Μπάμπης Παπαδόπουλος: “Ο Σύνδεσμος Εργοληπτών γίνεται τιμητής πρακτικών που η κοινωνία απεχθάνεται”


Κύριε Διευθυντά,

Αποφεύγω συστηματικά να συμμετέχω σε δημόσιους διαξιφισμούς για λόγους αρχής. Γι αυτό και το σημερινό μου κείμενο δεν έχει ως σκοπό να απαντήσει στο προκλητικό κείμενο του Συνδέσμου Εργοληπτών. Οι αναφορές που έγιναν άλλωστε εκ μέρους μου δεν ήταν ποτέ γενικές αλλά αφορούσαν συγκεκριμένο περιστατικό στο οποίο αναφέρθηκα με δήλωσή μου στον τοπικό τύπο 10/102012.

Θέλω όμως να ενημερώσω τους δημότες για όσα παραπλανητικά υπονοούμενα, και για όσες ανακρίβειες αφήνει να αιωρούνται στο χθεσινό του δημοσίευμα ο Σύνδεσμος Εργοληπτών, μετά την πρόσφατη δήλωσή μου με την οποία στηλίτευσα την προσπάθεια ορισμένων να παίξουν παιχνίδια σε βάρος του Δήμου και των δημοτών, όταν το ποσοστό έκπτωσης που κατέθεσαν σε διαγωνισμό του Δήμου για τον καθαρισμό αρδευτικών καναλιών προϋπολογισμού 45.000 ευρώ δεν ξεπέρασε το τεράστιο ποσοστό του…… 3%.

Πρέπει καταρχήν να διευκρινίσω ότι οι συμμετέχοντες στο συγκεκριμένο διαγωνισμό που ακυρώσαμε είναι όλοι μέλη του Συνδέσμου εκτός από τον τελικό μειοδότη. Τα μέλη δηλαδή του Συνδέσμου προσέφεραν έκπτωση ίση η μικρότερη από 3%;

Που θίχτηκε, λοιπόν, το συνδικαλιστικό όργανο των εργολάβων; Για ποιον λόγο μας μέμφονται; Έπρεπε να επικυρώσουμε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού; Έπρεπε να πούμε μήπως “ευχαριστώ” για τη μεγάλη προσφορά του 3% που μας υποβλήθηκε όταν ο φετινός μέσος όρος των εκπτώσεων στους τελευταίους 15 διαγωνισμούς που διενήργησε ο δήμος μας (μαζί με αυτόν που τελικά ακυρώθηκε) έφτασε στο 45%; Έπρεπε να δεχτούμε αυτή την προσφορά όταν γνωρίζουμε ότι για ανάλογα έργα το ποσοστό της έκπτωσης ξεπερνάει το 50%;

Όχι αγαπητοί κύριοι. Δε θα σας κάνουμε το χατίρι. Αφήστε όσα υπονοούμενα και υπαινιγμούς θέλετε. Όσο κι αν διαστρεβλώσετε την πραγματικότητα, όσα εργολαβικά τερτίπια κι αν εφαρμόσετε, το μόνο που θα καταφέρετε είναι η καθυστέρηση των έργων, όπως συνέβη και με τον καθαρισμό των αρδευτικών καναλιών. Σε βάρος πάντως του Δήμου και των δημοτών δεν θα κερδίσει κανένας αεριτζίδικα.

Το δυστύχημα είναι ότι μέσα από αυτή την πρακτική τόσων χρόνων αντί ο Σύνδεσμος να διδαχθεί και να προσπαθήσει να αλλάξει τα κακώς κείμενα έρχεται και γίνεται υπερασπιστής τους. Γίνεται τιμητής πρακτικών που στρέφονται εναντίων των κοινωνικών συμφερόντων προτρέποντάς μας, ούτε λίγο ούτε πολύ, να υιοθετήσουμε εκείνα που η κοινωνία αποστρέφεται.

Και δεν σταματά εκεί. Μας κάνει ταυτόχρονα παρατηρήσεις για υπερβολικές, δήθεν, αναθέσεις αλλά και υποδείξεις για παιχνίδια της δημοτικής αρχής, όχι μόνο υπονοώντας αλλά και προεξοφλώντας ότι θα προχωρήσουμε σε απευθείας ανάθεση του έργου που ακυρώσαμε. Μα είναι δυνατόν το συνδικαλιστικό όργανο να υιοθετεί τέτοιου είδους ευτελή επιχειρήματα για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα; Αν θέλαμε να αναθέσουμε το έργο θα το κάναμε από την αρχή και δεν θα μπαίναμε στη διαδικασία του διαγωνισμού.

Συμφωνήσαμε απόλυτα με το Σύνδεσμο για τον περιορισμό του φαινόμενου των αναθέσεων έργων όταν πριν ένα και πλέον χρόνο με επισκέφτηκε το ΔΣ στο γραφείο μου. Εμείς, αυτό που είπαμε τότε το κάναμε ήδη πράξη αφού περιορίσαμε στο ελάχιστο τις αναθέσεις έργων. Το 2010 οι 5 Καποδιστριακοί Δήμοι που ενώθηκαν στον Καλλικρατικό Δ. Σοφάδων προχώρησαν συνολικά σε 144 απευθείας αναθέσεις έργων συνολικού προϋπολογισμού 955.000 ευρώ.

Είναι τουλάχιστον ντροπή λοιπόν να μιλάνε ή να αφήνουν πονηρά υπονοούμενα σήμερα κάποιοι για σωρεία αναθέσεων όταν φέτος ο Δ. Σοφάδων προχώρησε σε ελάχιστες (6) αναθέσεις έργων.

Οι αναθέσεις αυτές αφορούσαν κυρίως τις ανάγκες πυρασφάλειας και αγροτικής οδοποιίας ή τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν από έκτακτα φαινόμενα (χιονοπτώσεις, πλημμύρες κλπ). Τα έργα πυρασφάλειας γίνονται κάθε χρόνο σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο προκειμένου να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης των κινδύνων από ενδεχόμενη πυρκαγιά. Ο κίνδυνος μιας πυρκαγιάς δεν επιτρέπει να ολοκληρώσουμε το διαγωνισμό του έργου, ούτε μπορεί να περιμένει πότε και αν θα αποφασίσουν διάφοροι να παίξουν παιχνίδια.

Τέλος οφείλω να αντικρούσω τη μομφή που μου επιρρίπτεται ότι ο Δ. Σοφάδων ανέθεσε την εκτέλεση έργου μετά από διαγωνισμό και με ποσοστό έκπτωσης 3% για παρεμφερές αντικείμενο εργασιών με εκείνο του διαγωνισμού που ακυρώσαμε. Η αλήθεια είναι ακριβώς το αντίθετο απ’ αυτό που ανακριβώς ισχυρίζεται ο Σύνδεσμος Εργοληπτών παραποιώντας ανερυθρίαστα το αρχικό δημοσίευμά μου. Ποτέ δεν έγινε τέτοιου είδους ανάθεση κατά τους προηγούμενους 20 μήνες.

Προηγούμενο άρθρο Συνεδριάζει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Καθαρισμός χώρων από προϊόντα εκσκαφής και μπάζα