Ξεκάθαρο μήνυμα των οικοδόμων προς την κυβέρνηση


Στο Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί οι οικοδόμοι του Ν. Καρδίτσας, προκειμένου να οργανώσουν την πάλη τους εναντίον των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος του Συνδικάτου κ. Αποστολίκας Θανάσης στη σύντομη ομιλία του στους παρευρισκομένους, ανέφερε:

«Η ζωή του οικοδόμου εξ’ αιτίας της βαριάς δουλειάς, του χαμηλού μεροκάματου, της έλλειψης μέτρων ασφαλείας στις οικοδομές και άλλων πολλών λόγων είναι ακόμα χειρότερη.

Η ακρίβεια σε όλα τα είδη εξαφανίζει το μεροκάματό μας, η κλοπή των ενσήμων σε συνδυασμό με την ανεργία στον κλάδο, μας οδηγεί να μην μπορούμε να συγκεντρώσουμε ένσημα για σύνταξη. Από πάνω αύξησαν τις μέρες ασφάλισης για ιατρική περίθαλψη και φάρμακο.

Τα μέτρα που ακούμε κάθε μέρα από την κυβέρνηση είναι πρόκληση για όλους τους εργαζόμενους στην χώρα μας και θα φέρουν καινούργια βάσανα στη ζωή της εργατικής οικογένειας.

Οι πλούσιοι γίνονται συνέχεια πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, όποιος και να είναι στην κυβέρνηση. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κάνει ότι έκανε πριν και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στο τέλος, κάθε χρόνο και χειρότερα είναι μόνο οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι!

Οι εργαζόμενοι έχουμε τα σωματεία μας για να μας υπερασπίζουν και να παλεύουν για να κερδίσουμε κάτι για μας και για τα παιδιά μας. Αντί να γίνει αυτό όμως βλέπουμε την ΓΣΕΕ να πάει και να υπογράφει σύμβαση και να μας δίνει αύξηση 1 ευρώ τη μέρα.

Ξέρουμε ότι ετοιμάζονται να καταργήσουν όλα τα δικαιώματά μας, ακόμα και την κατώτερη σύνταξη.

Δεν τους φτάνει που τρομάζουμε να μαζέψουμε ένσημα για σύνταξη, τώρα ζητάνε την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, ζητάνε ελεύθερες απολύσεις, ζητάνε ανασφάλιστη εργασία, για μας και τα παιδιά μας.

Με την ανεργία που υπάρχει, ποιος οικοδόμος θα συμπληρώσει τα ένσημα για να πάρει κανονική σύνταξη; Που θα βρουν δουλειά τα παιδιά μας έτσι που χειροτερεύουν τα πράγματα; Με τι θα ζήσουμε;

Για κανέναν εργαζόμενο δεν θα είναι εύκολα από δω και πέρα αν δεν σηκώσουμε κεφάλι, αν δεν πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας. Εμείς είμαστε οι πολλοί και δεν πρέπει να κάνουμε πίσω! Εμείς είμαστε περισσότεροι, είμαστε η τεράστια πλειοψηφία και πρέπει να βρούμε την δύναμη να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας.

Αυτή η δύναμη είναι η ταξική ενότητα, είναι η στράτευση στις γραμμές των ταξικών σωματείων, είναι στον αγώνα για αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων σε όλα τα σωματείο.

Πρέπει όμως να καταλάβουμε το παιχνίδι που παίζουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας, οι ξεπουλημένοι κυβερνητικοί και εργοδοτικοί συνδικαλιστές.

Να καταλάβουμε καλά τι ρόλο παίζουν και ποιόν εξυπηρετούν οι πλειοψηφίες, στα σωματεία, στα Εργατικά Κέντρα και στην ΓΣΕΕ που συμφωνούν με τον «ευρωπαϊκό προσανατολισμό».

Εμείς πιστεύουμε ότι οι εργαζόμενοι που δεν συμβιβάζονται με την στάση της ΓΣΕΕ, πρέπει να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα και στην κυβέρνηση και στους εργοδότες, αλλά και στους ξεπουλημένους συνδικαλιστές, ότι θα μας βρίσκουν συνέχεια εμπόδιο στα σχέδιά τους. Ξέρουμε ποιος είναι με το μέρος μας και ποιος είναι απέναντί μας με την εργοδοσία και τους βιομήχανους.

Όλοι εμείς που θιγόμαστε από την επίθεση πρέπει να βγούμε στους δρόμους. Πρέπει να αντιδράσουμε όλοι μαζί. Μαζί με τους άλλους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους μετανάστες συναδέλφους μας, τους μικρομεσαίους αγρότες και μικροεπαγγελματίες, τους συνταξιούχους, μαζί με τα παιδιά μας που τα περιμένουν μαύρες μέρες.

Σε κάθε μάχη πρέπει να δίνουμε το παρών. Με σταυρωμένα χέρια δεν γίνεται τίποτα.

Τίποτα δεν χαρίζεται – τα πάντα κατακτώνται με σκληρούς -ταξικούς αγώνες.

Ζητάμε να υπογραφτεί ικανοποιητική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση για τους οικοδόμους γιατί η δίχρονη σύμβαση που υπέγραψε η ΓΣΕΕ δεν μας ικανοποιεί με την ακρίβεια που υπάρχει.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

1. Κατώτερο μεροκάματο ανειδίκευτου εργάτη 70 ευρώ. – Όλοι ξέρουμε ότι η Καρδίτσα έχει τα χαμηλότερα μεροκάματα.

2. Να καταργηθεί η φορολογία στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και στα καύσιμα. Οι βιομήχανοι τα παίρνουν σχεδόν τζάμπα – όλα τα σπασμένα εμείς τα πληρώνουμε.

3. Κατάργηση των εισφορών στον κλάδο υγείας και της συμμετοχής στα φάρμακα.

4. Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού και υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου. Επιδότηση των νέων άνεργων χωρίς καμία προϋπόθεση. – Δεν φταίμε εμείς όταν είμαστε άνεργοι.

5. Νομιμοποίηση και ίσα δικαιώματα για τους μετανάστες συναδέλφους μας.

6. Ενίσχυση του ΙΚΑ με όλες τις ιατρικές ειδικότητες και με γιατρούς για να μην περιμένουμε μήνες για ραντεβού (- άμα πεθάνουμε δεν μας χρειάζεται).

7. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας.

8. Αύξηση του συντελεστή σε 2 ένσημα ανά τετραγωνικό μέτρο και δίκαιη κατανομή στα συνεργεία σύμφωνα με τις σημερινές και πραγματικές ανάγκες.

9. Αυστηρό έλεγχο από το κράτος για τήρηση των μέτρων ασφαλείας, για να γράφονται όλα τα μεροκάματα του οικοδόμου, κλπ.

10. Να προχωρήσουν τα μεγάλα παραγωγικά έργα του νομού Καρδίτσας (Αχελώος, αρδευτικά Σμοκόβου κλπ) για να αναπτυχθεί η αγροτική παραγωγή και να δουλέψουν και οι οικοδόμοι και οι μικροεπαγγελματίες.

Συνάδελφοι, να πούμε ακόμα μια φορά ότι τίποτα δεν πρόκειται να γίνει αν εμείς οι ίδιοι δεν παλέψουμε ενωμένοι μέσα από το συνδικάτο μας. Χωρίς Συνδικάτο δεν θα είχαμε τίποτα μέχρι σήμερα Χωρίς Συνδικάτο θα μας τα πάρουν όλα, ότι έχουμε και δεν έχουμε. Μην ξεγελιόμαστε.

Είναι ανάγκη για όλους μας να είμαστε συνδικαλισμένοι και ενωμένοι σαν μια γροθιά. Αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Πρέπει να βλέπουμε ότι ο υπεύθυνος για τα προβλήματά μας είναι οι κυβερνήσεις που υπηρετούν το κεφάλαιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τα συμβιβασμένα συνδικαλιστικά όργανα που συμφωνούν μαζί τους κρυφά ή φανερά.

Απ’ ότι καταλαβαίνετε, έχουμε να πολεμήσουμε με πολλά θεριά.

Να τους δώσουμε την απάντηση ότι ξέρουμε το ρόλο τους και να είμαστε πάντα στον αγώνα».

Προηγούμενο άρθρο Πρόγραμμα: «Εκπαιδευτικές Επισκέψεις των ΤΕΕ»
Επόμενο άρθρο Στη 2η Έκθεση Καλοκαιρινών Διακοπών η Ν.Α. Καρδίτσας