Ειδήσεις

Νίκος Καρδούλας: Φλερτάρει με την αυτοδυναμία η Νέα Δημοκρατία


Ένα χρόνο μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ και 16 μήνες μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, η Νέα Δημοκρατία έκανε την ανατροπή και παρουσιάζει δυναμική αυτοδυναμίας, την ώρα που η κυβέρνηση μοιάζει να καταρρέει.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από τη στατιστική ανάλυση των δημοσκοπήσεων που έγιναν από 24/10/2016 έως 31/12/2016 από τις εταιρείες, Alco, Kapa Research, Marc, Mrb, ProRata, Public Issue, Pulse και Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Για τη στατιστική εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος αν γινόταν σήμερα εκλογές (πίνακας), υπολογίσθηκε πρώτα ο μέσος όρος της εκτίμησης ψήφου για κάθε κόμμα των παραπάνω εταιρειών δημοσκοπήσεων και στη συνέχεια προστέθηκαν ή αφαιρέθηκαν σε αυτόν οι αποκλίσεις που είχαν οι ίδιες εταιρείες στις εθνικές εκλογές της 20/9/2015.

pinakas

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τον παραπάνω πίνακα είναι:

  • Η ΝΔ φλερτάρει με την αυτοδυναμία και φαίνεται να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες. Εάν ένα μεγάλο ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου πάει σε κόμματα που δεν θα μπουν τελικά στη Βουλή, η ΝΔ ευνοείται και το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας αυξάνεται.
  • Η ΧΑ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΚΚΕ παρουσιάζουν μία μικρή αύξηση των ποσοστών τους.
  • Οι ΑΝΕΛ, η Πλεύση Ελευθερίας και η Ένωση Κεντρώων φαίνεται να δίνουν μάχη εισόδου στη Βουλή, αφού τα ποσοστά τους κυμαίνονται στο όριο του 3%.
  • Δεν φαίνεται να εισέρχονται στη Βουλή το ΠΟΤΑΜΙ και η ΛΑΕ.

 

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΔΟΥΛΑΣ

Τομεάρχης Οργανωτικού ΝΔ Νομού Τρικάλων

Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π.

MSc_UK – Σχης ε.α.

Προηγούμενο άρθρο Στη μάχη του αποχιονισμού - Η σφοδρή χιονόπτωση άφησε πίσω της πολλά προβλήματα
Επόμενο άρθρο Ο Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Καλυβακιωτών αναβάλλει την κοπή πίτας