Ειδήσεις

Να δοθεί ένα τέλος τώρα στο κλείσιμο τραπεζικών καταστημάτων


Οι τράπεζες προωθούν σχέδιο συρρίκνωσης των δικτύων τους σε όλη την Ελλάδα με στόχο τη μείωση του λειτουργικού τους κόστους, παράλληλα με τα προγράμματα «εθελούσιας» εξόδου που τρέχουν εδώ και ημέρες, ωθώντας στην ανεργία το τακτικό προσωπικό τους εν μέσω απειλών για τις αλλαγές που επέρχονται στο τραπεζικό σύστημα, αλλά και εν μέσω πανδημίας.

Έχουν αναγγείλει ότι θα κλείσουν 41 καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας και πάνω από 50 καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς σε όλη την Ελλάδα, η πλειονότητα των οποίων είναι σε απομακρυσμένες, παραμεθόριες περιοχές, στα νησιά και σε επαρχιακές πόλεις απομακρυσμένες από την πρωτεύουσα του νομού. Σε αντίστοιχο κλείσιμο καταστημάτων έχουν προχωρήσει και οι άλλες δυο «συστημικές» τράπεζες, η ALPHA BANK και η EUROBANK.

Στο Νομό μας η Εθνική Τράπεζα έχει ήδη προχωρήσει στο κλείσιμο του καταστήματος Σοφάδων και προχωράει στο κλείσιμο του καταστήματος στον Παλαμά και στην «Πέτρινη» στη πόλη της Καρδίτσας.

Η διαχρονική αυτή πολιτική των τραπεζών, με βάση τα στοιχεία της Ομοσπονδίας του κλάδου, έχει συρρικνώσει το δίκτυο των καταστημάτων κατά 50% την τελευταία δεκαετία και κατά 34,3% την απασχόληση την ίδια περίοδο.

Οι εργαζόμενοι των συγκεκριμένων καταστημάτων θα έχουν να επιλέξουν: την εργασία σε άλλους νομούς για να εργαστούν χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια τους, την αλλαγή αντικειμένου εργασίας που ίσως σημαίνει μειώσεις μισθών, την μεγάλη εντατικοποίηση και στοχοθεσία. Δέχονται αφόρητες πιέσεις για συμμετοχή στην «εθελούσια», αλλιώς θα μπουν σε αργία με πιθανή προοπτική την απόλυση. Ήδη ξεκίνησε η ΠΕΙΡΑΙΩΣ να ενημερώνει ότι θα θέσει σε “διαθεσιμότητα”- αργία 140 περίπου εργαζόμενους που δουλεύουν σε αυτά τα καταστήματα και δεν έχουν συμφωνήσει ακόμη να συμμετέχουν στην οικειοθελή απόλυσή τους, στην “εθελούσια”.

Το κλείσιμο των καταστημάτων σε εποχή πανδημίας, όπου θα πρέπει να αποφεύγεται ο συνωστισμός, θα δημιουργήσει επιπλέον πρόβλημα στα κοντινά καταστήματα των τραπεζών, ενώ σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν συνταξιούχοι, αγρότες και άλλοι μικροεπαγγελματίες που ούτε εξοικειωμένοι με την ηλεκτρονική τραπεζική είναι, ούτε αντέχουν το κόστος των συχνών μετακινήσεων σε άλλες πόλεις.

Να δοθεί ένα τέλος από τις Τράπεζες στην περικοπή  του δικτύου των καταστημάτων και στη μείωση της απασχόλησης, με την τακτική να εξωθούν  συχνά σε έξοδο  τους   εργαζόμενους  στα καταστήματα που κλείνουν.

Στη χώρα μας αντιστοιχεί   σήμερα ένας τραπεζοϋπάλληλος σε  292 κατοίκους, ενω στην Ευρωζώνη ένας σε 185 κατοίκους. Με άλλα λόγια, για να πλησιάσει το τραπεζικό μας σύστημα τον  μέσο όρο της Ευρωζώνης, θα έπρεπε να λειτουργεί με 37% παραπάνω εργαζόμενους!

Το 2010 είχαμε 41,3 καταστήματα εμπορικών Τραπεζών ανά 100.000 κατοίκους.  Το 2019 μόλις 19,2 καταστήματα ανά 100.000 κατοίκους, έναντι 38,8 καταστημάτων ανά 100.000 κατοίκους στην Ιταλία, 34,3 στην (ανεπτυγμένη ψηφιακά) Γαλλία, 38,2 στην Πορτογαλία και 49,7 στην Ισπανία!

Το 2019 ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη ήταν ένα τραπεζικό κατάστημα ανα 2.530 κατοίκους. Στην Ελλάδα (με τις γνωστές γεωγραφικές ιδιομορφίες) αντιστοιχούσε ένα κατάστημα σε 5.662 κατοίκους!

Αλλά και στα ΑΤΜ, που διευκολύνουν τις συναλλαγές, είχαμε αναλογικά με τον πληθυσμό μείωση, έναντι αύξησης στην Ε.Ε. το ίδιο διάστημα.

Το δίκτυο καταστημάτων είχε ήδη δραματικά συρρικνωθεί πριν την πανδημία, με μείωση πάνω από 50% το 2019 έναντι του 2010. Η απασχόληση μειώθηκε κατά 34,3% στο διάστημα 2011-2019, έναντι 14,6% μείωσης, στο ίδιο διάστημα, στην Ευρωζώνη.

Οι  Τράπεζες συνεχίζουν να κλείνουν καταστήματα και να πιέζουν σε έξοδο τους εργαζόμενους, εκμεταλλευόμενες την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια των τραπεζοϋπαλλήλων, που μεγαλώνουν από την πανδημία.

Απαιτουμε:

  • να μην κλείσουν τα καταστήματα των τραπεζών ιδιαίτερα μέσα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης και την πανδημία.
  • να μη χάσουν κανένα εργασιακό, μισθολογικό ή ασφαλιστικό τους δικαίωμα οι εργαζόμενοι και να μη δέχονται πιέσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα «εθελούσιας» εξόδου. Πολύ περισσότερο να μη βγουν σε διαθεσιμότητα οι εργαζόμενοι που δεν δέχονται να συμμετέχουν στις εθελούσιες.
  • να συνεχίσει να εξυπηρετείται ο κόσμος από τα συγκεκριμένα υποκαταστήματα, οι οποίοι είναι κυρίως αγρότες, ηλικιωμένοι συνταξιούχοι, κτηνοτρόφοι , κάτοικοι των γύρω περιοχών.
Προηγούμενο άρθρο Φωτισμένο πορτοκαλί το Δημαρχείο Καρδίτσας στις 25 και 26 Νοεμβρίου
Επόμενο άρθρο Σε Λιβάδι Ελασσόνας και Καρδίτσα την Τετάρτη τα Drive through Rapid testings