Ντίνος Ρόβλιας: Σπάμε το κλειστό κύκλωμα των δημοσίων προμηθειών


 Α. Δήλωση του Υφυπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Ντίνου Ρόβλια:

Η κυβέρνηση, με μια σειρά από πρωτοβουλίες της, εξυγιαίνει το σύστημα των δημοσίων προμηθειών της χώρας. Επιταχύνουμε τις διαδικασίες, ενισχύουμε τη διαφάνεια και αυξάνουμε τον ανταγωνισμό. Σπάμε το κλειστό κύκλωμα των δημοσίων προμηθειών. Υπολογίζουμε και θα πετύχουμε μείωση της δημόσιας δαπάνης ύψους πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Παράλληλα ύποπτες υποθέσεις προμηθειών παίρνουν το δρόμο της δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει κάθε εστία αδιαφάνειας, σπατάλης και διαφθοράς στο χώρο των δημοσίων προμηθειών.

 Β. Σημεία της ενημέρωσης από τον Υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Ντίνο Ρόβλια

1. Ύψος Ενιαίου Προγράμματος Προμηθειών: από 1 έως 2,5 δις ευρώ το χρόνο, τα τελευταία 3 χρόνια.

2. Βασικά προβλήματα που έχουμε ανιχνεύσει:

2.1. Καθυστερήσεις σε διαγωνισμούς ακόμα και από το 2001. Οι περισσότερες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

2.2. Ανεπαρκής ανταγωνισμός. Από τα στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών προκύπτει ότι τα έτη 2008-2010, σε 139 διαγωνισμούς, αποσφραγίστηκαν τελικά οικονομικές προσφορές μόνον 1 ή 2 διαγωνιζόμενων και ειδικότερα: ενός (1) μόνο διαγωνιζόμενου σε 61 διαγωνισμούς και δύο (2) μόνο διαγωνιζόμενων σε 78 διαγωνισμούς.

2.3. Περιπτώσεις αιτημάτων έγκρισης προμηθειών που θα μπορούσαν να περιοριστούν ως προς το αντικείμενο ή τον προϋπολογισμό.

2.4. Πρακτικές που αποτελούν εστίες προβλημάτων και διαμαρτυριών, μπορούν δε να αποτελέσουν και θερμοκήπια διαφθοράς.

3. Πρωτοβουλίες που ήδη πήραμε:

3.1. Για κάθε νέο αίτημα έγκρισης προμήθειας, που αποστέλλεται από φορείς, γίνεται ενδελεχής έλεγχος και, αν είναι αναγκαίο, υπάρχει και συνεννόηση με τον αρμόδιο Υπουργό.

3.2. Διαβιβάζεται έγγραφο σε όλους τους φορείς να επανυποβάλλουν τα αιτήματά τους για έγκριση προμηθειών επισημαίνοντας ότι τυχόν προγενέστερες εγκρίσεις ή προεγκρίσεις δεν ισχύουν, εκτός αν έχει ήδη προκηρυχθεί ο διαγωνισμός.

3.3. Αποφασίστηκε να τίθενται σε δημόσια διαβούλευση τουλάχιστον για 10 ημέρες όλες οι τεχνικές προδιαγραφές οποιασδήποτε προκήρυξης προμήθειας, πριν ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία. Με τον τρόπο αυτό θα αποφεύγονται φωτογραφικές ή προβληματικές τεχνικές προδιαγραφές.

3.4. Δόθηκε εντολή να ζητούνται δείγματα των προς προμήθεια υλικών μόνον από τον ανάδοχο. Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα ζητούνται δείγματα από τους διαγωνιζόμενους. Επισημαίνεται ότι η απαίτηση δείγματος από τους διαγωνιζόμενους μειώνει τον αριθμό αυτών που συμμετέχουν στον διαγωνισμό.

3.5. Δόθηκε εντολή να μην γίνονται δεκτές αλλαγές τεχνικών προδιαγραφών ή άλλων όρων της σύμβασης μετά την ανάθεση της προμήθειας εκτός εάν υπηρετείται το δημόσιο συμφέρον, που θα πρέπει να προσδιορίζεται ειδικά και συγκεκριμένα. Η τυχόν αλλαγή τεχνικών προδιαγραφών μετά την υπογραφή της σύμβασης μπορεί να προσκρούσει στις αρχές του υγιούς ανταγωνισμού, της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης, διότι δυνατόν να ελάμβαναν μέρος περισσότεροι στον διαγωνισμό και να υπέβαλαν επωφελέστερες για το Δημόσιο προσφορές, εάν εγνώριζαν κατά τον χρόνο δημοπράτησης τις μετέπειτα αλλαγές.

3.6. Με Εγκύκλιο επισημάνθηκε στις υπηρεσίες ότι η εξέλιξη των διαγωνισμών δεν επιτρέπεται να διακόπτεται εκτός εάν έτσι προβλέπει ο νόμος ή εάν έχει εκδοθεί απόφαση αναστολής του διαγωνισμού από το αρμόδιο δικαστήριο. Έτσι θα επιταχυνθεί η εξέλιξη όλων των διαγωνιστικών διαδικασιών, με αυστηρή τήρηση του νόμου.

3.7 Με έγγραφη οδηγία απαγορεύτηκε  η κατακύρωση διαγωνισμών μετά το διπλάσιο του χρόνου ισχύος της προσφοράς (σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ. 3 του Π.Δ 118/2007), εκτός εάν αποφασιστεί η συνέχιση του διαγωνισμού για λόγους δημοσίου συμφέροντος, πριν τη λήξη του ως άνω ορίου του διπλασίου. Ήδη δόθηκαν εντολές για την ακύρωση 16 διαγωνισμών των ετών 2003 έως 2007.

4. Τι αναμένουμε από τις πρωτοβουλίες αυτές:

4.1.  Αύξηση ανταγωνισμού.

4.2.  Καλύτερες οικονομικά  προσφορές.

4.3.  Εξοικονόμηση δημόσιας δαπάνης.

4.4.  Επιτάχυνση διαδικασιών.

4.5.  Διαφάνεια.

5. Δικαστικές ενέργειες που έχουν γίνει:

Έχουν παραπεμφθεί στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τρεις υποθέσεις προμηθειών και αποφασίστηκε η άσκηση Αγωγής του Ελληνικού Δημοσίου για δύο από αυτές, με σκοπό να ανακτήσει το Δημόσιο μέρος της δαπάνης. Ήδη οι ενδιαφερόμενοι ζήτησαν συμβιβασμό.

6. Προετοιμάζονται:

6.1. Νομοθετικές και κανονιστικές παρεμβάσεις με σκοπό την περαιτέρω επιτάχυνση, την απλοποίηση των διαδικασιών, την διευκόλυνση συμμετοχής στις δημοπρασίες, την ενιαιοποίηση των προδιαγραφών, τις επιτροπές παραλαβής και τις πράσινες προμήθειες.

6.2. Απογραφή όλων των δημοσίων συμβάσεων όλων των φορέων της χώρας.

Προηγούμενο άρθρο Επίσκεψη του ΔΣ της ΕΣΕΚ στο ΤΕΙ Τεχνολογίας Ξύλου και επίπλου
Επόμενο άρθρο ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ