Μ. Θεοχάρη: «Να μπορούν οι Συνεταιριστικές Τράπεζες να συμμετέχουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας»


Παρέμβαση για την δυνατότητα συμμετοχής των Συνεταιριστικών Τραπεζών στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έκανε η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Καρδίτσας με επιστολή της προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Φίλιππο Σαχινίδη.
Στην επιστολή της η Βουλευτής αναφέρει τα εξής:
«Με την ίδρυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας βάσει του Ν. 3864/2010, σκοπός του οποίου είναι η διατήρηση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος της χώρας, θεσπίστηκε η δυνατότητα των Πιστωτικών Ιδρυμάτων να συμμετέχουν σε αυτό προκειμένου να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια.
Ως γνωστόν, η διαδικασία που μπορεί να ακολουθήσει κάθε πιστωτικό ίδρυμα για να ενταθεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαφοροποιείται ανάλογα με την κεφαλαιακή του επάρκεια. Σε περίπτωση, δε, που η υποβολή αιτήματος προς το Ταμείο δεν είναι υποχρεωτική αλλά με πρωτοβουλία του εκάστοτε πιστωτικού ιδρύματος, πρέπει να συνοδεύεται από επιχειρησιακό σχέδιο και χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων και εξαγοράς των μετοχών.
Παρόλο που οι Συνεταιριστικές Τράπεζες λειτουργούν κάτω από τις ίδιες προϋποθέσεις με τις εμπορικές Τράπεζες, δυνατότητα συμμετοχής στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχουν μόνο οι εμπορικές τράπεζες. Όμως οι Συνεταιριστικές Τράπεζες όχι μόνο αντιμετωπίζονται βάσει της νομοθεσίας ως Πιστωτικά Ιδρύματα για τα οποία εφαρμόζονται όλες οι σχετικές διατάξεις, αλλά και υπάγονται σε ιδιαίτερο καθεστώς ως προς την αποτίμηση της αξίας των μερίδων, τη δυνατότητα έκδοσης προαιρετικών μερίδων και τη δυνατότητα μετατροπής ομολόγων σε μερίδες.
Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι θα πρέπει να τροποποιηθεί ο νόμος ώστε στην έννοια του Πιστωτικού Ιδρύματος να περιλαμβάνονται και όσα έχουν τη μορφή Πιστωτικού Συνεταιρισμού, δεδομένου ότι δεν υπάρχει σε καμία νομοθετική ρύθμιση η διάκρισή τους από τις εμπορικές τράπεζες, και άρα θα πρέπει να τύχουν της ίδια μεταχείρισης, και συνεπώς να συμμετέχουν με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.»

Προηγούμενο άρθρο Δωρεάν μαθήματα διοργανώνει η κλινική ΙΑΣΩ Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Σπ. Ταλιαδούρος: «Τα μέτρα ανάκαμψης που προτείνει η Ν.Δ. αποτελούν μονόδρομο εξόδου της Ελλάδας από την κρίση»