Μια μελέτη με…πολιτικές διαστάσεις


Θετικά γνωμοδότησε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Καρδίτσας επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την κατασκευή της οδού Νεοχώρια Βραγκιανών – Καταφύλι – Αργύρι στη τελευταία για το 2008 τακτική του συνεδρίαση. Η συζήτηση πήρε πολύ γρήγορα πολιτικές διαστάσεις, αρχής γενομένης από τον πρώην Νομάρχη Καρδίτσας κ. Αναγνωστόπουλο, ο οποίος υποστήριξε ότι γι’αυτή τη μελέτη θα υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις, από τη στιγμή που εκκρεμούν ενστάσεις επί της τεχνικής μελέτης. Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι, με την προκήρυξη του έργου, ο δεύτερος εργολάβος έκανε ένσταση κατά του πρώτου που αναδείχθηκε από τη διαδικασία και η Νομαρχιακή Επιτροπή Έργων αποφάσισε να διακόψει τη διαδικασία του διαγωνισμού για την ανάθεση της μελέτης και η μελέτη να εκπονηθεί από την Τεχνική Υπηρεσία της Νομαρχίας. Η σύνταξη της μελέτης προχωρούσε κανονικά, παράλληλα ωστόσο προχωρούσε και η εκδίκαση της ένστασης, το αποτέλεσμα της οποίας δεν ανακοινώθηκε ακόμη, σύμφωνα με τον Νομάρχη Καρδίτσας κ. Αλεξάκο και τον αρμόδιο Αντινομάρχη κ. Νίκου, γεγονός που διέψευδε κατηγορηματικά ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Η μελέτη

Η μελέτη αφορά στην εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την κατασκευή και λειτουργία του έργου: Νεοχώρια Βραγκιανών – Καταφύλι – Αργύρι. Πρόκειται για βελτίωση – ασφαλτόστρωση οδικού τμήματος 12,3 χλμ. Από τον Δήμο Αχελώου ανατέθηκε σε ιδιώτη μελετητή η αναγνωριστική μελέτη για το σύνολο του έργου η οποία θεωρήθηκε από την  ΤΥΔΚ και εγκρίθηκε από τον Δήμο. Για το σύνολο του παραπάνω έργου εκπονήθηκε και η μελέτη προέγκρισης χωροθέτησης για την οποία από τη Δ/νση Περιβάλλοντος της Περ. Θεσσαλίας δόθηκε απαλλαγή από την τήρηση της διαδικασίας προέγκρισης χωροθέτησης, με απαίτηση τήρησης της διαδικασίας έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Μμε την αναγνωριστική μελέτη εξετάσθηκαν 4 εναλλακτικές λύσεις και επιλέχθηκε αυτή που στο σύνολό της ακολουθεί τον υφιστάμενο δρόμο. Η οδός εξυπηρετεί την κύρια σύνδεση των οικισμών Καταφυλλίου και Αργυρίου με την έδρα του Δήμου (Βραγκιανά) και την πρωτεύουσα του Νομού, ενώ προσεγγίζονται όμορες ορεινές περιοχές των νομών Ευρυτανίας και Άρτας.

Ενός λεπτού σιγή

Πριν ξεκινήσει η διαδικασία, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, ως ελάχιστος φόρος τιμής στην μνήμη του αδικοχαμένου 15χρονου μαθητού Αλέξη Γρηγορόπουλου. Ο Πρόεδρος του Ν.Σ. κ. Νίκος Καλιακούδας, τόνισε: «Ο αποτρόπαιος θάνατος του «μεγάλου» αυτού μικρού, συγκλόνισε τον κόσμο και ξύπνησε όλη την ανθρωπότητα. Έκανε πολλούς ανθρώπους να σηκωθούν από τον καναπέ και να συμμετάσχουν στις πορείες διαμαρτυρίας, που οργανώθηκαν σε όλες τις πόλεις της χώρας μας και στην Ευρώπη. Είναι ένα γεγονός που πρέπει εμάς τους μεγαλύτερους, που διαμορφώνουμε τις τύχες αυτού του κόσμου, συμμετέχοντας είτε σε μικρά είτε σε μεγάλα διοικητικά σχήματα και όργανα να προβληματισθούμε και να ακούσουμε με μεγαλύτερο ενδιαφέρον αυτή την γενιά του Αλέξη, τη γενιά του play station και των ψηφιακών εφαρμογών. Έχουμε χρέος να την προετοιμάσουμε. Να της δώσουμε τις ευκαιρίες να δημιουργήσει το παρόν και το μέλλον της. Ως Νομαρχία και ως Νομαρχιακό Συμβούλιο ανοίξαμε μια χαραμάδα επικοινωνίας με αυτή τη γενιά. Δεν λέμε ότι λύσαμε το πρόβλημα. Όμως αυτή η κουβέντα που κάνουμε στα πλαίσια του μαθήματος της Πολιτικής και Κοινωνικής αγωγής, αποτελεί μια υποθήκη ενός ευρύτερου διαλόγου με την νέα γενιά, ίσως και με την δημιουργία ενός Νομαρχιακού Συμβουλίου Νεολαίας που πρέπει ως Ν.Α και Νομαρχιακό Συμβούλιο να την δούμε στο αμέσως επόμενο διάστημα».

Προηγούμενο άρθρο Συζητήθηκε ο απολογισμός – ισολογισμός του 2007
Επόμενο άρθρο Εκταμιεύτηκαν 2.500.000 € για πληρωμές συγχρηματοδοτούμενων έργων