Ν. Παππάς: «Τελευταία ευκαιρία για τη χώρα»


Τη μεγαλύτερη προσπάθεια των τελευταίων δεκαετιών επιχειρεί το ελληνικό πολιτικό, επιχειρηματικό και κοινωνικό σύστημα, που καλείται να φέρει εις πέρας ένα πρόγραμμα υψηλού κινδύνου προκειμένου να σταθεροποιήσει την οικονομία της χώρας. Με τη συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση  που επιτεύχθηκε ύστερα από πολυεπίπεδες και σκληρές διαπραγματεύσεις η Ελλάδα αγοράζει  χρόνο για να θωρακιστεί περαιτέρω χρηματοοικονομικά απέναντι στην κρίση χρέους του Νότου που παραμένει απειλή για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης. Αυτή είναι η μεγαλύτερη και πιο σημαντική διαφορά της συγκεκριμένης συμφωνίας από το προηγούμενο μνημόνιο που ούτε κέρδιζε χρόνο, ούτε κούρευε το χρέος, αλλά αντιθέτως ανέβαζε τα επιτόκια εκθέτοντας σε μεγαλύτερο κίνδυνο την  οικονομία με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε να βγούμε από το Ευρώ
Καταφέραμε λοιπόν μ αυτή τη συμφωνία να έχουμε επιτέλους σαν χώρα μια βάση πάνω στην οποία θα στηρίξουμε το μέλλον μας, το μέλλον των παιδιών μας. Πετύχαμε με λίγα λόγια την καλύτερη συμφωνία που θα μπορούσαμε να πετύχουμε τη στιγμή που εξαιτίας της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το πολιτικό μας σύστημα αντιμετωπίζεται από τους εταίρους μας ως το πλέον αναξιόπιστο.
Η νέα δανειακή σύμβαση όμως δεν διασφαλίζει από μόνη της το μέλλον μας. Επομένως ζητούμενο, τώρα, σε αυτήν την κρίσιμη πολιτική καμπή, είναι οι πρακτικές προδιαγραφές για μία αναπτυξιακή αναγέννηση στην Ελλάδα, αντιστρέφοντας το σημερινό αρνητικό κλίμα. Απαιτείται μια ορατή αναπτυξιακή διέξοδος για την ελληνική κοινωνία με ανάδειξη εκείνων των κλάδων της οικονομίας που μπορούν να δημιουργήσουν τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία και τις περισσότερες θέσεις εργασίας και να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα και ορατά αποτελέσματα.
Η ανάπτυξη αποτελεί το μοναδικό αντίδοτο στην κρίση και πρέπει να γίνει το εθνικό μας σύνθημα. Ανάπτυξη που  θα έρθει μόνο μέσα από τις δικές μας δυνάμεις, τις δικές μας αποφάσεις, τις δικές μας πράξεις.
Η αναπτυξιακή στροφή της χώρας μπορεί και πρέπει να στηριχθεί στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού προς την επιχειρηματικότητα. Συνεπώς είναι ανάγκη να εκσυγχρονίσουμε και να εξορθολογήσουμε τις παραδοσιακές ατμομηχανές της οικονομίας μας –όπως τον τουρισμό, τη γεωργία, τη βιομηχανία τροφίμων και το λιανεμπόριο. Παράλληλα πρέπει να εκμεταλλευτούμε σωστά τις ευκαιρίες που προσφέρουν άλλοι τομείς, όπως η ενέργεια και κάποια νέα πεδία ευκαιριών που αποτελούν ανερχόμενους οικονομικούς αστέρες.
Σε εμάς εναπόκειται να διαμορφώσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για να επενδύσουμε σε αυτές και να διανεμηθούν τα οφέλη τους στην ελληνική κοινωνία, δημιουργώντας μία νέα, βιώσιμη, εξωστρεφή παραγωγική βάση. Η διέξοδος βρίσκεται στα χέρια ενός κράτους που πρέπει να αναμορφωθεί και στα χέρια μίας ιδιωτικής πρωτοβουλίας που πρέπει με τόλμη να αδράξει τις ευκαιρίες που δημιουργεί η αναγκαία αλλαγή.
Η ίδια συνταγή μπορεί να εφαρμοστεί και να φέρει αποτελέσματα στην οικονομία και την πρόοδο του νομού μας, ο οποίος ως γνωστόν διαθέτει δύο σημαντικά, αλλά δυστυχώς εν πολλοίς αναξιοποίητα πλεονεκτήματα. Τον αγροτικό – κτηνοτροφικό τομέα και τον τουρισμό. Εκτός αυτών στο νομό Καρδίτσας υπάρχουν και «κρυφά χαρτιά» που μπορούν να αναδειχθούν και να αποτελέσουν από μόνα τους σημαντικούς αναπτυξιακούς σταθμούς. Είναι πλεονεκτήματα που απορρέουν από τη γεωγραφική θέση του νομού και σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών σε πολλούς και ποικίλους τομείς. Από τις μεταφορές μέχρι το εμπόριο.
Το πολιτικό σύστημα καλείται να εφαρμόσει μία αναπτυξιακή δυναμική με πρόσωπα που διαθέτουν κρίση, ικανότητες αντίληψης των νέων δεδομένων και κυρίως όρεξη. Όρεξη για δουλειά με  αποτελεσματικότητα και επιτυχία. Δεν μπορούμε να δούμε το μέλλον με αντιλήψεις του παρελθόντος, ούτε μπορούμε να εμπιστευθούμε εκείνους που «έδωσαν εξετάσεις και απέτυχαν». Πολύ περισσότερο δε εκείνους που θεωρούν την πολιτική ως χόμπι ή ως επάγγελμα. Σ’ αυτή τη μάχη χρειάζονται νέοι άνθρωποι που διαθέτουν μια μεγάλη γκάμα εφαρμόσιμων ιδεών και προτάσεων. Άνθρωποι δοκιμασμένοι από διάφορες θέσεις που υπηρέτησαν αποτελεσματικά και ωφέλησαν τον τόπο και τους πολίτες. Τα «φθαρμένα υλικά του χθες» δεν μπορούν καν να αντιληφθούν αυτό που συμβαίνει, επομένως είναι αδύνατο να καταφέρουν να είναι χρήσιμοι στη νέα εποχή. Τώρα έχουμε ανάγκη από εκείνους  που μπορούν να σταθούν απέναντι στα προβλήματα, απέναντι στις προκλήσεις και να δώσουν λύσεις. Να είναι αποτελεσματικοί και ωφέλιμοι. Τώρα λοιπόν είναι η ώρα των μεγάλων, αποφασιστικών αλλαγών στην οικονομία, την κοινωνία και την πολιτική.

Προηγούμενο άρθρο Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν οι Άγιοι Θεόδωροι στο Μουζάκι
Επόμενο άρθρο ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ