Μπ. Παπαδόπουλος: Ηλεκτρονικό πρόγραμμα πυροπροστασίας επιδιώκει να εγκαταστήσει ο Δ. Σοφάδων στις δασικές του εκτάσεις


 Μετά τα επανειλημμένα κρούσματα πυρκαγιών που παρατηρήθηκαν  κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στη δασική κυρίως έκταση του Δ. Σοφάδων η δημοτική αρχή αναζητεί τρόπους ενίσχυσης των κατασταλτικών αλλά και προληπτικών μηχανισμών αντιπυρικής προστασίας της περιοχής. Ο Δήμαρχος Σοφάδων σε συνεργασία με τους αντιδημάρχους και τους ειδικούς συνεργάτες του κατέληξαν στη δρομολόγηση ορισμένων μέτρων όπως είναι η ενίσχυση και βελτίωση των υδροφόρων αυτοκινήτων του δήμου, η ενίσχυση του μηχανολογικού εξοπλισμού με την αγορά τσάπας που θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του δήμου στον καθαρισμό δασικών δρόμων κλπ.

 Η σημαντικότερη όμως επιδίωξη του δήμου στο άμεσο μέλλον είναι η εγκατάσταση συστήματος πυροπροστασίας που θα βελτιώνει σημαντικά τη δυνατότητα έγκαιρου εντοπισμού της πυρκαγιάς έτσι ώστε να ειδοποιείται και να ενεργοποιείται γρήγορα ο μηχανισμός του δήμου και της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Σοφάδων Μπάμπης Παπαδόπουλος θα παρουσιάσει την πρόταση που έχουν ήδη ολοκληρώσει οι ειδικοί του συνεργάτες για την βελτίωση των συνθηκών πρόληψης για την αντιπυρική προστασία των δασικών εκτάσεων του Δ. Σοφάδων και η οποία θα υποβληθεί για χρηματοδότηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Η πρόταση είναι συνολικού προϋπολογισμού 940.000 ευρώ (με το ΦΠΑ) και θα περιλαμβάνει:

  • 1. Εγκατάσταση αισθητήρων για την αυτόματη ανίχνευση καπνού από μεγάλη απόσταση. Οι αισθητήρες θα ελέγχουν για την δημιουργία σύννεφων καπνού, μέρα και νύχτα, σε μια ακτίνα μεγαλύτερη από 10 χιλιόμετρα. Οι αισθητήρες αυτοί θα ηλεκτροδοτούνται με αυτόνομες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
  • 2. Εγκατάσταση έγχρωμων καμερών οι οποίες θα είναι διαχειριζόμενες από το Κέντρο Παρακολούθησης και Ελέγχου
  • 3. Εγκατάσταση υποδομών φύλαξης και προστασίας των αισθητήρων και των καμερών από κακόβουλες ενέργειες
  • 4. Εγκατάσταση Κέντρου Παρακολούθησης και Ελέγχου στην έδρα του Δήμου. Το Κέντρο θα δέχεται ασύρματα τις πληροφορίες των αισθητήρων και των καμερών. Ο χειριστής ο οποίος θα δέχεται οπτικό και ηχητικό μήνυμα ακόμα και στο κινητό του τηλέφωνο θα μπορεί να χειριστεί την κάμερα για να διαπιστώσει αν όντως υπάρχει πυρκαγιά και σε ποιο ακριβώς σημείο.
  • 5. Δυνατότητα συντήρησης του συστήματος για την πρώτη πενταετία.

Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι «οφείλουμε να προστατέψουμε τον πανέμορφο δασικό ορεινό όγκο του δήμου μας και τις ζωές των κατοίκων της περιοχής από τις πυρκαγιές που προκαλούνται είτε από λάθος είτε σκόπιμα από ορισμένους ασυνείδητους. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ο Δήμος μας, προχώρησε σε καθαρισμούς δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών. Η ελλιπής χρηματοδότηση μας ανάγκασε σε πολύ μεγάλο ποσοστό να περιοριστούμε στα δικά μας μέσα και δυνάμεις γι αυτό και πρέπει να ευχαριστήσω τους χειριστές των μηχανημάτων του δήμου οι οποίοι απ’ το Μάιο μήνα καθαρίζουν συνεχώς τα εκατοντάδες χιλιόμετρα δρόμων και αντιπυρικών ζωνών τόσο εντός των 250.000 στρεμμάτων δασικής έκτασης που περιλαμβάνει ο δήμος μας όσο και περιμετρικά των οικισμών στον πεδινό Δ. Σοφάδων.

Οι φετινές πυρκαγιές στην περιοχή μας όμως μας υποχρεώνουν να γίνουμε ακόμα περισσότερο προσεκτικοί και αποτελεσματικοί. Γι αυτό και στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα ζητήσω την υποβολή πρότασης πυροπροστασίας προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος την οποία έχουν ήδη ετοιμάσει οι συνεργάτες μου έτσι ώστε να μπορούμε άμεσα να παρακολουθούμε, να ανιχνεύουμε και να εντοπίζουμε τις πυρκαγιές αμέσως μόλις αυτές εκδηλωθούν.

Πιστεύουμε ότι η έγκριση αυτής της πρότασης θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερες συνθήκες ασφάλειας για τους κατοίκους και τις δασικές εκτάσεις μας».

Προηγούμενο άρθρο Παράταση της αρδευτικής περιόδου μέχρι τέλος Αυγούστου
Επόμενο άρθρο Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή Σταφυλιού στην Δαφνοσπηλιά