Νίκος Καραγιάννης: Η μεγάλη Κεντροδεξιά παράταξη…


“…Δεν υπάρχει τίποτε δυσκολότερο από το να κυβερνήσεις τους Έλληνες. Και αυτό, γιατί, όλοι νομίζουν ότι είναι ικανοί για όλα.”

Ξεκινώντας από αυτή τη ρήση του αείμνηστου ιδρυτή και ηγέτη της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης Κωνσταντίνου Καραμανλή, θα ήθελα να εκφράσω μερικές σκέψεις μου  σχετικά με το  μέλλον της κεντροδεξιάς παράταξης.

Δε θέλω να αναφερθώ στα αίτια που οδήγησαν τη Νέα Δημοκρατία σε απανωτές ήττες. Βέβαια είναι γεγονός ότι κράτησε δυνάμεις, αποδεικνύοντας ότι έχει σταθερές σχέσεις με ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Από την άλλη όμως ο καθένας έχει βγάλει τα συμπεράσματά του γιατί  η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης , η κυβέρνηση που υποσχόταν να σκίσει τα μνημόνια και έφτασε να δεσμεύσει τη χώρα για τρία ακόμη χρόνια με τρίτο πακέτο λιτότητας , η κυβέρνηση που υποσχόταν να στηρίξει τους ανέργους, τους συνταξιούχους και τους  οικονομικά ανίσχυρους και τελικά τους οδήγησε με ‘ αξιοπρέπεια ‘  σε  ουρές έξω από τις τράπεζες, με την νέα ύφεση στην οικονομία και τα capital controls, με τη φανερή αποτυχία στη διαχείριση του κύματος προσφύγων και μεταναστών, αυτή λοιπόν η κυβέρνηση κατάφερε να επανεκλεγεί  και μάλιστα με 7,5 ποσοστιαίες  μονάδες μπροστά από την ΝΔ !

Η εκκίνηση της εσωκομματικής διαδικασίας για την εκλογή νέου αρχηγού της ΝΔ είναι μία καλή αρχή. Αλλά το κόμμα χρειάζεται πάνω απ όλα να συζητήσει προηγουμένως με ειλικρίνεια και με καθαρό μυαλό που βρίσκεται και που πηγαίνει. Να επιρρίψει ευθύνες και να πάψει να κρύβει κάτω από το χαλί τα κακώς κείμενα  , που τα βλέπουν πλέον όλοι.

Το πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας είναι βαθύτατα πολιτικό και αφορά την ιδεολογική της φυσιογνωμία, την ίδια την ταυτότητά της. Μοιάζει με  μουχλιασμένο σπίτι, και πρέπει κάποιος  να ανοίξει τα παράθυρα να μπει φρέσκος αέρας Έχει μείζον πρόβλημα στη δημόσια εικόνα της και στο ποια στελέχη την εκπροσωπούν, πολλά εκ των οποίων είναι κατώτερα των περιστάσεων, ενώ θέλει άμεσα «αιμοδοσία» με  νέα πρόσωπα και δεν μιλώ απλά ηλικιακά. Μιλάω για ανθρώπους που έχουν την  ‘ έξωθεν καλή μαρτυρία’, που είναι μέσα στην κοινωνία ,που  αποδεδειγμένα είναι έντιμοι και  αποτελεσματικοί  όπου υπηρέτησαν και θέλουν να υπηρετήσουν τους πολίτες και όχι μόνο τα δικά τους θέλω.

Το βασικό όμως είναι, πέρα και πάνω απ’ όλα, η ιδεολογική  στόχευση . Εάν δεν ξεκαθαρίσει η ΝΔ τι εκφράζει στη σημερινή εποχή δεν μπορεί να δοθεί απάντηση στο ερώτημα για το ποια πρέπει να είναι η πορεία της. Χρειάζεται επειγόντως νέο ‘ αφήγημα ‘  ώστε να κατορθώσει να επαναπροσδιορίσει τη σχέση της με την κοινωνία , την οποία απώλεσε.

Άρα, το κεντρικό θέμα  δεν είναι μόνο το πρόσωπο που θα ηγηθεί, αλλά τι εκφράζει και τι πρεσβεύει σήμερα το κόμμα. Ως εκ τούτου η Ν.Δ. οφείλει να μιλήσει πρώτα πολιτικά και να ξεκαθαρίσουν τα στελέχη της, και κυρίως οι επίδοξοι αρχηγοί, τι κόμμα θέλουν και τι αλλαγές είναι διατεθειμένοι να κάνουν. Γιατί το κτίσιμο εκ θεμελίων του κόμματος είναι μονόδρομος. Κατά συνέπεια, η ανασυγκρότηση της Ν.Δ. οφείλει να είναι προϊόν μιας βαθιάς αναγεννητικής διαδικασίας για τον ευρύτερο χώρο, που οφείλει  να αναδείξει σταδιακά ότι έχει εναλλακτική στρατηγική για το παρόν και το μέλλον του τόπου. Υπάρχει μια βασική παραδοχή στην πολιτική επιστήμη: Τα πολιτικά κόμματα μπορεί να εξαφανίζονται, αλλά οι ιστορικοί ιδεολογικοί χώροι, όπως η δεξιά, η αριστερά και το κέντρο, υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν, ανεξάρτητα από τους πολιτικούς φορείς που τους εκφράζουν.

Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν αυτό στη Ν.Δ. τόσο το καλύτερο, και για την κεντροδεξιά παράταξη όσο και για τον τόπο, γιατί εκτός από ισχυρή κυβέρνηση χρειάζεται και ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση.

Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι πρέπει άμεσα να γίνει ανασυγκρότηση της παράταξης χωρίς προκαταλήψεις , αποκλεισμούς και  κλειστά κυκλώματα εξουσίας! Μπορεί σε ορισμένους να μην αρέσει αυτό αλλά αυτοί προφανώς νοιάζονται μόνο για τον εαυτό τους και όχι για την παράταξη. Άλλωστε πολλοί δεν ήταν καν στην παράταξη ή ήταν και υβριστές της.

Ο απλός ψηφοφόρος της Νέας Δημοκρατίας δε χρωστάει τίποτα γιατί η συντριπτική πλειοψηφία δεν πήρε τίποτα! Μόνο αγωνίστηκε. Ας τους δείξουμε λοιπόν όλοι, η παράταξη και τα στελέχη , στοιχειώδη σεβασμό!

Δεν αξίζει στη Νέα Δημοκρατία η συρρίκνωση. Πρέπει να ξαναγίνει μεγάλο κόμμα  και να εκφράσει την πλατιά πλειοψηφία του ελληνικού λαού και της μεσαίας τάξης  που τόσα χρόνια τη στήριζε.

Στην πολιτική ,λένε, υπάρχει ένα σημείο καμπής που, αν το περάσεις, και χρυσάφι να πιάνεις κάρβουνο θα γίνεται. Αν δεν το καταλάβουν αυτό όλοι, τότε θα ισχύσει ότι λέει ο σοφός λαός μας “… το σκοτάδι δεν είναι μακριά ,κλείσε τα μάτια σου και θα το δεις…”

 

Νίκος Γ. Καραγιάννης

Καθηγητής Μαθηματικός- M.Sc Πληροφορικής

πρ. Αντιδήμαρχος Δήμου Καρδίτσας

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Νέο ξεκίνημα για την Παιδική Βιβλιοθήκη «Αγγελική Βαρελλά» του Δ.Ο.Π.Α.Κ.
Επόμενο άρθρο Απόλαυσαν τον καφέ τους οι νέοι του Κέντρου Ορίζοντες