Μ. Θεοχάρη: «Η επένδυση στην κτηνοτροφία πρέπει να είναι εθνικό ζήτημα»


Ένα εξαιρετικά σημαντικό νομοσχέδιο με ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις ψηφίστηκε σήμερα στη Βουλή, με εισηγήτρια από πλευράς ΠΑΣΟΚ την Βουλευτή Ν. Καρδίτσας κα. Μαρία Θεοχάρη. Ακολουθούν τα κύρια σημεία της εισήγησής της:

Ως Κυβέρνηση έχουμε χρέος να θεσμοθετήσουμε τους κανόνες που θα επιτρέψουν στο γεωργό και τον κτηνοτρόφο να κινούνται με ασφάλεια στην αγορά, να έχουν όλες τις δυνατότητες να ασκήσουν το επάγγελμά τους χωρίς γραφειοκρατικά κωλύματα και χωρίς να τους εγκλωβίζουμε σε ένα άναρχο περιβάλλον. Με το παρόν, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έρχεται επιτέλους να βάλει τάξη στο χάος που υπάρχει όσον αφορά στο καθεστώς των σταβλικών εγκαταστάσεων.

Είναι ιδιαίτερη χαρά για εμένα να εισηγούμαι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όχι μόνο γιατί είναι σημαντικό για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας, αλλά και γιατί κατάγομαι από αγροτική περιοχή, που επιδίδεται στην κτηνοτροφία και γνωρίζω από «πρώτο χέρι» τις δυσκολίες που συναντά ο Έλληνας κτηνοτρόφος.

Πιστεύω ότι το κείμενο που έχουμε στα χέρια μας αντικατοπτρίζει τις πραγματικές ανάγκες του Έλληνα κτηνοτρόφου και δίνει ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα που ανακύπτουν στον τομέα της κτηνοτροφίας, απαλλάσσοντας τον κτηνοτρόφο από πολλά προβλήματα που είχαν συσσωρευτεί τόσα χρόνια λόγω έλλειψης ολοκληρωμένου σχεδιασμού. Αυτή η έλλειψη οδηγούσε σε μεγάλη γραφειοκρατία, πολυνομία και ένα χαοτικό καθεστώς για την αδειοδότηση και λειτουργία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, με αποτέλεσμα το 85% των εγκαταστάσεων να λειτουργούν χωρίς άδεια.

Επιπλέον, πρόκειται για μία πρωτοβουλία που θα διευκολύνει τον κτηνοτρόφο να συμμετέχει στα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα και στα σχέδια βελτίωσης. Έτσι, θα εκσυγχρονίσει τις μεθόδους εκτροφής, αλλά και παραγωγής των ζωικών προϊόντων και θα μεγιστοποιήσει την απόδοση της κτηνοτροφικής του δραστηριότητας, προστατεύοντας το εισόδημά του και, συγχρόνως, θα συμβάλει στην ώθηση της ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας. Η δυσκολία στη συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα είναι εδώ και χρόνια αγκάθι για πολλούς παραγωγούς και κάθε κίνηση για να ανοίξει το δρόμο σε κάτι τέτοιο χαιρετίζεται από όλους μας.

Πρόκειται για νομοθέτημα που απλοποιεί το νομικό πλαίσιο που ισχύει για τις διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Παρακάμπτοντας τις δυσκολίες που εμπόδιζαν την επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα. Βάζοντας τάξη στον τρόπο που γίνεται η διάκριση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και απλοποιώντας τις απαραίτητες για την αδειοδότηση γραφειοκρατικές διαδικασίες, λύνει σε πολλά θέματα τα χέρια του κτηνοτρόφου και μάλιστα χωρίς κόστος.

Έχουμε αλλαγή του μοντέλου αδειοδότησης για τις μικρές μονάδες. Πλέον θα αδειοδοτείται η ίδρυση, χωρίς να προηγείται η διαδικασία ελέγχου, έχοντας βέβαια προηγουμένως εξασφαλίσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Μετά ο έλεγχος θα γίνεται προκειμένου να χορηγηθεί η άδεια λειτουργίας για τη μικρή μονάδα.

Υπάρχει, βέβαια, πρόβλεψη για τον χρόνο προσαρμογής που θα χρειαστούν οι κτηνοτρόφοι, ο οποίος προσδιορίζεται σε 3ετή περίοδο για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων και σε 5ετία για την έκδοση άδειας εγκατάστασης, οικοδομική άδεια ή εξαίρεση από την κατεδάφιση. Όσοι κτηνοτρόφοι, δε, ενταχθούν στα Σχέδια Βελτίωσης, θα έχουν προτεραιότητα στην αδειοδότηση των εγκαταστάσεών τους, για να μην ξεφεύγουν χρονικά από τα όρια που τίθενται στα προγράμματα.

Διευκολύνουμε, λοιπόν, την τακτοποίηση των έως τώρα χωρίς άδεια κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και παράλληλα δίνουμε και κίνητρο στους κτηνοτρόφους να σπεύσουν να νομιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις τους, αφού εξαιρούνται από την κατεδάφιση και οι κτηνοτρόφοι απαλλάσσονται από τα πρόστιμα εφόσον φροντίσουν να τις νομιμοποιήσουν και μάλιστα χωρίς κόστος για τους ίδιους.

Μία βασική διάταξη που εισάγεται σε ό,τι αφορά στις διαδικασίες αδειοδότησης, έχει να κάνει με την τροποποίηση ή μεταβίβαση της άδειας που ως τώρα αποτελούσε προβληματικό σημείο για πολλούς κτηνοτρόφους. Κι αυτό συμβαίνει σε περιπτώσεις που νέοι κτηνοτρόφοι έχουν ξεχωριστούς κωδικούς, αλλά η σταβλική εγκατάσταση ανήκει στον πατέρα τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συμμετάσχουν σε κάποιο αναπτυξιακό πρόγραμμα, όπως τα Σχέδια Βελτίωσης. Είναι κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα των κτηνοτρόφων και πλέον λύνεται με την πρόβλεψη για συστέγαση διαφορετικών κωδικών στην ίδια εγκατάσταση.

Επιπλέον, δίνεται στους κτηνοτρόφους η δυνατότητα να ιδρύουν και να λειτουργούν νόμιμα επιχειρήσεις επεξεργασίας ζωικών προϊόντων, δηλαδή τυροκομεία και αλλαντοποιεία, στον ίδιο χώρο με τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, στο ίδιο ή σε όμορο ακίνητο, γεγονός που αναμφίβολα τους εξυπηρετεί, τηρώντας πάντα τους κανόνες υγιεινής.

Επιπλέον, τους δίνουμε τη δυνατότητα να πωλούν τα γαλακτοκομικά και άλλα ιδιοπαραχθέντα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές. Πρόκειται για πρακτική που αποτελούσε ζητούμενο για τους κτηνοτρόφους επί χρόνια, καθώς τους επιτρέπει να παρακάμπτουν τους μεσάζοντες και να έχουν οι ίδιοι τον έλεγχο των προϊόντων και των τιμών τους.

Ένα ακόμη σημείο, στο οποίο θα ήθελα να σταθώ, είναι ο ορισμός των αποστάσεων που θα ισχύουν για την αδειοδότηση των κτηνοτροφικών μονάδων. Τόσο η άρση της απαγόρευσης για τις περιοχές που ως τώρα ήταν απαγορευτικές, όσο και η μείωση των αποστάσεων από κατοικημένες περιοχές, θα βοηθήσουν τον Έλληνα κτηνοτρόφο να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες του προκειμένου να έχει την καλύτερη δυνατή παραγωγή. Δεν μένουμε, όμως, μόνο στις αποστάσεις ως μοναδικό κριτήριο, αλλά εισάγουμε και ένα σύστημα μέτρησης ρύπων, που εφαρμόζεται σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Βγαίνουμε από τη λογική της μέτρησης μόνο των αποστάσεων, αφού μπορεί να υπάρχουν περιπτώσεις εγκαταστάσεων που βρίσκονται μέσα σε κατοικημένη περιοχή, εκπέμπουν όμως μηδενικούς ρύπους και άρα δεν αποτελούν κανένα κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Για ποιο λόγο να περιορίζουμε τη δραστηριότητά τους; Με τη ρύθμιση αυτή ανοίγουμε την πόρτα στο μέλλον και διευκολύνουμε τον Έλληνα κτηνοτρόφο.

Στην ίδια φιλοσοφία κινείται και η διάταξη που προβλέπει τη δυνατότητα δημιουργίας ανοικτών κτηνοτροφικών μονάδων στις δασικές περιοχές, κατόπιν σχετικής άδειας του δασάρχη.

Το νομοσχέδιο ΥΠΑΑΤ παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία για να δώσουμε ώθηση στην ελληνική κτηνοτροφία, αφενός διευκολύνοντας τους αγρότες να παρακάμψουν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και αφετέρου ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας, προστατεύοντας το αγροτικό εισόδημα και διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον πιο φιλικό και υγιές για την επιχειρηματικότητα. Η επένδυση στην κτηνοτροφία μέσω της ταυτότητας και της ποιότητας των προϊόντων πρέπει να αποτελεί εθνικό ζήτημα.

Με τη συστηματική ανάπτυξη της κτηνοτροφίας μπορούμε να συμβάλλουμε στην προσπάθεια το αρνητικό πρόσημο στο ελλειμματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να μετατραπεί σε θετικό, αυξάνοντας την ντόπια παραγωγή ποιοτικών κτηνοτροφικών προϊόντων. Πρέπει να δώσουμε στον Έλληνα κτηνοτρόφο όλα τα απαραίτητα εργαλεία προκειμένου να φέρουμε τον κλάδο στο προσκήνιο της αγροτικής δραστηριότητας, ώστε να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα αυτήν την κρίσιμη στιγμή. Επανεκκίνηση που μπορεί να επέλθει μόνο με στοχευμένη ανάπτυξη και ο αγροτοδιατροφικός τομέας είναι ίσως ο πλέον κρίσιμος και προσοδοφόρος τομέας.

Προηγούμενο άρθρο 2ο Ανταλλακτικό & χαριστικό παζάρι «Τροφή στη γνώση» Αφιερωμένο στο βιβλίο
Επόμενο άρθρο Κάλεσμα στο Κιλελέρ και αγώνας για φτηνά αγροτικά προϊόντα - Από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας