Ν. Καλιακούδας: «Αυτή η κατάσταση δεν αντέχεται…»


Αυτή η ιστορία της δόσης των 31,5 δις ευρώ, έχει πάρει τραγελαφικές διαστάσεις. Αυτό βέβαια καθόλου δε τιμά, ούτε τους κυβερνώντες, οι οποίοι καθώς φαίνεται δεν διασφάλισαν τις αποφάσεις και τα χρονοδιαγράμματα εκταμίευσής της, αλλά ούτε και αυτούς που ηγεμονεύουν την Ευρωζώνη. Αυτά τα «πήγαινε- έλα» του Σόιμπλε, της Μέρκελ και του «ιερατείου» των Βρυξελλών με τις σκόπιμες καθυστερήσεις και τις αμφίσημες δηλώσεις τους, αποσκοπούν στο να κερδίσουν χρόνο, όχι μόνο σε σχέση με τις γερμανικές εκλογές, αλλά και σε σχέση με τους βαθύτερους στόχους τους που είναι, το ακόμη χαμηλότερο επίπεδο διαβίωσης των λαών του Ευρωπαϊκού Νότου, προκειμένου να βρεθούν σε ακόμη καλύτερη θέση οικονομικής ισχύος. Οι τελευταίες «κυνικές» δηλώσεις του Σόιμπλε – αμέσως μετά την ψήφιση των μέτρων- ότι θα χρειασθούμε αρκετό χρόνο, να αποφασίσουμε για το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις Μέρκελ περί απώλειας εθνικής κυριαρχίας, όσων χωρών το χρέος υπερβαίνει το 80%, αποτελούν κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας δικαιωμάτων και κατάλυσης και των βασικών αρχών της δημοκρατικής Ευρώπης. Δε γίνεται φίλοι μας, εταίροι και δανειστές , να επιβάλετε τέτοια καταστροφικά μέτρα, το ελληνικό κοινοβούλιο να τα ψηφίζει  με διαδικασίες express, διακινδυνεύοντας ακόμη και την νομιμοποίησή τους, και από την άλλη να μη ανταποκρίνεστε άμεσα στις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις σας. Δεν μπορείτε να περιφρονείτε και να ξευτελίζετε ένα λαό, που αποτελεί μοναδική περίπτωση στη οικονομική ιστορία του πλανήτη, που είχε τέτοια εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή, ύψους 49 δισ. ευρώ, σε συνθήκες τόσο μεγάλης ύφεσης, που αναμένεται να ξεπεράσει αθροιστικά το 23%. Δεν είναι τυχαίο που ο ευρωσκεπτικισμός και στην Ελλάδα παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις. Όλο και περισσότερος κόσμος «σιχτιρίζει» την ώρα και τη στιγμή που με τις αιματηρές θυσίες του-σε όλες τις κομβικές αποφάσεις της Ευρώπης-, ήταν παρόν. Αυτή τη παράμετρο, η πολιτική και οικονομική ελίτ της Ευρώπης, την έχει λάβει υπόψη της ;
Είναι κοινή η πεποίθηση πλέον ότι αυτή η δήθεν ενωμένη Ευρώπη, δεν έχει καμιά σχέση με τις αρχές και τις αξίες της. Είναι ένα κλειστό κλαμπ, εκφράζει άκριτα τα εθνικά συμφέροντα των ισχυρών και είναι σε πλήρη αντίθεση με τους στόχους και τα οράματα των μεγάλων ευρωπαϊστών ηγετών της δεκαετίας του ’80 και του ’90.
Οι επώδυνες και σκληρές αποφάσεις που πάρθηκαν στην Ελλάδα, φανερώνουν την «δουλική» αντίδραση των κυβερνώντων, οι οποίοι δέχτηκαν την χωρίς έλεος… αποτυχημένη νεοφιλελεύθερη συνταγή τους. Πρέπει άμεσα να επιδιώξουν συμμαχίες και να συντονισθούν με τις χώρες του Νότου, με σκοπό τη συγκρότηση ενός μετώπου, ικανού να ανατρέψει αυτή τη πολιτική. Πρέπει να αντιληφθούν, μαζί με τις κυβερνήσεις του Νότου, ότι ακολουθούν μια τυφλή οικονομική πολιτική,  χωρίς «ημερομηνία λήξης», η ποία οξύνει τα πράγματα στην Ελλάδα και την Ευρώπη και οδηγεί σε ακραίες και επικίνδυνες συμπεριφορές. Χθες μάλιστα ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters ανέφερε ότι, ο Σόιμπλε ζήτησε από τους οικονομικούς συμβούλους της γερμανικής κυβέρνησης, τους επονομαζόμενους και σοφούς, να καταρτίσουν μελέτη για την γαλλική οικονομία. Μόλις κυκλοφόρησε η είδηση αυτή, δημιουργήθηκε σάλος. Είναι φανερό ότι τα πράγματα…αγριεύουν, αφού και η γαλλική οικονομία δε «πατάει» καλά.
Συνεπώς, αποτελεί αδήριτη ανάγκη να δημιουργηθούν μέσα στη Ευρώπη, ισχυρά αντίβαρα, για να μπορέσουν οι ευρωπαϊκοί λαοί να βαδίσουν ενωμένοι στην πρόοδο και στην ανάπτυξη. Οι καθυστερημένες και τιμωρητικές αποφάσεις της «Γερμανικής Ευρώπης» αποδεδειγμένα πλέον, δεν αντιμετωπίζουν την κρίση.  Φέρνουν λιτότητα, ύφεση, ανεργία και οδηγούν τη κοινωνία στην εξαθλίωση. Αυτή φυσικά δεν είναι η Ευρώπη των λαών, αλλά η Ευρώπη της ζούγκλας.

 

Προηγούμενο άρθρο Συνέντευξη Υφ. εξωτερικών Κώστα Τσιάρα στην εφημερίδα «ελευθερία» του Λονδίνου
Επόμενο άρθρο ΟΞΥΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ – Καράβα μου περήφανη κι Οξυά ζωγραφισμένη!!! Όταν η Φύση και ο Άνθρωπος δημιουργούν!!!