Φ. Γκαζούνης: Στο χέρι μας να πετύχουμε


Είναι γνωστό σε όλους μας ότι η άλλοτε κραταιά  Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών  Καρδίτσας  με τα εκκοκκιστήρια ,σποροελαιουργικά ξηραντήρια , οινοποιείο- αποσταγματοποιείο, σούπερ – μάρκετ και εκατοντάδες εργαζομένους δεν υπάρχει πια.

Κανένας μας, κανένας αγρότης ή λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος δεν χάρηκε με την εξέλιξη αυτή.

Δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνει το τί φταίει και πολύ περισσότερο δεν είναι της στιγμής.

Είναι όμως της στιγμής να αναφερθώ σε ένα πιο ελπιδοφόρο συνεταιριστικό ξεκίνημα , την δημιουργία του Αγροτικού Συνεταιρισμού παραγωγών αμπελοοινικού τομέα Π.Ε Καρδίτσας τον «ΔΙΟΝΥΣΟ»

Η μεγάλη ιδέα του συνεταιρίζεσθε , καθώς και η αδυναμία διάθεσης της παραγωγής μας( μετά το κλείσιμο του οινοποιείου,  της τελευταίας κερδοφόρας παραγωγικής μονάδας της πρώην ΕΑΣΚ) , στάθηκαν ως έναυσμα  για να γεννηθεί  ο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ»

Φτάνει όμως αυτό;

Θα κρατήσουμε την  ίδια συνεταιριστική νοοτροπία ή θα δούμε το συνεταιρισμό μας ως το σπίτι του αμπελουργού  ως  το οινοποιείο του δικού μας τόπου; Ένα νέο ξεκίνημα πάνω στις στέρεες βάσεις της ειλικρίνειας , της διαφάνειας ,  της ανάγκης να προσφέρουμε στον τόπο μας ,αυτό που  δικαιωματικά του αξίζει και τα τελευταία χρόνια στερήθηκε.

Θα επιλέξουμε να αλλάξουμε και να προσπαθήσουμε να παράγουμε προϊόντα υψηλής ποιότητας για το καταναλωτικό κοινό. Άμεση προτεραιότητα να διατηρήσουμε τα προϊόντα ΟΠΑΠ. Εκτός από το κρασί , θέλουμε να προωθήσουμε και το τσίπουρο και άλλα προϊόντα με βάση το σταφύλι. Να δημιουργήσουμε συνεταιριστικά αμπελοχώραφα  για να στηρίξουμε τον τόπο μας .Θα  δώσουμε ότι καλύτερο διαθέτουμε, έστω  και με προσωπικό κόστος  για να κερδίσουμε την αγορά του νομού και της ευρύτερης περιοχής. Σήμερα  τα ελληνικά κρασιά ταξιδεύουν παντού, γιατί όχι και τα δικά μας.

 

Δυνατότητες υπάρχουν , έχουμε αμπελοχώρια που είμαστε υπερήφανοι, Μεσηνικόλας, Δαφνοσπηλιά και πολλά άλλα. Η γη μας, μας δίνει την ποιότητα , χρειάζεται όμως και η τεχνογνωσία. Γι΄αυτό  ο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ»  διαθέτει  το ανάλογο επιστημονικό  προσωπικό .Μένει  μόνο ο  λαός της Καρδίτσας να σταθεί αρωγός της προσπάθειας αυτής , να  νιώσει το οινοποιείο- αποσταγματοποιείο σαν το δικό του σπίτι, να καθαρίσουμε την ίνα  από το σιτάρι.

Στο χέρι μας είναι , στο χέρι των Καρδιτσιωτών , να πάμε τον  «ΔΙΟΝΥΣΟ»  ψηλά!

Συνάδελφοι, αμπελουργοί οι εργασίες συντήρησης  του  οινοποιείου-αποσταγματοποιείου  άρχισαν. Άμεσα θα γίνει και η απορρόφηση των σταφυλιών. Το οινοποιείο του «ΔΙΟΝΥΣΟΥ», είναι το οινοποιείο της Καρδίτσας. Ο κάθε αγρότης που φέρνει τα σταφύλια του εκεί , στηρίζει το δικό του προϊόν, το δικό του κρασί, τον δικό του αγώνα. Έχουμε συνεπώς χρέος και όφελος , μέλη και μη , ο καθένας μας να πείσει τον γείτονά του να φέρει τα σταφύλια  στον δικό του χώρο, στον «ΔΙΟΝΥΣΟ». Έτσι θα στηριχτεί οικονομικά ο τόπος μας, θα ενισχυθεί η αγορά της Καρδίτσας, θα υπάρξουν κίνητρα και προοπτικές  σε κάθε νέο άνεργο  να ασχοληθεί με την αμπελοκαλλιέργεια .

Είμαι σίγουρος  ότι σύντομα το  όνειρο θα γίνει πραγματικότητα . Είμαι σίγουρος ότι το κρασί του Αγροτικού Συνεταιρισμού «ΔΙΟΝΥΣΟΣ»  θα ταξιδέψει ! Το χρωστάμε άλλωστε στο καταναλωτικό κοινό που τόσα χρόνια στηρίζει το δικό του κρασί, το χρωστάμε στον τόπο μας! Ραντεβού στην μεγάλη γιορτής της παράδοσης των σταφυλιών , ραντεβού στο οινοποιείο της Καρδίτσας  στον «ΔΙΟΝΥΣΟ».

Καλή οινοποιητική χρονιά!

 

Προηγούμενο άρθρο Ξεκίνησε η προτελευταία εβδομάδα της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας
Επόμενο άρθρο Πληρώνεται η νιτρορύπανση στην Καρδίτσα