Επίσκεψη του ΔΣ της ΕΣΕΚ στο ΤΕΙ Τεχνολογίας Ξύλου και επίπλου


 Την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου της «Ενεργειακής Συνεταιριστικής Εταιρίας Καρδίτσας Συν. Π.Ε.» στο τμήμα Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του ΤΕΙ. Το αντικείμενο της επίσκεψης ήταν η συζήτηση σε θέματα τεχνολογιών επεξεργασίας της πρώτης ύλης (βιομάζας) που θα χρησιμοποιεί η ΕΣΕΚ πριν τη χρήση της για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

 Τη βασική εισήγηση έκανε ο κ Νταλός Γεώργιος, Προϊστάμενος του τμήματος. Στη συζήτηση παραβρέθηκαν και συμμετείχαν με πολύ χρήσιμες παρεμβάσεις και οι παρακάτω καθηγητές και συνεργάτες του τμήματος: Μιχάλης Σκαρβέλης, Κωνσταντίνος Κακάβας, Μάριος Τρίγκας, Διαμαντής Σιδεράς, Κωνσταντίνος Νινίκας, Σωτήρης Καραστεργίου, Θανάσης Μπάμπαλης και Ιωάννης Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Νταλό, επειδή η βιομάζα παράγεται εποχιακά, ενώ η μονάδα που σχεδιάζει η ΕΣΕΚ θα λειτουργεί όλο το χρόνο αδιαλείπτως, θα πρέπει η πρώτη ύλη να υφίσταται μια φτηνή προεπεξεργασία (π.χ. μπρικετοποίηση – πελετοποίηση) ώστε να αποθηκεύεται εύκολα και να διευκολύνεται η διαχείρισή της. Βέβαια, η μορφή της βιομάζας πριν τη χρήση της εξαρτάται και από την τεχνολογία παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας που τελικά θα επιλεγεί (π.χ καύση ή αεριοποίηση).

Εκτός αυτού, η πιθανή μπρικετοποίηση ή πελετοποίηση της βιομάζας δημιουργεί και άλλες θετικές συνέργειες: Για παράδειγμα, δίνει τη δυνατότητα στην ΕΣΕΚ να τροφοδοτήσει με φτηνή καύσιμη ύλη διάφορες αγροτικές δραστηριότητες (θέρμανση θερμοκηπίων, φυταρίων, ξήρανση προϊόντων όπως ο καπνός του οποίου η επανακαλλιέργεια συζητείται με ζωηρό ενδιαφέρον κλπ). Άλλωστε, κατά την επίσκεψη του ΔΣ της ΕΣΕΚ στο Δήμο Σοφάδων και στο Δήμο Παλαμά, τέθηκε από τους Δημάρχους ως ζητούμενο, η υποκατάσταση του πετρελαίου θέρμανσης με βιομάζα. Κάτι τέτοιο, θα ανακούφιζε τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ενώ παράλληλα θα καθιστούσε ανταγωνιστικές πολλές αγροτικές οικονομικές δραστηριότητες.

Τόσο ο κ. Νταλός, όσο και άλλοι καθηγητές του τμήματος, τόνισαν ότι η πιθανή ενασχόληση της ΕΣΕΚ με την προεπεξεργασία της βιομάζας δίνει μεγάλη ευελιξία και δυνατότητα σταδιακού «χτισίματος» του συστήματος συγκέντρωσης της πρώτης ύλης. Όπως είπαν χαρακτηριστικά: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μονάδες αξιοποίησης βιομάζας είναι ότι δύσκολα επιτυγχάνεται ο συντονισμός μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης της πρώτης ύλης. Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να προηγηθεί η καλλιέργεια ή η συγκέντρωση της πρώτης ύλης πριν την κατασκευή της μονάδας παραγωγής ενέργειας ή αντίστροφα, να κατασκευαστεί η μονάδα και να μην επαρκεί η πρώτη ύλη για την κάλυψη της ετήσιας λειτουργίας».

Τα πλεονεκτήματα της μονάδας μπρικετοποίησης ή πελετοποίησης είναι τα παρακάτω:

  • 1. Αποτελεί αναγκαίο προστάδιο στις περισσότερες τεχνολογίες αξιοποίησης της βιομάζας για ενεργειακούς σκοπούς
  • 2. Η απαραίτητη επένδυση είναι πολύ χαμηλού ύψους, ενώ μπορεί να τύχει ενίσχυσης 50%
  • 3. Η λειτουργία της θα επιτρέψει την άμεση δημιουργία «συστήματος» συγκέντρωσης και διαχείρισης βιομάζας. Οι αγρότες, δηλαδή, θα μπορούν να παραδώσουν άμεσα το προϊόν της παραγωγής τους (π.χ. καλλιέργεια άγριας αγκινάρας) ή παραπροϊόντα (π.χ υπολείμματα καλλιέργειας σιταριού (άχυρο), βαμβακιού, καλαμποκιού κλπ), αποκομίζοντας εισόδημα. Επίσης οι Δήμοι μπορούν να διαθέτουν χωρίς πρόβλημα την αστική βιομάζα που συλλέγουν (κλαδονομή κλπ)
  • 4. Δίνει τη δυνατότητα υποκατάστασης του πετρελαίου θέρμανσης με σημαντικά οφέλη για τους αγρότες (και για την ΕΣΕΚ). Η μόνη προϋπόθεση είναι η εγκατάσταση κατάλληλων καυστήρων μπρικέτας

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΚ κ. Κανδύλας Απόστολος, παρουσίασε το σχέδιο δράσης καθώς και τις προοπτικές ανάπτυξης της ΕΣΕΚ.

Η συζήτηση κατέληξε σε δύο συμπεράσματα – αποτελέσματα:

  • 1. Να οργανωθεί μια εκδήλωση ενημέρωσης των αγροτών στους Σοφάδες με θέμα «Οι προοπτικές υποκατάστασης του πετρελαίου θέρμανσης από βιομάζα». Η εκδήλωση θα συνδιοργανωθεί από το Δήμο Σοφάδων, την ΕΣΕΚ και άλλους φορείς και θα ζητηθεί η συνδρομή καθηγητών του ΤΕΙ Τεχνολογίας Ξύλου – Επίπλου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου στις 10.30 πμ. Αναλυτικό πρόγραμμα θα δημοσιευτεί εντός των επομένων ημερών
  • 2. Διερεύνηση της υπογραφής μνημονίου συνεργασίας στα αντικείμενα εξειδίκευσης του ΤΕΙ, όπως (ενδεικτικά):
  • Αξιολόγηση υφιστάμενων τεχνολογιών προεπεξεργασίας της βιομάζας (μπρικετοποίηση, πελετοποίηση κλπ) πριν τη χρήση της για παραγωγή ενέργειας
  • Εκτίμηση – Αξιολόγηση των πηγών βιομάζας (υπολείμματα καλλιεργειών, διαχείρισης δασών, παραγωγικών ή μεταποιητικών δραστηριοτήτων, καλλιέργεια ενεργειακών φυτών κλπ)

Οι στόχοι αυτής της συνεργασίας είναι:

  • Η παροχή τεχνικής υποστήριξης στην ΕΣΕΚ από το Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό του τμήματος στα παραπάνω θέματα
  • Η παροχή διευκόλυνσης από την ΕΣΕΚ στο ΤΕΙ, αλλά και σε σπουδαστές να ασχοληθούν με ενεργειακά θέματα και ειδικότερα με αντικείμενα κοινού ενδιαφέροντος.
Προηγούμενο άρθρο ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Επόμενο άρθρο Ντίνος Ρόβλιας: Σπάμε το κλειστό κύκλωμα των δημοσίων προμηθειών