Μ. Θεοχάρη: Άμεση απάντηση από τον Υπουργό Πολιτισμού για την καθυστέρηση χρηματοδότησης του Κλειστού Γυμναστηρίου


 «Η αφαίρεση της διεξαγωγής των Μεσογειακών Αγώνων 2013 από την χώρα μας σήμανε όχι μόνο την απώλεια μίας εξαιρετικής ευκαιρίας να διοργανώσουμε ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός, αλλά και μεγάλο πλήγμα στην ανάπτυξη της Κεντρικής Ελλάδας, καθώς η απόφαση της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων είχε ως συνέπεια πολλά έργα που είχαν προγραμματιστεί εν όψει των αγώνων να είναι σήμερα μετέωρα, μεταξύ των οποίων και το Κλειστό Γυμναστήριο Καρδίτσας.

 Η πόλη της Καρδίτσας είναι η μοναδική πρωτεύουσα Νομού που δεν διαθέτει κλειστή αθλητική εγκατάσταση σύγχρονων προδιαγραφών και μεγέθους ικανού ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όχι μόνο των περίπου 60.000 πολιτών του Δήμου αλλά και των υπόλοιπων 70.000 κατοίκων σε άλλες περιοχές του Νομού. Για το λόγο αυτό, οι κάτοικοι της πόλης της Καρδίτσας αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή την κατασκευή του Κλειστού Γυμναστηρίου των 3.000 θέσεων που προοριζόταν για τη φιλοξενία των αγώνων χειροσφαίρισης (χάντμπολ), ενώ και ο Δήμος Καρδίτσας παραχώρησε έκταση 21 στρεμμάτων για την κατασκευή του.

Με την υπ’ αριθμ. 1396 απόφαση (ΦΕΚ Β’ 1873/30-11-2010) του Υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, ανατέθηκε στην ΕΥΔΕ-ΕΠΤΑ ο προγραμματισμός, η μελέτη, η κατασκευή και η επίβλεψη και εποπτεία των αθλητικών έργων των Μεσογειακών Αγώνων, στα οποία συμπεριλαμβανόταν και το Κλειστό Καρδίτσας. Εν συνεχεία, ο Υφυπ. Πολιτισμού και Τουρισμού υπέγραψε, για λογαριασμό της Γ.Γ.Α., προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Καρδίτσας, από την οποία απορρέουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις ως προς την εκτέλεση των έργων κατασκευής του Κλειστού Γυμναστηρίου.

Λόγω, όμως, της ματαίωσης διεξαγωγής των Αγώνων, ανακλήθηκε η απόφαση ανάθεσης των εργασιών στην ΕΥΔΕ/ΕΠΤΑ (απόφαση υπ’ αριθμ. 158 της ΓΓΠΤΥ ΦΕΚ Β’ 329/2-3-2011), και το έργο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της ΓΓΑ ΣΑΕ 016, με εγγεγραμμένη πίστωση ποσού 870.000 ευρώ, όσες δηλαδή ήταν οι οφειλές μέχρι τον Δεκέμβριο του 2010.

Απευθυνόμενη στο αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ενημερώθηκα ότι το ΠΔΕ του ΥΠΠΟΤ δεν έχει ακόμα υποβληθεί, ενώ υπήρχε η υποχρέωση, σύμφωνα με εγκύκλιο του αρμόδιου Υπουργείου, μέχρι τις 27-05-2011. Συνεπώς, η Υπηρεσία σας είναι υπερήμερη ως προς την κατάθεση, και εκ τούτου η καθυστέρηση αυτή δημιουργεί πρόβλημα στους φορείς που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από τον εν λόγω πρόγραμμα, ιδιαίτερα στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία. Ακόμα και η εγκεκριμένη χρηματοδότηση ποσού 800.000 ευρώ από τα τέλη Φεβρουαρίου 2011 αδυνατεί να υλοποιηθεί λόγω του ότι δεν έχει εγκριθεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου σας.

Η καθυστέρηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα σήμερα ο Δήμος Καρδίτσας, ως ένας από τους εν λόγω φορείς, να πληρώνει ποινική ρήτρα ύψους 1.800 ευρώ ημερησίως στον ανάδοχο του έργου, λόγω της αδυναμίας να εκπληρώσει τις συμβατικές του οικονομικές υποχρεώσεις. Είναι προφανές ότι πρόκειται για υπέρογκο ποσό που σημαίνει οικονομική αφαίμαξη του Δήμου.

Σημειωτέον ότι για το υπό κατασκευή κλειστό γυμναστήριο, προϋπολογισμού 8.804.000 εκατομμυρίων ευρώ, έχουν ήδη γίνει πιστοποιημένες εργασίες ύψους 1.500.000 ευρώ, και επομένως είναι αναγκαία η άμεση χρηματοδότηση του έργου από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • 1. Προτίθεστε να τηρήσετε την υπογραφείσα προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Καρδίτσας για την ολοκλήρωση του έργου, του οποίου σημαντικό μέρος έχει ήδη συντελεστεί, έτσι ώστε να πάψουν οι δικαστικές απαιτήσεις της αναδόχου εταιρίας;
  • 2. Προτίθεστε να ζητήσετε αύξηση του προϋπολογισμού στο μέγεθος του ποσού που προβλέπεται ως συμμετοχή της ΓΓΑ στην από τον Δεκέμβριο υπογραφείσα προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Καρδίτσας, έστω και με επιμήκυνση του χρόνου κατασκευής;
  • 3. Εν τέλει, δεσμεύεστε για την χρηματοδότησή και ολοκλήρωση του έργου του Κλειστού Γυμναστηρίου Καρδίτσας και με βάση ποιο χρονοδιάγραμμα;»

 

Προηγούμενο άρθρο Στην Αθήνα ο Κ. Πατσιαλής για την επίλυση προβλημάτων του Δήμου
Επόμενο άρθρο Ενημέρωση των μελισσοκόμων από τη διεύθυνση αγροτικής οικονομίας & κτηνιατρικής Π.Ε καρδιτσας