Να αφυπνιστούμε… Για να πάψουν να είναι τα παιδιά μας επισκέπτες


 

 

  Η ζωντάνια που παρουσιάζει η Ελληνική ύπαιθρος τον Αύγουστο, κάνει πιο έντονη, την εικόνα  της ερήμωσης που παρουσιάζει η περιφέρεια όλο τον υπόλοιπο χρόνο.

  Είναι τόσο τραγική η αντίθεση, που εκτός από θλίψη και νοσταλγία, προκαλεί επιτακτική την ανάγκη της  αφύπνισης όλων μας.

  Να ανατρέψουμε τα αποτελέσματα, που μας κληροδότησαν οι κυβερνητικές επιλογές, από το 1980 και μετά. Διότι, από τότε η επαρχία μπήκε στο περιθώριο, με την μηδενική σχεδόν ανάπτυξη, με την εγκατάλειψη και γήρανση του πληθυσμού, με την αποσύνθεση του κοινωνικού και οικονομικού ιστού των αγροτικών και ορεινών περιοχών.

  Η Κυβέρνηση της Ν.Δ., τα τελευταία χρόνια προχώρησε σε έργα και υποδομές, σε κατασκευή οδικών δικτύων και αύξησε κατακόρυφα την απορροφητικότητα, των Ευρωπαϊκών κονδυλιών, σε ότι έχει σχέση με έργα και δράσεις που αφορούν την περιφέρεια. Χρειάζονται όμως πολλά ακόμη, για να αναπληρωθεί η αδιαφορία των προηγούμενων δύο 10ετιών.

  Να αφυπνιστούμε λοιπόν όλοι, Πολιτεία, Τοπική & Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, κυρίως όμως όλοι οι ενεργοί πολίτες.

  Να προχωρήσουμε πέρα από τα φόρουμ, τα συνέδρια, τις ημερίδες και τις θεωρίες. Τα προβλήματα έχουν διαπιστωθεί, έχουν καταγραφεί  και νομίζω ότι έχουν πλέον συνειδητοποιηθεί. Απομένει να περάσουμε σε δράσεις που πρέπει να είναι πολλές και μικρές και η μία να συμπληρώνει και να ενισχύει την άλλη.

  Να επενδύσουμε στην τοπική αυτάρκεια.

  Το όχημα του μέλλοντος, είναι η παραγωγή και ακολουθεί η παροχή υπηρεσιών.

  Να εστιάσουμε στην κτηνοτροφία, τον αγροτουρισμό, την αξιοποίηση των πολιτιστικών, εκκλησιαστικών και ιστορικών στοιχείων της περιοχής μας, των ιαματικών πηγών και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, που έχουμε την τύχη να διαθέτουμε στην περιοχή μας, με πρωτοστάτη πάντα το άξιο ανθρώπινο δυναμικό. Γιατί η πρώτη παράμετρος, για την αναγέννηση της υπαίθρου και της όποιας αναπτυξιακής προσπάθειας, είναι ο άνθρωπος.

  Η Κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει την έλλειψη νομοθετικών μέτρων, για την ενθάρρυνση της λαϊκής πρωτοβουλίας και την υλοποίηση της λαϊκής συμμετοχής. Απαιτείται όμως, να εξολοθρευτεί και η λερναία ύδρα της γραφειοκρατίας.

  Ο προσανατολισμός, η συνεχής ενημέρωση, η τόνωση της αυτοπεποίθησης, κυρίως των νέων, είναι χαρακτηριστικά που πρέπει να κυριαρχήσουν. Με συνένωση των δυνάμεων και συντονισμό των δράσεων, να κατακτήσουμε τον στόχο, που πρέπει να είναι στο λιγότερο δυνατό χρόνο, να πετύχουμε τα μεγαλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

  Ο καθοριστικός ρόλος στην ανάπτυξη και την αναγέννηση που όλοι αποζητούμε, ανήκει στις νέες και στους νέους. Τα κίνητρα για το επιχειρήν η στήριξη για την αυτοαπασχόληση, οι νέοι κλάδοι προσφοράς υπηρεσιών και προϊόντων, θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για πρόοδο και ευημερία στην Ελληνική περιφέρεια.

  Οι νέοι άνθρωποι είναι εκείνοι, που θα διοχετεύσουν το δυναμισμό τους, θα καλλιεργήσουν καινούργια ενδιαφέροντα, θα καταπολεμήσουν την αποξένωση και την αλλοτρίωση, ώστε να δημιουργηθούν κοινωνικοί δεσμοί, που θα δώσουν ιδιαίτερο νόημα στη ζωή μας. Οφείλουμε όλοι να τους ανοίξουμε δρόμους και να τους στιρήξουμε. 

  Έτσι θα ζωντανέψει η επαρχία, θα βελτιωθεί το επίπεδο ζωής και οι προοπτικές θα είναι τέτοιες, που θα φέρνουν τα παιδιά μας μετά τις σπουδές τους, οριστικά κοντά μας και δεν θα έρχονται σαν επισκέπτες, μόνο κάθε Αύγουστο.

  

                                  ΑΣΗΜΙΝΑ ΣΚΟΝΔΡΑ

                      Νομαρχιακή Σύμβουλος

                         &

                         Πολιτευτής ΝΔ Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Η Καρδίτσα σβήνει πολιτιστικά
Επόμενο άρθρο Πρόωρες εκλογές ή συνεχής ακυβερνησία;