Μουσική εκπαίδευση υψηλών προδιαγραφών στο Δ.Ω.Κ


Ξεκίνησαν ήδη οι εγγραφές, ενώ τα μαθήματα θα αρχίσουν στις 17 Σεπτεμβρίου.

Ξεκινά και για το Δημοτικό Ωδείο Καρδίτσας η νέα σχολική χρονιά, για την οποία συνέντευξη τύπου παραχώρησαν ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βερίλλης, ο Πρόεδρος του ΔΩΚ κ. Σουφλάκος και η Δ/ντρια του ΔΩΚ κ. Κούβελου. Τόσο ο κ. Σουφλάκος όσο και η κ. Κούβελου τόνισαν τη σπουδαία δουλειά που γίνεται στο Ωδείο και τους αποφοίτους που έχουν αποκατασταθεί επαγγελματικά χρησιμοποιώντας το πτυχίο του ΔΩΚ, ενώ ο κ. Βερίλλης παρότρυνε όλους τους γονείς να εμπιστευθούν τα παιδιά τους στους καταξιωμένους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στο ΔΩΚ. Αναλυτικά τα όσα ανέφεραν στις δηλώσεις τους:

Ο κ. Βερίλλης

«Το Δημοτικό Ωδείο Καρδίτσας, έχοντας συμπληρώσει 25 χρόνια προσφοράς στην μουσική εκπαίδευση, μυώντας χιλιάδες παιδιά στην μουσική, δίνοντάς τους εφόδια για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς τους και ανοίγοντας διεξόδους για την επαγγελματική τους αποκατάσταση, αποτελεί μια καταξιωμένη δομή του Δήμου με πανελλήνια εμβέλεια. Ως Δημοτική Αρχή στηρίξαμε και στηρίζουμε το έργο της Διοίκησης και του εκπαιδευτικού προσωπικού  με την πεποίθηση ότι η προσφορά του Δημοτικού Ωδείου στον πολιτισμό και τη νεολαία της περιοχής μας είναι ανεκτίμητη. Εκφράζω την βαθιά μου ικανοποίηση για τη σωστή και μεθοδική δουλειά, που γίνεται σε επίπεδο διοίκησης, για την βελτίωση της οικονομικής και λειτουργικής κατάστασης του Δημοτικού Ωδείου, προσπάθεια που έχει ορατά αποτελέσματα. Στο ξεκίνημα της εκπαιδευτικής χρονιάς θα ήθελα να καλέσω κι εγώ τους νέους και τις νέες της περιοχής μας να εγγραφούν στο Ωδείο και να παρακολουθήσουν τα σύγχρονα προγράμματα σπουδών του, μέσω των οποίων θα κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο μαγικό κόσμο της μουσικής και θα ανοίξουν τους ορίζοντές τους. Να ξέρουν οι ίδιοι και οι γονείς τους ότι θα έχουν κάνει την καλύτερη «επένδυση» για το μέλλον τους»

Ο κ. Σουφλάκος

«Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς (2008-2009) ανακοινώνουμε σήμερα τρία (3) σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον καρδιτσιώτικο λαό (είτε είναι συνδημότες μας είτε είναι δημότες άλλων περιοχών). Κατ’ αρχήν οι εγγραφές σπουδαστών στο Δημοτικό Ωδείο ξεκίνησαν από τον Ιούλιο και συνεχίζονται ως Παρασκευή 12-9-2008. Τις επόμενες μέρες το Δ.Σ. του ΔΩΚ θα λάβει τις αποφάσεις του όσον αφορά την πολιτική των διδάκτρων. Αναγνωρίζοντας όμως τις δύσκολες ημέρες που διάγει η μέση ελληνική οικογένεια, αλλά και για την βελτίωση της ποιότητας των σπουδών, το Δ.Σ. του ΔΩΚ (και προσωπικά ως πρόεδρός του) συναισθανόμαστε την ανάγκη να πληροφορήσουμε στους γονείς, κηδεμόνες και σπουδαστές τα παρακάτω:

Κοινωνική Πολιτική του Δημοτικού Ωδείου Καρδίτσας

1.     Υιοθέτηση κοινωνικής πολιτικής με σημαντικές κλιμακούμενες εκπτώσεις (μειώσεις) στα δίδακτρα σπουδαστών που είναι μέλη πολυτέκνων και τριτέκνων οικογενειών (η σχετική απόφαση του Δ.Σ. του ΔΩΚ θα επικυρωθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο της 5-9-08).

2.     Κατάργηση ουσιαστικά της εγγραφής για τους σπουδαστές που συνεχίζουν αδιάλειπτα τις σπουδές τους. Εγγραφή θα πληρώνουν μόνον οι νεοεγγραφέντες σπουδαστές (20€).

3.     Λειτουργία νέων εξειδικευμένων σχολών (πνευστών, εγχόρδων, διεύθυνσης χορωδίας).

Εδώ όμως οφείλουμε να υπενθυμίσουμε σε όλους τους καρδιτσιώτες ποιες ενέργειες έχουν γίνει ως σήμερα στη θητεία του παρόντος Δ.Σ. για την αναβάθμιση του ΔΩΚ, ώστε τούτο να μπορεί να ανταποκριθεί μέσα σε λογικά πλαίσια στον κοινωνικό του ρόλο.

Ενέργειες για την Αναβάθμιση των ΔΩΚ

(διοικητική, εκπαιδευτική και καλλιτεχνική)

1. Εξόφληση όλου του συσσωρευμένου χρέους από το 2006 ύψους 115.000 € (αμοιβές μόνιμων καθηγητών, αμοιβές ωρομίσθιων καθηγητών και διευθυντών χορωδιών, προμηθευτές, ενοίκια). Συμπερασματικά, σήμερα το ΔΩΚ δεν έχει καμιά οφειλή σε κανέναν.

2. Διοργάνωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων με πνεύμα οικονομίας. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι από 40.000€ το 2006 (προηγούμενη διοίκηση), δαπανήθηκαν 9.500€ το 2007 και εκτιμούμε 5.000 το 2008.

3. Αξίζει να σημειωθεί ότι 20/7-3/8/2008 υλοποιήθηκε από το ΔΩΚ ευρωπαϊκό πολιτιστικό- εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Κύπρο, για 1η φορά από Ωδείο σε πανελλήνιο επίπεδο. Η σχετική δαπάνη καλύφθηκε 100% από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

4. Εκσυγχρονισμός του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ), του Κανονισμού Λειτουργίας και της Συστατικής Ιδρυτικής Πράξης, δηλ. των κανονιστικών εγγράφων που διέπουν τη λειτουργία ενός ΝΠΔΔ. Τούτο αποτυπώθηκε και στη μελέτη του επιχειρησιακού σχεδίου του Δήμου Καρδίτσας (ίσως το ΔΩΚ είναι το μοναδικό ΝΠΔΔ του Δήμου που έχει υλοποιήσει κάτι τέτοιο).

5. Λειτουργία από την σχολική χρονιά (2007-2008) σχολής Προπαιδείας για παιδιά προνηπιακής και νηπιακής ηλικίας, με μεγάλη επιτυχία.

6. Από την σχολική χρονιά (2007-2008) προχωρήσαμε σε ποσοτική και ποιοτική βελτίωση της παρεχόμενης διδασκαλίας στα μουσικά όργανα σχεδόν σε όλες τις τάξεις, με αύξηση του χρόνου διδασκαλίας

7. Αναβάθμιση του εξοπλισμού με οπτικοακουστικά μέσα και νέα μουσικά όργανα. Το Δημοτικό Ωδείο μας απέκτησε μέσω χορηγιών δύο (2) Πιάνο ολοκαίνουρια, μια (1) πλήρης Ντραμς, Τηλεόραση LCD 32″ και DVDVideo

8. Κατάρτιση και έκδοση Οδηγού Σπουδών (για πρώτη φορά από την ίδρυσή του) για την πληροφόρηση μαθητών, γονέων και κηδεμόνων. Υλοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο 2007 και διατίθεται δωρεάν στους μαθητές του ΔΩΚ.

9. Εμπλουτισμός του προγράμματος σπουδών με εκμάθηση μουσικών οργάνων κλασσικής ορχήστρας. Λειτουργούν σχολές κλασσικών οργάνων (φλάουτο), αλλά και μοντέρνων καθώς και παραδοσιακών μουσικών οργάνων (ντραμς, κλαρίνο, κλαρινέτο).

10. Δημιουργία για 40μελούς κλασσικής ορχήστρας

11. Επανασύσταση και δραστηριοποίηση της Ορχήστρας «Ανάκρουσις»

12. Θωράκιση της διαφάνειας στις προσλήψεις, καθώς από το τρέχον σχολικό έτος οι προσλήψεις ωρομίσθιου προσωπικού θα γίνονται κυρίως με τον νόμο 2190/94 δηλ. με προσοντολόγιο και πλήρη διαφάνεια.

13. Ένταξη στο Εθνικό Δίκτυο Πόλεων και συμμετοχή στην Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής (Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής 20-22/6)

14. Ελαιοχρωματισμός του 3όροφου κτιρίου του ΔΩΚ, το οποίο πια είναι φιλικό προς τους μαθητές (ήταν άβαφο και ασυντήρητο για χρόνια).

15. Εκσυγχρονισμός του ασανσέρ σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι είναι κοινή πεποίθηση πως το ΔΩΚ αποτελεί σημαντικότατο φορέα πολιτισμού και σε απόλυτο συγχρονισμό με τον δήμαρχο κ. Δομίνηκο Βερίλλη προχωρεί με γνώμονα την ισχυροποίηση και αναβάθμισή του».

Η κ. Κούβελου

«Το Δημοτικό Ωδείο  Καρδίτσας  λειτουργεί  από το 1983 ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) υπό την αιγίδα του Δήμου Καρδίτσας με την  οικονομική και ηθική στήριξη του. Ενισχύεται δε οικονομικά  από τα δίδακτρα των σπουδαστών του, που προσαρμόζονται ανάλογα με την τάξη που  παρακολουθούν. Φέτος για 26η συνεχή χρονιά λειτουργούν οι παρακάτω σχολές: πιάνο, βιολί, κιθάρα,  βιολοντσέλο, ακορντεόν, αρμόνιο, φλάουτο, κλαρίνο, σαξόφωνο, όμποε, μονωδία, παραδοσιακό κλαρίνο, μπουζούκι, καθώς οι σχολές των Ανωτέρων Θεωρητικών (Αρμονίας, Αντίστιξης, Φούγκας) Σχολή Διεύθυνσης Χορωδίας και Σχολή Προωδειακής στα οποία  γίνονται δεκτοί μαθητές Α΄& Β΄Τάξης Δημοτικού Σχολείου και Σχολή Προπαιδείας στα οποία γίνονται δεκτοί μαθητές νηπιακής και προνηπιακής ηλικίας. Ανάλογα με τις σχολές και τις τάξεις οι σπουδαστές επιβάλλεται να παρακολουθούν και τα υποχρεωτικά μαθήματα ήτοι: Iστορία της Μουσικής, Μορφολογία, Αρμονία, Πρίμα βίστα, Πρακτικό Διδασκαλείο, Χορωδία, Σολφέζ, Ντικτέ, Ηλεκτροακουστική μουσική, Απλή Αντίστιξη, Οργανογνωσία, συμμετοχή σε Οργανικά Σύνολα  (Μουσικής  Δωματίου). Το διδακτικό προσωπικό είναι  εξειδικευμένο στο έργο που διδάσκουν και ανταποκρίνεται άξια στο πρόγραμμα του Ωδείου παρέχοντας υψηλού επιπέδου μουσική εκπαίδευση. Έχει δοθεί ένας μεγάλος αριθμός πτυχίων και διπλωμάτων  επικυρωμένα από εγκεκριμένες επιτροπές  που ορίζει το ΥΠ.ΠΟ. σε  σπουδαστές που περάτωσαν την φοίτηση των σπουδών τους και οι κάτοχοι τα χρησιμοποιούν για επαγγελματική αποκατάσταση τόσο στη Δημόσια Εκπαίδευση (κατόπιν εξετάσεων) όσο και στο Ιδιωτικό τομέα. Οι εγγραφές στο Δ.Ω.Κ. έχουν αρχίσει και συνεχίζονται για τους παλιούς και νέους μαθητές, και τα μαθήματα θα αρχίσουν την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008. Το ωριαίο πρόγραμμα θα δοθεί στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου 2008. Κατά την εγγραφή επιβάλλεται ο σπουδαστής προηγούμενων ετών να προσκομίζει το βιβλιάριο σπουδών, ενώ  για  τους νέους σπουδαστές θα εκδίδεται το βιβλιάριο την ώρα της εγγραφής του. Για την καλύτερη λειτουργία και οργάνωση του Ωδείου η  γραμματεία είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή πρωινές ώρες 11.00 π.μ. έως 13.00 μ.μ. και  απογευματινές 5.30μ.μ. έως 7.30 μ.μ. στη Διεύθυνση  Γαρδικίου 25 Τηλ  24410- 29412, 76441, Fax 24410-76335.

 «Μουσικές δραστηριότητες του Δημοτικού Ωδείου Καρδίτσας, του σχολικού έτους 2007-2008».

Το Δημοτικό Ωδείο Καρδίτσας, πιστό όπως όλα τα χρόνια της λειτουργίας του, έτσι και φέτος έκανε αισθητή την παρουσία του, με την εμφάνιση διαφόρων συνόλων, οργανικών και φωνητικών, ορχηστρών και χορωδιών, σε αξιόλογες εκδηλώσεις εντός και εκτός Ελλάδος. Δημιουργήσαμε λοιπόν φέτος:

α) Την Ορχήστρα Δωματίου, αποτελούμενη από καθηγητές και σπουδαστές του Δ.Ω.Κ. και η οποία εμφανίσθηκε στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία και στην Συναυλία της Μεγάλης Εβδομάδας με έργα ανάλογα και σύμφωνα με το πνεύμα των Άγιων ημερών.

β) Δημιουργήσαμε Μαθητική Ορχήστρα αποτελούμενη από 40 μέλη κυρίως από σπουδαστές και καθηγητές του Δ.Ω.Κ. Η πρώτη της εμφάνιση έγινε τον Ιούνιο στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής γιορτής της Μουσικής στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο. Εκεί ερμήνευσαν γνωστά έργα του Μ. Χατζιδάκι ενορχηστρωμένα από την υπεύθυνη και των δύο ανωτέρω Ορχηστρών κ. Ζωή Αθανασίου.

γ) Επαναπροσδιορίστηκε η μικρή ορχήστρα ποικίλης μουσικής «Ανάκρουσις» η οποία στο ρεπερτόριό της περιλαμβάνει έργα και τραγούδια ελλήνων αλλά και ξένων συνθετών. Υπεύθυνος του συνόλου και των ενορχηστρώσεων είναι ο καθηγητής του Δ.Ω.Κ. κ. Γιώργος Τσιάλας. Η ορχήστρα «Ανάκρουσις» αποτελείται από καθηγητές, αλλά και σπουδαστές ανωτέρων τάξεων του Δ.Ω.Κ. και είχε συνεργασία με καταξιωμένους επαγγελματίες τραγουδιστές και μουσικούς και εκτός ΔΩΚ.

Η χορωδιακή μουσική φέτος αναπτύχθηκε ως εξής:

α) Παιδική χορωδία, που αποτελείται από σπουδαστές του Δ.Ω.Κ. μικρής ηλικίας, είναι ένα φυτώριο μικρών τραγουδιστών που εκπαιδεύονται κατάλληλα ώστε να αποκτήσουν φωνητική ικανότητα στο τραγούδι.

Παρουσίασε το πρόγραμμά της με επιτυχία τόσο στην πόλη μας όσο και σε άλλες πόλεις, όπως στη Θέρμη Θεσσαλονίκης σ’ ένα φεστιβάλ παιδικών χορωδιών, όπου απέσπασε άριστες κριτικές.

Υπεύθυνη Μαέστρος της χορωδίας ήταν η Κα. Ι. Αντωνίου (καθηγήτρια μουσικής).

β) Το Νεανικό Πολυφωνικό Σύνολο λειτούργησε φέτος με μαέστρο την Κα. Λ. Μίσσα.

Τα μέλη αυτού του συνόλου αριθμούν τους 35 χορωδούς. Αποτελείται από καθηγητές του Ωδείου και από καλλίφωνους φίλους του χορωδιακού τραγουδιού.

Το ρεπερτόριό τους ανταποκρίνεται σε ελληνική και ξένη ποιοτική μουσική.

γ) Η Μικτή Χορωδία με τον καταξιωμένο μαέστρο Στ. Ευθυμιάδη αποτελεί μία επισφράγιση της χορωδιακής μουσικής στον τόπο μας. Έχει ένα πλούσιο ρεπερτόριο και παρουσιάστηκε σε πολλές πόλεις της Ελλάδος και στο εξωτερικό πάντα με επιτυχίες και πολύ καλές κριτικές».

Προηγούμενο άρθρο Η επέτειος της 3ης Σεπτέμβρη & το σημείο «μηδέν» για τη χώρα
Επόμενο άρθρο «Ο ΡΟΜΠΕΝ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ» κείμενο & σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη