Μπλόκο σε ΑΤΕ και Δέλτα Καρδίτσας από τους αγρότες


Την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι η συνάντηση με τον Υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης.

Με παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας Καρδίτσας, συνέχισαν οι αγρότες του Νομού μας τις κινητοποιήσεις τους, μετά το συλλαλητήριο της Τετάρτης στην κεντρική πλατεία της πόλης μας. Έξω από την ΑΤΕ παρέμειναν για περισσότερο από μισή ώρα, διεκδικώντας το πάγωμα για τρία χρόνια των δανείων και χρεών, να πέσουν τα επιτόκια στα όρια του πληθωρισμού και την κατάργηση των πανωτοκίων, παράλληλα με τον δημόσιο, αναπτυξιακό και κοινωνικό χαρακτήρα της τράπεζας. Στη συνέχεια, συναντήθηκαν με τον Διευθυντή της ΑΤΕ κ. Κανούτα στον οποίο επέδωσαν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους και έλαβαν τη δέσμευση ότι ο ίδιος θα τα προωθήσει στα κεντρικά.

Στο Δέλτα

Μετά την παράσταση διαμαρτυρίας στην ΑΤΕ, ο όγκος των αγροτών μεταφέρθηκε στο Δέλτα Καρδίτσας προς ενίσχυση των μπλόκων, που καθημερινά ενισχύονται και με άλλες δυνάμεις αγροτών από τα χωριά του Νομού, ενώ στις 6 το απόγευμα απέκλεισαν το δρόμο για μια ώρα περίπου, περιμένοντας υπομονετικά την απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για το ραντεβού. Να θυμίσουμε ότι την Τετάρτη 3/12 από την κεντρική πλατεία της Καρδίτσας ζητήθηκε ραντεβού με τον κ.  Κοντό, ο οποίος μέχρι χθες το μεσημέρι δεν είχε απαντήσει ακόμη, εξέλιξη η οποία ανάγκασε τους αγρότες να προγραμματίζουν για την Δευτέρα 8 Δεκέμβρη κάθοδο στην Αθήνα με λεωφορεία και κατάληψη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας ζήτησε από τους αγρότες να συμπληρώσουν καταστάσεις με αυτούς που ενδιαφέρονται να μεταβούν στην Αθήνα προκειμένου να μισθωθούν ανάλογα λεωφορεία. Αργά όμως χθες το απόγευμα το πολυπόθητο ραντεβού με τον κ. Κοντό ορίστηκε για την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι. Οι αγρότες όμως και τα τρακτέρ θα παραμείνουν στις θέσεις τους τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη προκειμένου να καταστήσουν σαφές το μήνυμά τους και μετά την συνάντηση με τον Υπουργό θα αποφασίσουν για το τι μέλλει γενέσθαι.

Η Ένωση Νέων Αγροτών Καρδίτσας

Ικανοποιημένη από τη συμμετοχή των νέων αγροτών στο Πανθεσσαλικό Συλλαλητήριο της 4ης Δεκεμβρίου, εμφανίστηκε η Ένωση Νέων Αγροτών Καρδίτσας, η οποία μαζί με τις άλλες Ενώσεις της Θεσσαλίας αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τα Τέμπη και εξέδωσαν την παρακάτω κοινή ανακοίνωση: «Συνάδελφοι αγρότες και αγρότισσες της Θεσσαλίας και όλης της Ελλάδας. Κάπου 4.000 ωραίοι άνθρωποι, αυθόρμητα και χωρίς καμιά προτροπή ένωσαν τη δύναμή τους και τη φωνή τους πάνω σε ένα κοινό πρόβλημα και τη διεκδίκηση της επίλυσής του. Έδειξαν ότι οι αγρότες τώρα πια ξέρουν και διεκδικούν μόνο όταν υπάρχει πρόβλημα και όχι πολιτική σκοπιμότητα. Καταφέραμε όλοι μαζί και αναδείξαμε το πρόβλημα γιατί αυτός ήταν ο στόχος μας. Επιδείξαμε πολιτικό πολιτισμό με αξιοπρέπεια και σεβασμό προς κάθε κατεύθυνση. Εισπράξαμε συμπαράσταση και σεβασμό από όλες τις τοπικές κοινωνικές ομάδες και όχι μόνο και τους ευχαριστούμε από καρδιάς. Δεχθήκαμε με πικρία τη απαξίωση του συντεταγμένου κράτους και αυτό το καταγγέλλουμε προς όλες τις κατευθύνσεις. Σεβόμενοι τους συνανθρώπους μας αποφασίσαμε όλοι μαζί να αποχωρήσουμε από τα Τέμπη αφού «ο κύβος ερίφθη» και συνεχίζουμε διερευνώντας τον τρόπο με τον οποίο θα εκφραστεί η σαφής πρόθεση των αγροτών. Η 4η του Δεκέμβρη ελπίζουμε να μείνει χαραγμένη βαθιά στις καρδιές όλων μας και να γίνει ο πυρήνας και η αφετηρία για νέους αγώνες».

Ενιαία Ενίσχυση

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ.  Κοντός ανακοίνωσε ότι πιστώθηκαν σήμερα οι λογαριασμοί 800.000 δικαιούχων αγροτών Ενιαίας Ενίσχυσης με ποσό 1.760.000.000 ευρώ ενώ εντός της ερχόμενης εβδομάδας προγραμματίζεται να καταβληθούν τα νέα δικαιώματα των οπωροκηπευτικών, με συνολικό ποσό που θα φτάσει τα 200 εκ. ευρώ. Η πληρωμή αφορά στους δικαιούχους που υπέβαλαν πλήρη και ακριβή στοιχεία. Όπως τόνισε ο Υπουργός «οι πληρωμές αυτές συνιστούν τη μεγαλύτερη εφάπαξ καταβολή επιδοτήσεων, που έχει γίνει μέχρι σήμερα και μάλιστα νωρίτερα από κάθε άλλη φορά. Τα γεγονός αυτό επιβεβαιώνει έμπρακτα το ενδιαφέρον και τη μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης για τη στήριξη των Ελλήνων αγροτών».

Προηγούμενο άρθρο Να γίνει εθνικός στόχος η ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας
Επόμενο άρθρο 2η Επιχειρησιακή Άσκηση Ορεινής Διάσωσης