Πρωτοσέλιδο

Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων αποκτά η Δυτική Θεσσαλία


Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων αποκτά η Δυτική Θεσσαλία, καθώς ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ενέταξε στο ΕΣΠΑ 2014-2020 το εν λόγω έργο συνολικού προϋπολογισμού 31,3 εκατ. ευρώ. Το έργο έχει πλήρη ωριμότητα μελετών και αδειοδοτήσεων, οπότε αναμένεται άμεσα να ξεκινήσει η διαδικασία σύνταξης των Τευχών Δημοπράτησης για τη διενέργεια του σχετικού διαγωνισμού.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός και ο πρόεδρος της ΠΑΔΥΘ και Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισαν τα εξής:

Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: «Εντάσσουμε στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας ένα μεγάλο και χρήσιμο έργο. Ένα έργο αξίας για το περιβάλλον και τους πολίτες της Δυτικής Θεσσαλίας. Ένα έργο το οποίο ήρθε μέσα από συνεργασία και συνέργεια με τους τοπικούς φορείς, με την ΠΕΔ Θεσσαλίας και το Δήμο Τρικκαίων. Πρόκειται για το έργο της Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών αποβλήτων στη Δυτική Θεσσαλία.  Ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 31,3 εκ. ευρώ. Ένα έργο που πραγματοποιείται με δημόσια δαπάνη και θα ανήκει στους Δήμους και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η προσπάθεια που έγινε είναι μεγάλη και σημαντική.

Είναι ένα έργο που συνεχίζει να επιβεβαιώνει ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η πιο πράσινη Περιφέρεια στη χώρα. Διότι δεν έχει καταλογιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κανένα πρόστιμο και ούτε έχει ανεξέλεγκτες χωματερές.

Αυτό οφείλεται και στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουν οι Δήμοι και η Περιφέρεια.

Παράλληλα το έργο αυτό είναι εναρμονισμένο με τον Εθνικό Σχεδιασμό και τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων, τον οποίο κάναμε υποδειγματικά και έχουμε πάρει και επαίνους από την αρμόδια Επιτροπή.

Πρόκειται για έργο ουσίας και χρήσιμο που δημιουργεί θέσεις εργασίας και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του αλλά και κατά τη διάρκεια της κατασκευής του. Παράλληλα μοχλεύει χρήμα στην πραγματική τοπική οικονομία.

Είναι έργο σημαία το οποίο ήρθε μέσα από μια άριστη συνεργασία που είχαμε και δείχνει ότι μπορούμε να πετύχουμε πολλά ».

Δημήτρης Παπαστεργίου, πρόεδρος Περιβαλλοοντικής Αναπτυξιακής Δυτικής Θεσσαλίας Α.Ε. (Π.Α.ΔΥ.Θ. Α.Ε.), Δήμαρχος Τρικκαίων: «Είναι σημαντική μέρα για το περιβάλλον στη Δυτική Θεσσαλία το γεγονός ότι ξεκινάμε ένα έργο που περίμεναν οι πολίτες και αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων. Η Θεσσαλία πρέπει να είναι περήφανη καθώς όλα αυτά τα έργα από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων μέχρι και την Μονάδα Επεξεργασίας ξεκινάνε με δημόσια χρηματοδότηση κάτι το οποίο θα έχει οφέλη στα οικονομικά των δημοτών, καθώς το τελικό κόστος θα είναι 42 ευρώ τον τόνο και θα είναι ένα χαμηλό κόστος σε σχέση με διπλάσια και υπερδιπλάσια κόστη άλλων περιφερειών.

Έχουμε δρόμο μπροστά και γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολος ο δρόμος αλλά νομίζω ότι η αρχή έγινε προκειμένου να συνεχίσουμε να θεωρούμαστε μια πράσινη Περιφέρεια και για να συνεχίσει και η ΠΑΔΥΘ να είναι ένα φορέας διαχείρισης άξιος λόγου καθώς παράγει έργο και προάγει  το περιβάλλον στη Θεσσαλία».

Γιώργος Κωτσός πρόεδρος ΠΕΔ Θεσσαλίας, Δήμαρχος Μουζακίου:

«H ΠΑΔΥΘ, ο ΦΟΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) Δυτικής Θεσσαλίας έχοντας πλήρη ετοιμότητα και ωριμότητα κατέθεσε φάκελο για την κατασκευή ΜΕΑ (Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων) στο ΠΕΠ Θεσσαλίας και σήμερα βρισκόμαστε στην ευτυχή θέση να έχουμε την πράξη ένταξης του έργου.

Εδώ να σημειώσω την άριστη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια μεταξύ μας η Περιφέρεια, η ΠΕΔ και οι Δήμοι της Θεσσαλίας με αποτέλεσμα να έχουμε σημειώσει σημαντικά βήματα στα ζητήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων και κατ’ επέκταση της προστασίας του περιβάλλοντος.

Έτσι βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να δρομολογούμε την κατασκευή της πρώτης Μ.Ε.Α. στη Θεσσαλία εναρμονιζόμενοι πλήρως με τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) και με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ). Μάλιστα ήταν στρατηγική μας επιλογή να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του έργου μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και όχι με ΣΔΙΤ,  διασφαλίζοντας έτσι το ελάχιστο δυνατό κόστος επεξεργασίας των απορριμμάτων με προφανές το κέρδος για τους  δημότες μας, οι οποίοι θα έχουν τη λιγότερη δυνατή  επιβάρυνση, υποπολλαπλάσια απ’ αυτή δημοτών άλλων περιφερειών.

Παράλληλα είναι σημαντικό να επισημάνω την αγαστή συνεργασία που έχουμε όλοι οι Δήμοι των Τρικάλων και της Καρδίτσας που είμαστε οι μέτοχοι της ΠΑΔΥΘ με συνέπεια να αποφύγουμε τις κοινωνικές αντιθέσεις και συγκρούσεις καθώς αυτού του είδους τα έργα αποτελούν πηγή προβλημάτων σε άλλες περιοχές. Μέσα από την σωστή διοίκηση και λειτουργία της ΠΑΔΥΘ, έχουμε κατορθώσει να διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα των Νομών Τρικάλων και Καρδίτσας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και βεβαίως ετοιμάσαμε έγκαιρα τις απαιτούμενες μελέτες για την κατασκευή της ΜΕΑ και την μετατροπή του ΧΥΤΑ ( Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων ) σε ΧΥΤΥ ( Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων)  πρωτοπορώντας έτσι όχι μόνο στη Θεσσαλία αλλά και στην Ελλάδα».

 

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΟΥ:

Συγκεκριμένα ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) το Έργο «Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) Δυτικής Θεσσαλίας». Το έργο είχε υποβληθεί στην Πρόσκληση που εκδόθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας με τίτλο «Δράσεις για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αστικών Αποβλήτων: Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων στη Θεσσαλία» και αξιολογήθηκε θετικά. Είναι συνολικού προϋπολογισμού 31.300.000 €, εκ του οποίου επιλέξιμη Δημόσια Δαπάνη είναι ποσό 25.240.000€ με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής και εθνικούς πόρους, ενώ προβλέπεται και Ιδιωτική Συμμετοχή ύψους 303.000 € που βαρύνει στον Κύριο του έργου. Δικαιούχος του Έργου είναι ο Δήμος Τρικκαίων και Κύριος και Φορέας Λειτουργίας είναι η Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Δυτικής Θεσσαλίας (Π.Α.ΔΥ.Θ. Α.Ε.).

Η κατασκευή του Έργου αποτελεί δράση της Α’ Χρηματοδοτικής Προτεραιότητας του εγκεκριμένου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Θεσσαλίας. Αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη των στόχων του ΠΕΣΔΑ και ειδικότερα στη μείωση της ποσότητας των απορριμμάτων που οδηγούνται προς ταφή.

Η Μ.Ε.Α. θα κατασκευαστεί στη θέση «Ημερόκλημα Παλαιοσαμαρίνας» του Δήμου Τρικκαίων, όπου λειτουργεί σήμερα ο ΧΥΤΑ Δυτικής Θεσσαλίας, για την εξυπηρέτηση της «Διαχειριστικής Ενότητας Δυτικής Θεσσαλίας» που περιλαμβάνει τους Νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας, στο σύνολό τους. Στη Μονάδα θα λαμβάνουν χώρα οι παρακάτω κύριες παραγωγικές διαδικασίες:

– Γραμμή επεξεργασίας σύμμεικτων αστικών αποβλήτων.

– Γραμμή επεξεργασίας προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων, όπου θα περιλαμβάνεται μονάδα αξιοποίησης του βιοαερίου, παραγόμενης ισχύος 210 kW.

H συνολική ετήσια δυναμικότητα της ΜΕΑ ανέρχεται σε 45.453 τον/έτος σύμμεικτα Αστικά Στερεά Απόβλητα και 13.752 τον/έτος προδιαλεγμένα οργανικά βιοαπόβλητα και πράσινα. Στο συνολικό προϋπολογισμό του Έργου, εκτός της κύριας εργολαβίας κατασκευής, περιλαμβάνονται Υπηρεσίες Τεχνικού Συμβούλου και τα αναγκαία έργα σύνδεσης της ΜΕΑ με τα Δίκτυα Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας.

Με την κατασκευή του έργου επιτυγχάνονται:

  1. Η εναρμόνιση της διαχείρισης των απορριμμάτων με το αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας και τον εγκεκριμένο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΚΥΑ 51373/4684/25-11-2015) καθώς και η εφαρμογή των στόχων της Οδηγίας 2008/98 και του Νόμου 4042/2012.
  2. Η μείωση του προς υγειονομική ταφή ρεύματος απορριμμάτων και κατ’ επέκταση η αύξηση της διάρκειας ζωής του χώρου διάθεσης που λειτουργεί ήδη στην περιοχή, η ανάκτηση υλικών ή/και ενέργειας που μπορούν επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν, η μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και γενικά η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων των Περιφερειακών Ενοτήτων Τρικάλων και Καρδίτσας, σύμφωνα με την κείμενη Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
  3. Η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για περιβαλλοντικά θέματα.
  4. Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
  5. Η αξιοποίηση του βιοαερίου με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το υπόψη έργο είναι το πρώτο μεγάλο έργο που προωθείται στη Θεσσαλία στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων, ενώ συνεχίζεται η αξιολόγηση άλλων δύο (2) έργων που υποβλήθηκαν στη σχετική Πρόσκληση (ΣΜΑ Τρικάλων και ΜΕΑ Περ/κής Ενότητας Μαγνησίας), στο πλαίσιο διαχείρισης των «εκχωρημένων» για διαχείριση πόρων στην ΕΥΔ Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ως προς τη ΜΕΑ Λάρισας, αναφέρουμε ότι ήδη η Μελέτη της χρηματοδοτείται από το Ε.Π. ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020.

 

Προηγούμενο άρθρο Αιμοδοσία από το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Λαμπρός ο εορτασμός της εθνικής επετείου στην Καρδίτσα