“Οδοιπορικό στα Μνημεία του Νομού Καρδίτσας”


Την Κυριακή η παρουσίαση του βιβλίου Οδοιπορικό στα Μνημεία του Νομού Καρδίτσας .

Συνέντευξη τύπου παραχωρήθηκε στην αίθουσα Νομαρχιακού Συμβουλίου Καρδίτσας από την κα Ερμιόνη Βασιλού, Αντινομάρχη Πολιτισμού-Τουρισμού, την κα Άλκηστη Κολοκύθα, Διευθύντρια Πολιτισμού,Τουρισμού & Νεότητας και την Δρ Ευαγγελία Τσαγκαράκη, Αρχαιολόγος της ίδιας Διεύθυνσης, με σκοπό να ανακοινώσουν και να καλέσουν το κοινό στην παρουσίαση του βιβλίου «Οδοιπορικό στα Μνημεία του Νομού Καρδίτσας: Αρχαιότητες- Ναοί- Νεότερα Μνημεία», που θα πραγματοποιηθεί Κυριακή 8 Φεβρουαρίου και ώρα 10:30 π.μ. στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα συλλογικό συγγραφικό έργο, για την έκδοση του οποίου συνεργάστηκαν και συνεισφέρανε πολλά άτομα και φορείς. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας ήταν αυτή που ανέλαβε εξολοκλήρου τη δαπάνη της έκδοσης, αλλά και τον συντονισμό και την επιμέλειά της μέσω της αρχαιολόγου Δρ. Ευαγγελίας Τσαγκαράκη, υπαλλήλου του Τμήματος Πολιτισμού – Τουρισμού της Ν.Α.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου η Αντινομάρχης κα Βασιλού τόνισε πως «Η  διατήρηση και προστασία της τοπικής μας πολιτιστικής κληρονομιάς, δεν είναι μόνο επιταγή των καιρών, αλλά υποχρέωση δική μας απέναντι στη γενιά των δημιουργών αλλά και στις γενιές που έρχονται.

  Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας αισθανόμενη την ανάγκη αυτή σε συνεργασία με αξιόλογους επιστήμονες ,που με τεκμηριωμένες απόψεις, γνώση και μεράκι αλλά και με τη βοήθεια και συμπαράσταση όλων των εμπλεκομένων και συμπολιτών με ανάλογες ανησυχίες προχώρησε στην έκδοση με τίτλο, «Οδοιπορικό σε Μνημεία του Νομού Καρδίτσας».

  Είναι πραγματικά, μια πετυχημένη έκδοση η οποία μας ταξιδεύει μέσα στο χρόνο και σε όλες τις γωνιές του νομού μας, βοηθώντας μας να τον γνωρίσουμε και να τον βιώσουμε.

Αυτονόητο ότι η σημασία της σημαντικής αυτής έκδοσης είναι πολλαπλή. Πέρα από την καταγραφή των μνημείων και ότι ο αναγνώστης βρίσκει ίσως για πρώτη φορά συνοπτικά ποικίλες πληροφορίες, ταυτόχρονα αποτελεί ένα μέσο διεκδίκησης πόρων για την συντήρηση και ανάδειξη των μνημείων αυτών.

Η Ν.Α. Καρδίτσας συνεχίζοντας στο τομέα των εκδόσεων, προγραμματίζει ανάλογες θεματικές εκδόσεις και πιστεύουμε ότι με τη βοήθεια και συμβολή του έμψυχου δυναμικού του νομού μας θα πετύχουμε ανάλογα αποτελέσματα.

Σας προσκαλούμε λοιπόν, την Κυριακή 8 Φλεβάρη και ώρα 10:30 π.μ. στο Δημοτικό κινηματοθέατρο Καρδίτσας να γνωρίσουμε αυτό το οδοιπορικό και έχοντας το ως οδηγό, να ταξιδέψουμε σε γνωστές και άγνωστες πτυχές του πολιτισμού του νομού μας.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε η Δρ Ευαγγελία Τσαγκαράκη που ανέφερε πως  «Στόχος μας ήταν να κυκλοφορήσει ένα βιβλίο, το οποίο για πρώτη φορά θα παρουσίαζε στο ευρύ κοινό τον αρχαιολογικό και πολιτιστικό πλούτο του νομού μας διαχρονικά, από τους Προϊστορικούς έως και τους Νεότερους Χρόνους, μέσα από κείμενα, περιγραφές και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Συγχρόνως, όμως, επιθυμούσαμε το βιβλίο αυτό να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο και συνάμα κατανοητό για όλους τους πολίτες. Για αυτό το λόγο, απευθυνθήκαμε στους κατεξοχήν αρμόδιους επιστήμονες και εκπροσώπους των τοπικών Περιφερειακών Υπηρεσιακών Μονάδων του Υπουργείου Πολιτισμού: τον κ. Λεωνίδα Χατζηαγγελάκη (Δ/ντή της ΛΔ’ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων), την κα Σταυρούλα Σδρόλια (Δρ. αρχαιολόγο της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων), τον κ. Δημήτρη Παλιούρα (Δ/ντή Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας) και την κα Φωτεινή Λέκκα (Προϊσταμένη του «Μουσείου Πόλης» Καρδίτσας).

Στην επίσημη βιβλιοπαρουσίαση που θα γίνει την Κυριακή 08 Φεβρουαρίου 2009, οι συμπολίτες μας που θα παραβρεθούν στην εκδήλωση θα έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να προμηθευτούν το βιβλίο, αλλά και να παρακολουθήσουν τις πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις έγκριτων και καταξιωμένων επιστημόνων και ερευνητών, οι οποίοι προσκλήθηκαν από τη Ν.Α. Καρδίτσας να μιλήσουν για την συγκεκριμένη έκδοση.

 Ειδικότερα, για τη θεματική ενότητα των Προϊστορικών & Ιστορικών Χρόνων θα μιλήσει η αρχαιολόγος κα Βασιλική Σισμάνη-Αδρύμη, Προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών, για την ενότητα των Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Μνημείων του Νομού Καρδίτσας η αρχαιολόγος κα Κρυσταλλία Μαντζανά, Προϊσταμένη της 19ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ενώ για τα Νεότερα Μνημεία του Νομού καθώς και για την ίδια την πόλη της Καρδίτσας ο κ. Δημήτριος Καρύδης, Καθηγητής στον Τομέα Πολεοδομίας & Χωροταξίας της Σχολής Αρχιτεκτόνων – Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Προηγούμενο άρθρο Διημερίδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού για μαθητές Λυκείων
Επόμενο άρθρο Στρατηγικός στόχος η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών από το Δήμο Καρδίτσας