Να στηριχθούν τα αγροτικά φωτοβολταϊκά ζητά ο Σπ. Ταλιαδούρος


Ο Βουλευτής και π. Υφυπουργός Παιδείας κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και άλλες διατάξεις» τόνισε την ανάγκη να στηριχθούν τα αγροτικά φωτοβολταϊκά και να ενισχυθούν οι επενδύσεις στις συγκεκριμένες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ειδικότερα, η ομιλία του κ. Ταλιαδούρου έχει ως εξής:

«Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που συζητείται σήμερα επιχειρείται η αναμόρφωση του πλαισίου προώθησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην χώρα μας, με στόχο την εξυγίανση και τον εξορθολογισμό των σχετικών διαδικασιών. Οι παρεμβάσεις αυτές είναι απαραίτητες προκειμένου να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα των επενδύσεων που ήδη πραγματοποιούνται αλλά και προκειμένου να προσελκύσουμε και νέες επενδύσεις που θα λειτουργήσουν ως μοχλός ανάπτυξης.

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αυτού έρχονται να συμπληρώσουν τα βασικά νομοθετήματα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ν.4093/2012 και ν.4152/2013) και να διορθώσουν τυχόν ελλείψεις και προβλήματα. Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο:

-Αποσαφηνίζεται το καθεστώς χορήγησης παράτασης αδειών εγκατάστασης

-Καθορίζονται τα απαραίτητα για την απόδοση στους δικαιούχους οικιακούς καταναλωτές της εισφοράς του 1% επί της τιμής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ειδικότερα, ως προς τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, θα ήθελα να επισημάνω τα παρακάτω, ώστε να εξετάσετε κ. Υπουργέ, την δυνατότητα αποδοχής τους. Πιστεύω ότι κινούνται προς την κατεύθυνση του σχεδίου νόμου και συμβάλλουν στην αναπτυξιακή διαδικασία.

Πρώτον, οι όροι και οι προϋποθέσεις για τις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς, λόγω της τροποποίησης της σχετικής νομοθεσίας, έχουν ανατραπεί (κατάργηση της επιδότησης, επιβολή έκτακτης εισφοράς έως το 42% των εσόδων, αναστολή συμβάσεων σύνδεσης, μείωση της “ταρίφας” σε ποσοστό άνω του 60% κ.α.). Αυτό όμως είχε ως αποτέλεσμα έργα που είχαν ενταχθεί στις Διαδικασίες Στρατηγικών Επενδύσεων του ν.3894/2010 (διαδικασία fasttrack), να καθίστανται πλέον μη βιώσιμα. Προκειμένου να υλοποιηθούν τα έργα αυτά και να αποφευχθεί ο κίνδυνος ματαίωσης των επενδύσεων και απώλειας σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας, θα πρέπει να ισχύσει η παλαιότερη τιμή πώλησης. Για το θέμα αυτό έχω καταθέσει και σχετική τροπολογία.

Πρώτον, με τη διάταξη του άρθρου 21 του ν.4015/2011, όπως συμπληρώθηκε με το ν.4062/2012, δημιουργήθηκε αβεβαιότητα ως προς το καθεστώς αδειοδότησης των ήδη δρομολογημένων επενδύσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς, οι οποίοι πρόκειται να εγκατασταθούν σε αγροτεμάχια χαρακτηριζόμενα ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, λόγω της αναδρομικής αναστολής που επέφεραν στην αδειοδοτική διαδικασία οι εν λόγω ρυθμίσεις.

Προς άρση της αβεβαιότητας αυτής, προτείνεται η αναδιατύπωση της παρ. 2 του άρθρου 21 του ν.4015/2011, όπως συμπληρώθηκε με το ν.4062/2012, ώστε να εξαιρούνται από την απαγόρευση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας, φωτοβολταϊκοί σταθμοί για τους οποίους είχαν χορηγηθεί άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι τις 10.8.2012, όπου με την υπ’ αριθμ. Ε/Φ1/2300/οικ.16932 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 2317/2012) ανεστάλη η περαιτέρω έκδοση αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, και όχι να εξαιρούνται μόνο τα έργα που είχαν καταθέσει αίτημα για χορήγηση προσφοράς σύνδεσης μεταξύ του περιοριστικού χρονικού διαστήματος από 4.6.2010 έως 21.9.2011.

Δεύτερον,θα πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τους αγρότες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, ούτως ώστε να προωθηθεί η ανάπτυξη των αγροτικών φωτοβολταϊκών και να ενισχυθούν οι επενδύσεις στις συγκεκριμένες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα:

Θα πρέπει να θεσπιστεί στο νομοσχέδιο κατηγορία μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, όπως ρητά προβλέπει ο νομοθέτης στο άρθρο 15 παρ. 6 περ. β του ν.3851/2010, στην υπ’ αριθμ. 19598/2010 Υπουργική Απόφαση, αλλά και στο άρθρο 1 παρ. 1 του 4093/2012 και στο άρθρο 1 παρ.8 του ν.4152/2013. Επίσης, στην παρ. 2 του άρθρου 7 του νομοσχεδίου θα πρέπει να προβλεφθεί ότι εξαιρείται της εξουσιοδότησης προς τον Υπουργό για μεταβολή και εξειδίκευση της τιμής πώλησης της ηλεκτρικού ρεύματος, η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών σταθμών επαγγελματιών αγροτών.

Eίναι θετικό ότι ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι θεσπίζεται ειδική κατηγορία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τα αγροτικά φωτοβολταϊκά. Άλλωστε δε τίθεται θέμα διασταυρωτικών επιδοτήσεων των αγροτών με δευτερεύουσα δραστηριότητα την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.»

Προηγούμενο άρθρο Καταβολή της Εξισωτικής Αποζημίωσης Έτους 2012
Επόμενο άρθρο Πρώτο βήμα η συγκέντρωση διαμαρτυρίας... και έπεται συνέχεια