Ειδήσεις

Ξύλο: Ένα υλικό, πολλά πρόσωπα


Πρωτότυπες δημιουργίες των σπουδαστών της Επαγγελματικής Σχολής Καλαμπάκας και των φοιτητών του ΤΕΙ Ξύλου-Επίπλου θα συνυπάρξουν για μια εβδομάδα, από τις 2 ως τις 8 Ιουνίου, με αυθεντικά ξύλινα αντικείμενα από τη συλλογή του Ιστορικού-Λαογραφικού Μουσείου «Λ. & Ν. Σακελλαρίου» (Μουσείου της Πόλης) του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού-Αθλητισμού Καρδίτσας (ΔΟΠΑΚ). Η ιδιαίτερη αυτή εκθετική συνεύρεση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο των πρώην Αποθηκών Καρδιτσομαγούλας (απέναντι από το Δημοτικό Σχολείο), ο οποίος μετά την πρόσφατη πλήρη ανακαίνισή του από το Δήμο Καρδίτσας, πρόκειται να στεγάσει, εκτός από αποθήκες και εργαστήρια συντήρησης του μουσείου, αίθουσα για περιοδικές εκθέσεις και δράσεις, καθώς και μόνιμη έκθεση προσανατολισμένη στο κόσμο της εργασίας. Η ιδέα για τη έκθεση  αυτή προέκυψε από την επιθυμία τριών φορέων να αναζητήσουν γόνιμους τρόπους συνεργασίας: οι δύο από αυτούς είναι φορείς εκπαίδευσης, ειδικεύονται στο ξύλο και έχουν την έδρα τους στη Δυτική Θεσσαλία. Η Επαγγελματική Σχολή Ξυλογλυπτικής & Διακοσμητικής Επίπλου του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ‘‘Δήμητρα‘‘ λειτουργεί από το 1949 στην Καλαμπάκα ενώ το Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου (ΣΤΕΞ) του ΤΕΙ Θεσσαλίας λειτουργεί από το 1999 στην Καρδίτσα. Για τον τρίτο φορέα, ο οποίος διαμεσολαβεί, συντονίζει και επιμελείται την έκθεση, το Μουσείο της Πόλης του Δήμου Καρδίτσας (ΔΟΠΑΚ), το ξύλο αποτελεί το υλικό, με το οποίο έρχεται συχνότερα σε επαφή, αναλαμβάνοντας να συλλέξει, συντηρήσει, μελετήσει και αναδείξει ποικίλα αντικείμενα από ξύλο.

Η έκθεση θα ανοίξει το Σάββατο, 2 Ιουνίου, στις 20.00 μ.μ. και θα ως την Παρασκευή, 8 Ιουνίου, θα λειτουργεί καθημερινά για το κοινό από τις 9.00 π.μ. ως τις 17.00 μ.μ., εκτός από την Κυριακή που θα λειτουργεί από τις 18.00 ως τις 21.00 μ.μ. Παράλληλα τα πρωινά θα υλοποιείται εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Γ’-ΣΤ’ τάξης, ενώ καθημερινά, 10.00-11.00 π.μ., θα πραγματοποιούνται εναλλάξ εργαστήρια ξυλοτυπίας και καθαρισμού εικόνας.

Από τις 14.00 ως τις 17.00 καθημερινά διδάσκοντες και σπουδαστές τόσο της ΕΠΑ.Σ. Ξυλογλυπτικής, όσο και του ΤΕΙ Ξύλου-Επίπλου καθώς και συντηρητές ξύλου του σχετικού τμήματος του ΙΕΚ του ΟΑΕΔ θα υλοποιούν στο ίδιο πλαίσιο εργαστήρια για ενήλικες. Περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων για τα εργαστήρια στο τηλ. 6907147774 (Φωτεινή Λέκκα). Ο αριθμός των θέσεων για τα εργαστήρια θα είναι περιορισμένος και η συμμετοχή σε αυτά, όπως και στις δράσεις για τα σχολεία, θα είναι δωρεάν.

Η δράση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Συλλόγου Γυναικών Καρδιτσομαγούλας και των Φίλων του Μουσείου Πόλης.

Προηγούμενο άρθρο Συμμετοχή του 2ου ΕΠΑΛ Καρδίτσας στο 1ο Μαθητικό Συνέδριο
Επόμενο άρθρο Απάντηση του Γραφείου Τύπου της ΝΟΔΕ Καρδίτσας