Ειδήσεις

Φωτισμένο πορτοκαλί το Δημαρχείο Καρδίτσας στις 25 και 26 Νοεμβρίου


Στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ο Δήμος Καρδίτσας θα φωτίσει το κτήριο του Δημαρχείου στις 25 και 26 Νοεμβρίου πορτοκαλί. Ο πορτοκαλί φωτισμός έχει συμβολικό χαρακτήρα ως μια ενέργεια ευαισθητοποίησης και υπενθύμισης σε όλους τους δημότες και όλες τις δημότισσες ότι δεν πρέπει να σιωπούμε για τη βία κατά των γυναικών, η οποία πρώτα απ’ όλα αποτελεί κατάφορη παραβίαση των βασικών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Οφείλουμε όλοι και όλες να δρούμε καθημερινά για την εξάλειψη της!
Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. «Η βία σε βάρος των γυναικών αποτελεί παλιά μάστιγα της κοινωνίας και κατάφορη παραβίαση των βασικών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Δυστυχώς πρόκειται για φαινόμενο διαδεδομένο σε όλες τις κοινωνίες και σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, ανεξάρτητα από το επίπεδο ανάπτυξης, το βαθμό πολιτικής σταθερότητας , τον πολιτισμό ή τη θρη-σκεία και συναντάται τόσο στο δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό χώρο. Πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο και ως εκ τούτου διαδεδομένο στις χώρες της Ε.Ε.» ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα στοιχεία που παρατίθενται προέρχονται από 12 Κέντρα υποστήριξης γυναικών, μεταξύ των οποίων το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας, από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Η πλειοψηφία των γυναικών που υποστηρίζονται από τα Κέντρα κατά της βίας, τα οποία έστειλαν στοιχεία είναι μεταξύ 30 και 39 ετών (32,5%) και μεταξύ 40 και 49 (29,2%). Το 21,8% έχει ηλικία μεταξύ 18 και 29 ετών και το 16,5% είναι 50 ετών ή περισσότερο. Η πλειοψηφία των γυναικών είναι καλά μορφωμένη: το 38,8% των γυναικών έχουν ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και το 22,7% έχουν τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το 29,6% έχει πρωτοβάθμια ή κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και μόνο το 9% έχει λιγότερο από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ο δράστης της βίας είναι ο σύζυγος (41,7%) ή ο πρώην σύζυγος / πρώην σύντροφος (48,7%). Η εμπειρία της βίας είναι μακρά: το 23,7% των γυναικών βιώνουν βία για μια περίοδο μεταξύ 5 και 10 ετών και 26,5% για περισσότερο από 10 χρόνια. Εάν ο δράστης είναι ο σύζυγος, η βία διαρκεί περισσότερο: στην περίπτωση αυτή, το 27% των γυναικών υφίσταται βία για μια περίοδο που περιλαμβάνεται μεταξύ 5 και 10 ετών ενώ 32,7% για περισσότερο από 10 χρόνια.

Τα δεδομένα υπογραμμίζουν το ρόλο της οικονομικής ανεξαρτησίας: 82,5% των γυναικών έχουν χαμηλό επίπεδο οικονομικής ανεξαρτησίας έναντι 17,5% που έχουν υψηλό επίπεδο οικονομικής ανεξαρτησίας. Απασχολούνται 40,9%, ενώ το 59,1% είναι άνεργοι. Μόνο το 13,3% των γυναικών ζει στο σπίτι που είναι αποκλειστική ιδιοκτησία τους και το 14,8% μοιράζεται το ακίνητο με τον σύζυγό τους. Το 73,7% των γυναικών έχουν εξαρτώμενα παιδιά και τα περισσότερα από αυτά έχουν παιδιά ηλικίας έως 13 ετών.

Το 53% των γυναικών υπέστη μία ή περισσότερες μορφές οικονομικής κακοποίησης από έναν σύζυγο / σύντροφο ή πρώην σύζυγο / πρώην σύντροφο. Από αυτό το ποσοστό, το 22,6% δηλώνει ότι δεν έχουν πρόσβαση στο εισόδημα των νοικοκυριών, το 19,1% δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα χρήματά του ελεύθερα, ενώ το 17,6% των γυναικών δηλώνει ότι οι δαπάνες τους παρακολουθούνται. Το 16,9% δεν γνωρίζει το εισόδημα των νοικοκυριών και το 10,8% των γυναικών δεν επιτρέπεται να εργάζονται / να βρουν δουλειά.

Οργανισμοί και Κέντρα κατά της βίας κατά των γυναικών, όπως το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας, ζητούν από τα εθνικά και ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να συνεχίσουν να στηρίζουν τα κέντρα αυτά, σε όλες τις δραστηριότητες τους με σκοπό να δώσουν επαρκή απάντηση στις γυναίκες που αποφασίζουν να πουν “όχι!” στη βία. Είναι απαραίτητο να συμπεριληφθούν στις εθνικές στατιστικές για τη βία κατά των γυναικών, η συλλογή και ανάλυση δεδομένων σχετικών με το κοινωνικοοικονομικό προφίλ των γυναικών που υφίστανται βία λόγω φύλου, συμπεριλαμβανομένης της βίας από το σύζυγο/σύντροφο. Ζητούν επίσης, τα θεσμικά όργανα να υποστηρίξουν τις γυναίκες που είναι ή ήταν θύματα βίας, με ειδικά επαγγελματικά και εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες, με στόχο την ένταξη τους στην αγορά εργασίας. Επιπλέον, οι πολιτικές θα πρέπει να περιλαμβάνουν τόσο καταφύγια, ξενώνες όσο και βραχυπρόθεσμες προσωρινές ασφαλείς λύσεις στέγασης μεταξύ των υπηρεσιών που πρέπει να παρέχονται.

Στο Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας λειτουργεί από το 2003 Τμήμα/Συμβουλευτικό Κέντρο για γυναίκες οι οποίες είναι επιζώσες έμφυλης ή και ενδοοικογενειακής βίας. Είναι μέλος από το 2018 του Εθνικού δικτύου δομών της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, ΓΓΟΠΙΦ. Το τμήμα στελεχωμένο από εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό, πληροφορεί, συμβουλεύει, υποστηρίζει με ατομικές ή/και ομαδικές συνεδρίες, παραπέμπει, διαμεσολαβεί, συνηγορεί για όλες τις γυναίκες που απευθύνονται σ’ αυτό.


Τα στελέχη του Κέντρου Γυναικών Καρδίτσας, την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020 θα αποτελέσουν την Επιστημονική ομάδα στη στοχευμένη on line συζήτηση που διοργανώνει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, στο πλαίσιο του προγράμματος HELIOS, και με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών.
Το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας βρίσκεται στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου 22.

 

Προηγούμενο άρθρο Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ συμμετέχει στην απεργία της 26ης Νοεμβρίου
Επόμενο άρθρο Να δοθεί ένα τέλος τώρα στο κλείσιμο τραπεζικών καταστημάτων