Πρωτοσέλιδο

Στη μάχη του αποχιονισμού – Η σφοδρή χιονόπτωση άφησε πίσω της πολλά προβλήματα


Μία από τις δυσκολότερες μέρες όχι απλά του φετινού χειμώνα, αλλά όλων των τελευταίων χρόνων έζησε η Καρδίτσα την Τετάρτη και η επόμενη μέρα τη βρήκε αντιμέτωπη με όλα τα προβλήματα που άφησε πίσω του ο χιονιάς.

Από πολύ νωρίς το πρωί της Πέμπτης, και κάτω από πολύ καλύτερες καιρικές συνθήκες αφού οι χιονοπτώσεις επιτέλους σταμάτησαν και έτσι μπορούσε να γίνει και καλύτερη δουλειά, άρχισε η δύσκολη μάχη του αποχιονισμού.

xionia-1

xionia-2

xionia-3

xionia-5

xionia-6

xionia-7

xionia-8

xionia-9

xionia-10

xionia-11

xionia-12

Τα μηχανήματα και οι χειριστές τους έκαναν συνεχείς αποχιονισμούς προκειμένου να καθαρίσουν όλους τους κεντρικούς δρόμους και τα σημεία εκείνα τα οποία ήταν απόλυτη ανάγκη να αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα, όπως δρόμος προς το Νοσοκομείο κλπ.

Αυτό βέβαια είχε ως αποτέλεσμα στα δεξιά και τα αριστερά όλων των δρόμων να δημιουργούνται πραγματικά ΄΄βουνά΄΄ χιονιού που, σε συνδυασμό και με τα αυτοκίνητα τα οποία δεν μετακινήθηκαν την Τετάρτη και ΄΄θάφτηκαν΄΄ κυριολεκτικά κάτω από το χιόνι, δημιουργούσαν μια άλλη εικόνα.

Ακριβώς γι ΄ αυτούς τους λόγους τα περισσότερα πεζοδρόμια ήταν απροσπέλαστα και οι πολίτες προσπαθούσαν μόνοι τους να ανοίξουν μικρά δρομάκια για να περνάνε. Σε πολλές δε περιπτώσεις τα πεζοδρόμια ήταν εντελώς παγωμένα αποτελώντας πραγματική παγίδα για τους πεζούς καθώς γλιστρούσαν σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Οι καταστηματάρχες προσπαθούσαν και αυτοί με φτυάρια να καθαρίσουν τις εισόδους και τα πεζοδρόμια μπροστά από τα μαγαζιά τους και γενικότερα η πόλη προσπαθεί σιγά – σιγά να βρει τους ρυθμούς της, αν και ο αποχιονισμός δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση και σίγουρα δεν μπορεί να γίνει σε μία μέρα.

Είναι αξιοσημείωτο πως το χιόνι που έπεσε στην πόλη της Καρδίτσας έφθασε τελικά το μισό μέτρο και σε καμία περίπτωση δεν περίμενε κανείς ότι θα χιόνιζε τόσο πολύ και για τόσες πολλές ώρες. Μισό μέτρο χιόνι μέσα στην πόλη δεν είναι κάτι που το ζούμε συχνά και έτσι απαιτείται από όλους ψυχραιμία αλλά και ιδιαίτερη προσοχή.

Ο Δήμος Καρδίτσας επιχειρεί διαρκώς με τα 27 μηχανήματα που διαθέτει, τις αλατιέρες και τα διάφορα άλλα οχήματα να καθαρίσει τους δρόμους και η μάχη συνεχίζεται.

Και αν αυτή είναι η κατάσταση στην πόλη της Καρδίτσας, εύλογα μπορεί να φανταστεί κανείς τι επικρατεί σε όλο τον υπόλοιπο Νομό.

Στην περιοχή της λίμνης Νικολάου Πλαστήρα το ύψος του χιονιού έφθασε τα 70 εκατοστά και στην Αργιθέα έφθασε σχεδόν το ένα μέτρο. Και οι πέντε υπόλοιποι Δήμοι βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή με αποχιονισμούς και καθαρισμούς δρόμων.

Όπως επίσης σε κατάσταση εγρήγορσης παραμένει και η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας. Τα 40 μηχανήματά της και όλο το ανθρώπινο δυναμικό της συνεχίζουν να δίνουν τη δική τους μάχη και μέχρι στιγμής δεν σημειώθηκε κάτι που να μην ήταν διαχειρίσιμο.

Όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο του Νομού παραμένει ανοιχτό, ωστόσο η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων κρίνεται παντού πια απαραίτητη και καλό θα ήταν πριν ξεκινήσει κάποιος για τον προορισμό του να επικοινωνεί με την Αστυνομία γιατί κάθε σημείο είναι και διαφορετικό και τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν.

Οι θερμοκρασίες από την άλλη εξακολουθούν να είναι πολικές, ενώ υπενθυμίζουμε πως όλα τα σχολεία στο Νομό παραμένουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή.

 

Που χρειάζονται αλυσίδες

Σύμφωνα με νεότερη πρωινή (Πέμπτη) ενημέρωση από την Αστυνομία, η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη στα εξής σημεία:

-Επ. Ο. Καρδίτσας – Άρτας, από 38ο έως 52ο χλμ – θέση «Τύμπανος».

-Επ. Ο. Μουζακίου – Στεφανιάδας, από 7ο έως 29ο χλμ – θέση «Αγ. Νικόλαος».

-Επ. Ο. Μουζακίου – Λίμνης Πλαστήρα, από 8ο έως 13ο χλμ.

-Επ. Ο. Καρδίτσας – Φράγματος Ν. Πλαστήρα, (μέσω Μορφοβουνίου) από 10ο έως 42ο χλμ.

-Επ. Ο. Καρδίτσας – Φράγματος Ν. Πλαστήρα, (μέσω Καλλιθήρου) από 10ο χλμ.

-Επ. Ο. Καρδίτσας – Φράγματος Ν. Πλαστήρα, (μέσω Μοσχάτου) από 16ο χλμ.

-Επ. Ο. Καρδίτσας Μητρόπολης – Δ/ση Μεσενικόλα – Ιερά Μονή Κορώνης – Τσαρδακίου, από 16ο

έως 32ο χλμ.

-Επ. Ο. Καρδίτσας – Λ. Σμοκόβου, από 24ο χλμ.

-Επ.Ο. Κέδρου – Ρεντίνας  – Καρπενησίου, από 46ο έως 62ο χλμ. – θέση Ζαχαράκη.

-Περιμετρικά της λίμνης Ν. Πλαστήρα.

-Σε ολόκληρο το Εθνικό και Επαρχιακό Οδικό.

 

Οι προβλέψεις για τις επόμενες μέρες

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις των μετεωρολόγων για το Νομό μας, αναμένονται τα εξής:

Την Παρασκευή η ημέρα θα είναι απλώς συννεφιασμένη. Το μεσημέρι ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 3 βαθμούς Κελσίου ως προς τις μέγιστες και την υπόλοιπη ημέρα (πρωί και βράδυ) θα πέφτει λίγο πιο κάτω του μηδενός.

Το Σάββατο νωρίς το πρωί αναμένεται μία ασθενής χιονόπτωση και το μεσημέρι θα έχουμε βροχή. Η θερμοκρασία στα ίδια επίπεδα και λίγο καλύτερη τις μεσημεριανές ώρες.

Την Κυριακή ο καιρός θα είναι καθαρός και η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε μικρή σχετικά βελτίωση. Αργά τη νύχτα όμως προβλέπεται νέα ασθενής χιονόπτωση.

Τη Δευτέρα θα ξυπνήσουμε με χιονόπτωση που στη συνέχεια θα μετατραπεί σε χιονόνερο. Οι θερμοκρασίες έως 2 βαθμούς Κελσίου ως προς τις μέγιστες.

Την Τρίτη πλέον ο καιρός καλυτερεύει αισθητά. Η μέρα θα είναι απλά συννεφιασμένη και το μεσημέρι ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 6 βαθμούς Κελσίου.

 

Προηγούμενο άρθρο Αίρεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του νομού Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Νίκος Καρδούλας: Φλερτάρει με την αυτοδυναμία η Νέα Δημοκρατία