεστώτος επάρκειας διδασκαλίας ξένων γλωσσών αναφέρει ότι με το Ν.4250/26-3-2014 καθορίζονται τα κριτήρια για τη χορήγηση επάρκειας προσόντων διδασκαλίας ξένης γλώσσας.

Ειδικότερα η απάντηση του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει ως εξής:

«Απαντώντας στο ανωτέρω σχετικό έγγραφο σας και σε επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών, την οποία κατέθεσε ως Αναφορά ο Βουλευτής κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, με θέμα «Κατάργηση ΣΘΙΕ – Επάρκεια» και στα θέματα της αρμοδιότητάς μας, σας κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα :
Σύμφωνα με το άρθρο 70 παρ. 4 του A.N. 2545/1940 (ΦΕΚ 287 τ.Α’) «Περί Ιδιωτικών Σχολείων – Φροντιστηρίων και Οικοτροφείων», για την επάρκεια προσόντων διδασκαλίας ξένης γλώσσας, η οποία παρέχει τη δυνατότητα διδασκαλίας της ξένης γλώσσας σε κέντρα ξένων γλωσσών ή κατ’ οίκον, στις περιπτώσεις που τα προσόντα εκείνων οι οποίοι διδάσκουν την ξένη γλώσσα δεν συμπίπτουν ακριβώς με αυτά των διοριζόμενων στη δημόσια εκπαίδευση, «αποφαίνεται περί της επαρκείας αυτών ο Υπουργός των Θρησκευμάτων και της Εθνικής Παιδείας μετά γνώμην του Εποπτικού Συμβουλίου Ιδιωτικής Εκπαιδεύσεως».
Στην παρ.1 του άρθ. 5 του Ν.4250/26-3-2014 ορίζεται ότι: «Η φράση “μετά γνώμην του Εποπτικού Συμβουλίου Ιδιωτικής Εκπαιδεύσεως” της παρ.4 του άρθ. 70 του α.ν.2545/1940 “Περί ιδιωτικών σχολείων-φροντιστηρίων και οικοτροφείων” καταργείται».
Σύμφωνα με την παρ.2 του άρθ. 5 του ως άνω νόμου, «Από τη δημοσίευση του νόμου αυτού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αρχίζει η ισχύς της παρούσας παραγράφου και παύουν να ισχύουν όλες οι διοικητικές πράξεις που αφορούν στη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία του ανωτέρω Συμβουλίου, καθώς και εκείνες που εκδόθηκαν κατ’ εξουσιοδότηση των παραπάνω διατάξεων».
Στην παρ. 3 του ίδιου άρθρου αναφέρεται ότι « Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται εντός ενός (1) μηνός από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, καθορίζονται τα κριτήρια για τη χορήγηση επάρκειας προσόντων διδασκαλίας ξένης γλώσσας, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα».
Επίσης σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με την παρ. Θ12 του άρθρου 15 του Ν.4093/12.11.2014 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016-Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του ν.4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016», η άδεια διδασκαλίας σε Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών κατ οίκον διδασκαλίας αντικαθίστανται με αναγγελία έναρξης άσκησης του επαγγέλματος και συνοδεύεται από όλα τα νόμιμα δικαιολογητικά.
Η εξειδίκευση του παραπάνω ρυθμίζεται με το άρθρο 1(α) της αριθμ.10139/ΙΑ/ΦΕΚ3057Β718.11.2012 Υ.Α., σύμφωνα με την οποία για τις περιπτώσεις της διδασκαλίας ξένης γλώσσας και εφόσον τα προσόντα του αναγγέλλοντος δεν συμπίπτουν με αυτά των διοριζόμενων στη δημόσια εκπαίδευση, στο φάκελο αναγγελίας έναρξης επαγγέλματος διδασκαλίας που κατατίθεται στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ), θα πρέπει να συνυποβάλλεται Πιστοποιητικό επάρκειας διδασκαλίας ξένης γλώσσας, το οποίο εκδίδεται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Τέλος, θέτουμε υπόψη σας ότι προτάσεις που αφορούν το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της χορήγησης επάρκειας διδασκαλίας ξένων γλωσσών λαμβάνονται υπόψη από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.»

 

Προηγούμενο άρθρο Συνελήφθη 29χρονος με καταδικαστική απόφαση σε βάρος του
Επόμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα