Ξεκίνησε η προτελευταία εβδομάδα της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας


Ξεκίνησε τη Δευτέρα, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας η δεύτερη εβδομάδα του 2ου κύκλου, και προτελευταία της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2014 που οργανώνει η αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «FutureLibrary», με την αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Γεωργίου», η εκπαιδευτικός Ασπασία Ζάχου μαζί με την εθελόντρια Ιωάννα Παπαδάκου , μίλησαν στα παιδιά για τους χάρτες και τη σημασία τους, τους έδειξαν χάρτες της πόλης και πως μπορούν να προσανατολιστούν και σε πολλά μέτρα χαρτί (δωρεά του βιβλιοπωλείου «Βασιλάκος», χαρτογράφησαν τους δικούς τους αντίθετους κόσμους, με πολύ χρώμα και φυσικά με όλη τη φαντασία τους.

Στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Φανουρίου» η εκπαιδευτικός Ντίνα Βλαχούτα, μίλησε στα παιδιά για τον αργαλειό και το μύθο της Πηνελόπης, της πιστής συζύγου του Οδυσσέα, που για ν’ αποφύγει τους μνηστήρες, το πρωί ύφαινε και το βράδυ ξήλωνε το υφαντό της, ώστε να κερδίσει χρόνο!!!

Στη συνέχεια, έφτιαξαν μικρούς αργαλειούς από χαρτόνι χαρτοκιβωτίων και με κουβάρια μαλλί (δωρεά του καταστήματος πλεκτών «Βέρα») προσπάθησαν να φτιάξουν τα δικά τους μικρά υφαντά. Κάποιο τα κατάφεραν, κάποιοι όχι, αλλά όλοι διασκέδασαν με τη ψυχή τους!!!

Τέλος στην Παιδική Βιβλιοθήκη «Αγγελική Βαρελλά» της πλατείας «Δημ. Γιολδάση», ο βιβλιοθηκονόμος Θανάσης Κουρόγλου, με τη βοήθεια και των εθελοντριών Βάσως Μαλλιαρού και Ιωάννας Τσίτρα, μίλησε στα παιδιά για τους αντίθετους κόσμους της φυσικής. Είδαμε το εκκρεμές του Νεύτωνα, φορέσαμε διαθλαστικά γυαλιά, προσανατολιστήκαμε με τις πυξίδες, παίξαμε με το μαγικό ελατήριο και είδαμε το περιβάλλον της βιβλιοθήκης τεράστιο με τους μεγεθυντικούς φακούς μας.

Έπειτα σε μαύρα χαρτόνια με άσπρη κιμωλία, φτιάξαμε όμορφα σχέδια και την αντανάκλασή τους και εντυπωσιαστήκαμε με τις ζωγραφιές των παιδιών, που με καμάρι τις πήραν μαζί τους για να στολίσουν με τις δημιουργίες τους τα δωμάτιά τους.

Η Καλοκαιρινή εκστρατεία 2014 συνεχίζεται σήμερα Τρίτη, σε 3 παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. με το παρακάτω πρόγραμμα:

 

Μέρες της γης και του ουρανού

Ζωγραφίζουμε, κάνουμε κολάζ, πάνω σε πολλά μέτρα χαρτί, τοπία της γης, χωράφια, πόλεις, δρόμους, χωριά, ζούγκλες και τοπία του ουρανού, τον ήλιο, το φεγγάρι, τα αστέρια, τους γαλαξίες. Κατόπιν ενώνουμε τη γη και τον ουρανό με όλα τα μέσα που έχει εφεύρει ο άνθρωπος για να φτάσει από τη γη στον ουρανό: αερόστατα, αεροπλάνα, διαστημόπλοια, σκάλες, πύραυλους, φτερά.

Για παιδιά 5 – 15 ετών. Στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας “Αγίου Νικολάου”

 

Μέρες μουσικής

Με τα μουσικά όργανα της βιβλιοθήκης, φτιάχνουμε μικρές συνθέσεις και τραγούδια και ορίζουμε τους ήχους και τη σιωπή, τη μελωδία και τον θόρυβο, το ρυθμό και την αρρυθμία.

Με τις καθηγήτριες μουσικής Ρίτσα Τσουκαλά και Βάσω Παπαδημητρίουκαι την εκπαιδευτικό Ασπασία Ζάχου.

Για παιδιά 5 – 15 ετών. Στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας “Λάκας Μαντζάρα”

 

Τα αντίθετα δραπέτευσαν στο πάρκο!

Βγαίνουμε έξω από τη βιβλιοθήκη και ανακαλύπτουμε στη γειτονιά ένα κόσμο αντιθέτων που ορίζει το φυσικό μας περιβάλλον.

Παίζουμε το παιχνίδι των κρυμμένων αντιθέτων.

Για παιδιά 5 – 15 ετών. Στην Παιδική Βιβλιοθήκη  “Παυσιλύπου”

 

Όλες οι δράσεις ξεκινούν στις 11 το πρωί.

Στις δράσεις μπορούν να συμμετέχουν όλα τα παιδιά από 7 ετών και πάνω.

Παιδιά μικρότερα των 7 ετών πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Φέτος το καλοκαίρι… «Ότι κι αν σκέφτεσαι, σκέψου το αντίθετο»!!!

 

Προηγούμενο άρθρο Αποκατάσταση Ηλεκτροφωτισμού Οδού Αχλαδιά – Καππαδοκικό – Γεφύρια
Επόμενο άρθρο Φ. Γκαζούνης: Στο χέρι μας να πετύχουμε