Ειδήσεις

Μικρά υδροηλεκτρικά και αιολικά πάρκα: Ορισμένοι εξακολουθούν ν’ αγνοούν


Ένταση και αντιδράσεις επικράτησαν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Κοινότητας Οξυάς, την 26-10-2019, κατά τη συζήτηση θέματος αναφορικά με αίτημα της εταιρίας Sentry Technology, που ενδιαφέρεται να κατασκευάσει στην Οξυά το μικρό υδροηλεκτρικού «Κούρα», για το οποίο οι κάτοικοι του χωριού αντιδρούν από την πρώτη στιγμή που το πληροφορήθηκαν.

Κατά τις σχετικές ανακοινώσεις του προέδρου του Συμβουλίου κου Λάμπρου Ευθυμίου η εταιρία ζητά από το Συμβούλιο της Κοινότητας να γνωμοδοτήσει σε αιτήματά της για  μεταβολή της ονομασίας του έργου από «Κούρα» σε «Αγράμπελη» καθώς και για να χορηγηθεί στην ίδια «άδεια χρήσης νερού».

Για το περιεχόμενο και τις συνέπειες της «άδειας χρήσης νερού» υπέρ ιδιωτών επιχειρηματιών έχουμε κι άλλες φορές δημόσια αναφερθεί. Εδώ θ’ αρκεστούμε απλά, γι’ ακόμα μία φορά, στη δήλωση  ενός εξ αυτών πως «όποιος θέλει νερό για τον κήπο του τώρα πρέπει να έρθει σε μένα», φροντίζοντας ν’ αποσαφηνίσει, παράλληλα, πως «θα προέχει πάντα η λειτουργία της επιχείρησής μου». Δηλώσεις που φανερώνουν ξεκάθαρα τις προθέσεις των «επενδυτών» αλλά και της πολιτείας (δυστυχώς) για την αδιαμφισβήτητη υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων δέσμευση του υδάτινου δυναμικού του τόπου μας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την επιβίωση και το μέλλον του, αφού, με δεσμευμένο ή παραχωρημένο σε ιδιωτικά συμφέροντα το φυσικό και υδάτινο πλούτο του, κάθε μορφή παραγωγικής διαδικασίας εξαφανίζεται και κάθε μορφή πραγματικής ανάπτυξης εκμηδενίζεται.

Και στη θέση τους μένουν τα πολυσυζητημένα αλλά πενιχρά «αντισταθμιστικά» των παραπάνω έργων, που απασχολούν ιδιαίτερα τους τοπικούς άρχοντες, των οποίων ο νους είναι αποκλειστικά στραμμένος σ’ αυτά που αναμένουν να λάβουν (αν και όταν το λάβουν και όσο πενιχρά κι αν είναι αυτά) αλλά καθόλου δε σκέφτονται τι είναι αυτά που δίνουν και τη σημασία τους για το μέλλον του τόπου μας.

Όλα, λοιπόν, τούτα, σε συνδυασμό και με τις μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές επιπτώσεις των προαναφερόμενων έργων, που, για ασήμαντη και μη αναγκαία για τη χώρα μας παραγωγή ενέργειας,  αναμένεται να μεταβάλλουν οριστικά το τοπίο και τη φυσιογνωμία του τόπου μας, έχουν προκαλέσει την ανησυχία των Οξυωτών, που αποφάσισαν ν’ αντιδράσουν με κάθε νόμιμο τρόπο.

Τελικά, η συζήτηση των προαναφερόμενων αιτημάτων της ενδιαφερόμενης εταιρίας, κάτω και από τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από παραβρισκόμενους στο Συμβούλιο Οξυώτες, αναβλήθηκε. Κι αυτό θα μπορούσε να μας οδηγήσει στο να εκφράζουμε σήμερα τη χαρά και την ικανοποίησή μας για τη συγκεκριμένη απόφαση, αν δεν υπήρχε ένα, μάλλον, ανησυχητικό προηγούμενο.

Και μιλάμε γι’ αυτό με το αιολικό στη θέση «Αέρας – Αφεντικό» του Δήμου Μουζακίου και την απαιτούμενη εντός των ορίων του χωριού μας και κοντά σε κατοικημένη περιοχή κατασκευή υποσταθμού υψηλής τάσης. Ήταν πριν ένα, ακριβώς, χρόνο που το τότε Τοπικό Συμβούλιο, με πρόεδρο και τότε το σημερινό κο Λάμπρο Ευθυμίου, ανέβαλλε, εξαιτίας αντιδράσεων Οξυωτών και πάλι, τη συζήτηση αιτήματος της ενδιαφερόμενης εταιρίας για παροχή θετικής γνώμης για το έργο, προκειμένου, όπως στο Συμβούλιο είχε δηλωθεί αλλά και στο οικείο πρακτικό είχε καταχωρηθεί (βλ. υπ αριθμ. 8/27-10-2018 απόφαση), να προηγηθεί «διαπραγμάτευση» με την εταιρία.

Ωστόσο, λίγες μέρες αργότερα, με σχετική επιστολή του ο πρόεδρος της Οξυάς, προτίμησε, χωρίς να ξανασυζητήσει το θέμα στο τότε Τοπικό Συμβούλιο, να γνωστοποιήσει στο Δήμο και, μέσω αυτού, και στην ενδιαφερόμενη εταιρία την «επιθυμία» του να «συνεργαστεί» έναντι «αντισταθμιστικών» και συγκεκριμένα έναντι ασφαλτόστρωσης δρόμου δύο χιλιομέτρων (!!!!!) και ετήσιων ανταλλαγμάτων 5.000 ευρώ. Τόσο φαίνεται πως αποτιμά την αξία του χωριού του!!!

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, η ενδιαφερόμενη για το παραπάνω αιολικό πάρκο εταιρία προχωρά σήμερα κανονικά τη διαδικασία ανανέωσης/τροποποίησης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου, μετά και την κατάθεση αρμοδίως αντίστοιχου αιτήματός της, χωρίς τις απαιτούμενες από το νόμο γνωμοδοτήσεις του Συμβουλίου Κοινότητας Οξυάς και του Δημοτικού Συμβουλίου Μουζακίου, θέμα που, με σχετική ερώτηση του δημοτικού συμβούλου Γιώργου Καραβίδα, τέθηκε υπόψη του Δημάρχου Μουζακίου κου Φάνη Στάθη κατά τη συνεδρίαση της 30-10-2019, με τον ίδιο, όμως, να ….σφυρίζει αδιάφορα, παρά τα με απόλυτη σαφήνεια οριζόμενα στη σχετική νομοθεσία.

Σε ότι μας αφορά …..ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!!!! Με την τοπική κοινωνία του χωριού μας, που ορισμένοι συνεχίζουν ν’ αγνοούν και να υποτιμούν, στο πλευρό μας. Και θυμίζουμε πως, όπως και στον κο Δήμαρχο Μουζακίου εκθέσαμε σε πρόσφατη συνάντηση μαζί του, πάγια θέση μας για τα παραπάνω ζητήματα αποτελεί η σύγκλιση της κατά το νόμο προβλεπόμενης «Λαϊκής Συνέλευσης» των κατοίκων. Μια συνέλευση, όμως, που τόσο ο κος Δήμαρχος όσο και ο πρόεδρος του χωριού της Οξυάς, αποφεύγουν να πραγματοποιήσουν……

 

Της Περιβαλλοντικής Κίνησης Εξόρμηση για την Προστασία του Χωριού της Οξυάς και του Λαογραφικού Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Οξυάς Το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας

Προηγούμενο άρθρο Ιδεολογίες, Γλωσσική Επικοινωνία και Εκπαίδευση
Επόμενο άρθρο Σημαντικές επιδόσεις και αύξηση μεγεθών για τη Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας