Ν. Παππάς: Θριαμβολογία για το αυτονόητο


 Η κυβέρνηση ενώ τελμάτωσε κατέχοντας την 20η θέση στην Ε.Ε. σε απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, προσπαθεί να καλύψει την εμφανή ανεπάρκειά της με τις θριαμβολογίες των τελευταίων ημερών σχετικά με το ΕΣΠΑ, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν πως 20 μήνες τώρα αδράνησε προκλητικά αφήνοντας ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία αξιοποίησης των 18 δισ ευρώ που υπήρχαν στο πρόγραμμα.

 Προτίμησαν να κόβουν μισθούς και συντάξεις και άφησαν στο περιθώριο – χωρίς καν να διανοηθούν να διαπραγματευτούν – μια πραγματική ευκαιρία για την οικονομία της χώρας. Έπρεπε να έρθουν οι ξένοι και να δώσουν ώθηση από μόνοι τους για να αποφασίσει, επιτέλους, η κυβέρνηση να προχωρήσει.

Ακόμη και οι πανηγυρισμοί για τη μείωση της Εθνικής συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι χωρίς αντίκρισμα, αφού το συνολικό διατιθέμενο ποσό μειώνεται κατά δύο δισ. ευρώ.

Παράλληλα η γραφειοκρατία που επικρατεί, αποτελεί  ουσιαστικό πρόβλημα  γι’ αυτό και θεωρήθηκε από τις Βρυξέλλες επιβεβλημένη η τεχνική συνδρομή με κοινοτικούς εμπειρογνώμονες οι οποίοι θα έχουν και τον ουσιαστικό έλεγχο. Αυτή η κίνηση δηλώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την κυβερνητική ανικανότητα στη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων, κάτι που άλλωστε είναι ολοφάνερο και από την 20η θέση που κατρακύλησε ως προς τις απορροφήσεις κονδυλίων  το τελευταίο 20μηνο μεταξύ των 27 ευρωπαϊκών χωρών.

Τέλος, τα περί σχεδίου «Μάρσαλ» που θριαμβευτικά ακούστηκαν τελευταία δεν είναι τίποτε άλλο από το ΕΣΠΑ με τις αναγκαίες χρηματοδοτικές διευκολύνσεις, τη δυνατότητα δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που υπήρχε ούτως ή άλλως, και την κατασκευή έργων, τα οποία αφορούν όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Προηγούμενο άρθρο Αγρυπνία στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου
Επόμενο άρθρο Σπ. Ταλιαδούρος: «Σοβαρά προβλήματα αντισυνταγματικότητας και εύρυθμης λειτουργίας των Α.Ε.Ι. εγείρει το σχέδιο νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση»