Πρωτοσέλιδο

Ξεκινά η κατασκευή αιολικού πάρκου στο Δ. Μουζακίου


Η ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. ξεκινά την κατασκευή του αιολικού πάρκου στην περιοχή «Αέρας» του Δήμου Μουζακίου και προς αυτή την κατεύθυνση πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση με τους κατοίκους της Βατσουνιάς στην αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου του Χωριού.

Στη συνάντηση συμμετείχαν η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βράντζα, ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός, ο Αντιδήμαρχος κ. Παναγόπουλος, ο Πρόεδρος του Χωριού κ. Χαϊντούτης, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Ζαρούλας και πλήθος κατοίκων.

Την ενημέρωση έκανε ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. κ. Μοναχολιάς, που συνοδευόταν από το Νομικό Σύμβουλο της εταιρείας, μηχανικούς κλπ, ενώ από την πλευρά του Συνεταιρισμού συμμετείχε ο Νομικός του Σύμβουλος και Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Νούσιος.

Από τη ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ  Α.Ε. έγινε η παρακάτω ενημέρωση:

“Η ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. ολοκλήρωσε διεθνή διαγωνισμό για την υλοποίηση αιολικού σταθμού στη θέση «Αέρας» του Δήμου Μουζακίου Καρδίτσας.
Ανάδοχος του έργου αναδείχθηκε η εταιρεία «ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ», και η υπογραφή της σχετικής σύμβασης έλαβε χώρα τη Δευτέρα 03 Σεπτεμβρίου 2018 στα γραφεία της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε..
Το έργο συμπεριλαμβάνει αιολικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 27.6 MW αντί 30 MW και 8 ανεμογεννήτριες αντί 15, όπως ήταν η αρχική σχεδίαση του σταθμού.
Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό ο οποίος ανέρχεται περί τα 40.000.000€ για το αιολικό πάρκο και περί τα 13.000.000€ για τον υποσταθμό συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου ένα έτος, ενώ τα κόστη λειτουργίας και συντήρησης του έργου στο σύνολο της ζωής του κυμαίνονται περί τα 18.000.000€. Το έργο έχει εξασφαλίσει σημαντικό μέρος της χρηματοδότησής του από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Το Αιολικό πάρκο θα διασυνδεθεί με το Σύστημα επί της Γραμμής Μεταφοράς 400 kV μέσω νέου Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης ισχύος 100 MVA με προοπτική επέκτασης στα 300 MVA, έργο που συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο ανάπτυξης του συστήματος, και την υλοποίηση του οποίου ανέλαβε η ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ. Ο νέος υποσταθμός ενσωματώνει τεχνολογίες αιχμής και θα αποτελέσει βραχίονα σταθερότητας και ανάπτυξης του δικτύου στην περιοχή.
Για την υλοποίηση του έργου θα γίνουν σημαντικά έργα βελτιστοποίησης του υφιστάμενου οδικού δικτύου της περιοχής, ενώ θα δημιουργηθούν δεκάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας που θα καταληφθούν κατά τεκμήριο από το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής. Επιπροσθέτως, θα γίνουν ενεργειακά και μη έργα με σκοπό τη βελτίωση και την περαιτέρω ανάπτυξη της κτηνοτροφικής δραστηριότητας της περιοχής. Στα οφέλη του έργου συμπεριλαμβάνονται καταβολές περί τις 250.000€ κατ’ έτος ή άνω των 5.000.000€ στο σύνολο της ζωής του έργου προς την τοπική κοινωνία είτε μέσω μισθώσεων είτε μέσω ανταποδοτικών τελών προς τους ΟΤΑ. Το έργο τέλος θα οδηγήσει σε ετήσια μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα περί τους 82.000 tn CO2 ενώ η παραγωγή του αιολικού πάρκου δύναται να καλύψει με πράσινη ενέργεια τις ετήσιες ηλεκτρικές ανάγκες για πάνω από 10.000 νοικοκυριά.”

Ο Δήμαρχος Μουζακίου κ.Γιώργος Κωτσός αναφερόμενος στο όλο θέμα έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Από το ξεκίνημα της θητείας μας δώσαμε μεγάλη βαρύτητα στον αναπτυξιακό τομέα και ιδιαίτερα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έτσι προωθήσαμε τόσο το ζήτημα των μικρών υδροηλεκτρικών στο Δήμο μας, όσο και του αιολικού πάρκου και φτάσαμε σήμερα να παίρνει το δρόμο της υλοποίησης μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές προτάσεις σ’ αυτό τον τομέα Πανελλαδικά.

Ζητήσαμε από τη ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. να είναι ιδιαίτερα προσεκτική κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου, ώστε να εφαρμοστούν κατά γράμμα όλες οι μελέτες και κυρίως η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για να έχουμε τη λιγότερη δυνατή επιβάρυνση στο περιβάλλον. Οφείλω να αναγνωρίσω την ιδιαίτερα θετική στάση και κατανόηση του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. κ. Μοναχολιά στις προτάσεις μας και είμαι βέβαιος ότι θα εκτελεστεί στο Δήμο μας ένα τεράστιο έργο με μεγάλη συμβολή στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας και με πολλαπλά οφέλη για την τοπική μας κοινωνία».

Προηγούμενο άρθρο Εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τον ΣΘΕΒ
Επόμενο άρθρο Κώστας Τσιάρας: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έχει αφαιρέσει το αριστερό της πρόσημο στη διαχείριση του προσφυγικού