Ν. Μιχαλάκης: «Η σταδιακή αποσάθρωση του ΕΟΠΥΥ ξεκινά από την υποχρηματοδότηση και τον εμπαιγμό των συμβεβλημένων ιατρών και συνακόλουθα των ασθενών»


«Η κυβέρνηση εμμένει σε αποτυχημένες συνταγές ύφεσης και κοινωνικής αναλγησίας, που οδηγούν σε κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ και του δικαιώματος στην υγεία και την υγειονομική περίθαλψη των κατοίκων της χώρας», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Καρδίτσας, Νίκος Μιχαλάκης στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης για τα προβλήματα εξόφλησης ιατρών και ασθενών από τον ΕΟΠΥΥ. «Η κυβέρνηση φαίνεται σαν να επιζητεί συνθήκες κοινωνικού αυτοματισμού, επιδιώκοντας να στρέψει τους ασθενείς και τους ασφαλισμένους εναντίον των ιατρών, και το αντίστροφο», σημείωσε ο κ. Μιχαλάκης, προσθέτοντας ότι «ο ΕΟΠΥΥ βρίσκεται στην εντατική και η κυβέρνηση κάτι ό, τι μπορεί, για να μην ανακάμψει ποτέ ο Οργανισμός. Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί επαρκή χρηματοδότηση, και σήμερα, οι δαπάνες πνέουν τα λοίσθια, βρίσκονται κάτω από το 0,4% του ΑΕΠ».

 

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Μάριος Σαλμάς, απέδωσε ‘’στρεβλώσεις στο σύστημα’’, υποπίπτοντας στην πρώτη αντίφαση καθώς σε προηγούμενη τοποθέτησή του, είχε επικαλεστεί , ως κύριο λόγο κατάρρευσης του ΕΟΠΥΥ, ‘’την ύφεση, πέρα από οποιαδήποτε πρόβλεψη’’, χωρίς, όμως να αμφισβητεί την συνολικότερη πολιτική της νεοφιλελεύθερης, τρικομματικής κυβέρνησης. Ο κ. Σαλμάς, υποστήριξε, επίσης, ότι ‘’οι ιατροί θα εξοφλούνται κάθε 15 του μηνός, για τις οφειλές του προηγούμενου μήνα, και αυτή είναι η απόφαση της κυβέρνησης’’ Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας υπέπεσε εκ νέου σε αντίφαση, γιατί κατά τα άλλα, ισχυρίστηκε ότι ιατροί και φαρμακοποιοί, θα εξοφληθούν, στο σύνολο των οφειλών του ΕΟΠΥΥ που αγγίζουν τα 6 δις, από τη δόση της τρόικας, τον Νοέμβριο. Για μία ακόμη φορά, η κυβέρνηση εξαπατά το κοινωνικό σύνολο, αποδίδοντας ιδιότητες πανάκειας στη δανειακή χρηματοδότηση, που εξ’ ολοκλήρου κατευθύνεται στους δανειστές και τους τραπεζίτες. Το ίδιο, είχε αποπειραθεί να πράξει και στο πρόσφατο παρελθόν, η προηγούμενη κυβέρνηση με το ένα δις ευρώ του Ιουνίου, που, υποτίθεται ότι θα κατευθυνόταν στη φαρμακευτική κάλυψη των ασθενών, και ειδικότερα, των καρκινοπαθών.

 

Αναλυτικά, οι τοποθετήσεις του βουλευτή Νίκου Μιχαλάκη :

Με αποκλειστική ευθύνη της τρικομματικής κυβέρνησης συνεργασίας και κοινωνικής αναλγησίας, ο χώρος της Υγείας βρίσκεται σε μόνιμη και παρατεταμένη αναταραχή.

Ειδικότερα, το ζήτημα της υγειονομικής κάλυψης, της περίθαλψης και της διάθεσης φαρμάκων προς τα εκατομμύρια των δικαιούχων ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ έχει εξελιχθεί σε μια τραγωδία σε πολλές πράξεις.

Η δημόσια, πρωτοβάθμια περίθαλψη υπολειτουργεί.

Μια από αυτές τις πράξεις είναι ο συνεχής εμπαιγμός προς τους συμβεβλημένους ιατρούς, που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες, με τα χρέη να ξεπερνούν το 1 δις ευρώ (κατά προσέγγιση).

Το ίδιο υφίστανται και οι ιατροί του ΟΠΑΔ, οι οποίοι έχουν να πληρωθούν τουλάχιστον για 18 μήνες.

Ασφαλισμένοι αναγκάζονται να καταβάλουν χρήματα από την τσέπη τους, χρήματα που δεν περισσεύουν, χρήματα που έχουν ήδη καταβληθεί από τις εισφορές τους.

Η κυβέρνηση φαίνεται σαν να επιζητεί συνθήκες κοινωνικού αυτοματισμού, επιδιώκοντας να στρέψει τους ασθενείς και τους ασφαλισμένους εναντίον των ιατρών, και το αντίστροφο.

Ο ΕΟΠΥΥ βρίσκεται στην εντατική και η κυβέρνηση κάτι ό, τι μπορεί, για να μην ανακάμψει ποτέ ο Οργανισμός.

Υποσχεθήκατε, κύριε υπουργέ, επαρκή χρηματοδότηση, και σήμερα, οι δαπάνες πνέουν τα λοίσθια, βρίσκονται κάτω από το 0,4% του ΑΕΠ.

Και διολισθαίνουν συνεχώς.

Η ανεργία, τα αλλεπάλληλα λουκέτα, η συνεχιζόμενη εισφοροδιαφυγή από τους μεγαλοεργοδότες, τροχίζουν τις εισφορές των ασφαλισμένων εργαζομένων.

Η υγειονομική κρίση, η οποία προδιαγράφεται, έχει αυτουργούς.

Την κυβέρνηση, την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, την τρόικα και τους δανειστές, που έχουν βάλει στη χώρα, το πιστόλι στον κρόταφο.

Χρειάζεται, τώρα, αλλαγή πολιτικής και αλλαγή πολιτικού και κοινωνικού υποδείγματος.

Γιατί δίπλα στους χιλιάδες ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, που βρίσκονται σε δεινή θέση, καθημερινά μένουν ανασφάλιστοι και εκτός υγειονομικής περίθαλψης και κάλυψης, χιλιάδες συνάνθρωποί μας.

Κύριε υπουργέ, απαιτούνται σαφείς απαντήσεις και κυρίως και αμέσως, πράξεις.

Πότε θα καταβληθούν τα χρωστούμενα στους ιατρούς, του ΕΟΠΥΥ και του ΟΠΑΔ; Θα αρθεί η περιοριστική πρόβλεψη διετίας για την παραγραφή  στα χρωστούμενα του δημοσίου προς τους ιατρούς ; Θα δοθεί παράταση;

Πότε θα χρηματοδοτηθεί ο ΕΟΠΥΥ σε επίπεδα εφάμιλλα τουλάχιστον του 1% του ΑΕΠ;

Πώς θα διασφαλίσετε ότι δεν θα επέλθει το προδιαγραφόμενο κραχ στην περίθαλψη των ασφαλισμένων;

Και κάτι τελευταία, αλλά εξίσου σημαντικό, τι θα γίνει με την εξόφληση των ασφαλισμένων που έχουν προμηθευτεί υλικά υπερβαίνοντας το ποσοστό συμμετοχής τους;

 

 

Η δευτερολογία του βουλευτή Νίκου Μιχαλάκη

 

Δυστυχώς, οι απαντήσεις σας, δεν είναι καθόλου πειστικές.

Δεν απαντήσατε σε τίποτα, και επαναλαμβάνω τις ερωτήσεις όπως στην πρωτολογία μου. Πότε θα καταβληθούν τα χρωστούμενα στους ιατρούς, του ΕΟΠΥΥ και του ΟΠΑΔ; Θα αρθεί η περιοριστική πρόβλεψη διετίας για την παραγραφή  στα χρωστούμενα του δημοσίου προς τους ιατρούς ; Θα δοθεί παράταση;

Πότε θα χρηματοδοτηθεί ο ΕΟΠΥΥ σε επίπεδα εφάμιλλα τουλάχιστον του 1% του ΑΕΠ;

Πώς θα διασφαλίσετε ότι δεν θα επέλθει το προδιαγραφόμενο κραχ στην περίθαλψη των ασφαλισμένων;

Με την πολιτική που ακολουθείται, δεν θα βρείτε τα λεφτά. Οδηγείτε τη χώρα σε ύφεση και μαρασμό.

Το εγχείρημα του ΕΟΠΥΥ, όσο δε χρηματοδοτείται επαρκώς από τον κρατικό προϋπολογισμό, παραμένει ένα εγχείρημα με σύντομη ημερομηνία λήξης.

Τα εκατομμύρια ασφαλισμένων, θα συνεχίσουν να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, σε ένα σύστημα που σταδιακά και γοργά θα μένει με λιγότερους ιατρούς, λιγότερες παροχές, μικρότερο εύρος χορήγησης φαρμάκων.

 

Προηγούμενο άρθρο Ενημέρωση για το Δημοτικό Κοιμητήριο Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Πραγματοποιήθηκε το Β’ Αντάμωμα των Καραγκούνιδων