Στρατηγικός στόχος η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών από το Δήμο Καρδίτσας


Μέσω των έργων και των δράσεων που δρομολογούνται με «όχημα» τις  «Ψηφιακές Πόλεις Κεντρικής Ελλάδος Α.Ε» εισέρχεται δυναμικά στη σύγχρονη εποχή της ανάπτυξης των επικοινωνιών και της κοινωνίας της πληροφορίας.

Πέντε προτάσεις έργων αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών από το Δήμο Καρδίτσας και άλλους δέκα μεγάλους δήμους της Κεντρικής Ελλάδας, συνολικού προϋπολογισμού 14.000.000 ευρώ περίπου έχει καταθέσει ήδη για ένταξη στο  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα  «Ψηφιακή Σύγκλιση» για την προγραμματική περίοδο 2007-2013 η «Ψηφιακές Πόλεις Κεντρικής Ελλάδος Α.Ε» στην οποία ο Δήμος συμμετέχει ως εταίρος.

Παρουσιάζοντας τα προτεινόμενα έργα και δράσεις  ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομήνικος Βερίλλης δήλωσε τα εξής:

 «Ως Δημοτική Αρχή θέσαμε εξ’ αρχής ως στρατηγικό στόχο την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών από το Δήμο Καρδίτσας σε ένα περιβάλλον που αλλάζει καθημερινά με ταχύτατους ρυθμούς. Οι νέες τεχνολογίες αποτελούν εργαλείο για να μπορέσει ένας Δήμος να οργανώσει και να κάνει καλύτερα τη δουλειά του, να διαχειρίζεται αποδοτικότερα και με διαφάνεια τα οικονομικά του, να αξιοποιεί δημιουργικότερα και αποτελεσματικότερα το ανθρώπινο δυναμικό του, να τεκμηριώνει καλύτερα τις αποφάσεις του, να παρακολουθεί συστηματικότερα τα έργα του, τις παρεμβάσεις, τις δράσεις του. Να υποστηρίζει τη γρήγορη, αποδοτική και αποτελεσματική παροχή των υπηρεσιών τους ηλεκτρονικά και σε πραγματικό χρόνο. Να υποβοηθά την τοπική ανάπτυξη και την ανάδειξη της περιοχής του στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Αποφασίσαμε ως Δήμος Καρδίτσας να συμμετάσχουμε στην «Ψηφιακές Πόλεις Κεντρικής Ελλάδος Α.Ε» με σκοπό όχι μόνο να εγκαταστήσουμε μία επιπλέον κερδοφόρα δραστηριότητα, όχι μόνο να προσφέρουμε μία νέα δέσμη υπηρεσιών, αλλά και για να αξιοποιήσουμε και την καινοτομία του εγχειρήματος, έχοντας ως πεποίθηση ότι η ευρυζωνικότητα είναι δημόσιο αγαθό και σαν τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Με ευθύνη των δήμων και όχι της αγοράς μιας και τα ευρυζωνικά δίκτυα θα κατέχουν αύριο την ίδια δεσπόζουσα θέση με τα δίκτυα ηλεκτρισμού, και ύδρευσης του σήμερα. Οι δήμοι πρέπει να πρωτοπορήσουν και όχι να ακολουθήσουν και ο Δήμος Καρδίτσας θα είναι  πρωτοπόρος σ’ αυτή την προσπάθεια

Μέσω των έργων και των δράσεων που δρομολογούνται με «όχημα» τις  «Ψηφιακές Πόλεις Κεντρικής Ελλάδος Α.Ε» η Καρδίτσα εισέρχεται δυναμικά στη σύγχρονη εποχή της ανάπτυξης των επικοινωνιών και της κοινωνίας της πληροφορίας.

 Οι άμεσες ωφέλειες από την υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου αφορούν την βελτίωση της λειτουργίας των Υπηρεσιών του Δήμου Καρδίτσας, των Δημόσιων Υπηρεσιών και της μεταξύ τους επικοινωνίας, καθώς επίσης και του επιπέδου εξυπηρέτησης των δημοτών. Επιπλέον, το συγκεκριμένο έργο θα αποτελέσει την βάση ανάπτυξης των ευρυζωνικών υπηρεσιών με αδιαμφισβήτητη χρησιμότητα για όλους τους δημότες, αλλά και για τις επόμενες γενιές, καθώς οι επικοινωνίες και η άμεση πρόσβαση στην πληροφορία και στη διακίνησή της συνιστούν τον πυρήνα της μελλοντικής κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης.»

Τις προτάσεις που έχουν ήδη κατατεθεί στο ΕΣΠΑ ανέλυσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Σουφλάκος.

Τι είναι το project ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

Πρόκειται για Κοινότητα 11 όμορων Δήμων της Κεντρικής Ελλάδας  με κοινό όραμα και  στόχο, το σχεδιασμό και τη δημιουργία ολοκληρωμένων παρεμβάσεων όπου όλες οι ψηφιακές δράσεις που τις απαρτίζουν, να βρουν εφαρμογή και να χρησιμοποιηθούν με τον απλούστερο και πιο αποδοτικό τρόπο από τους δημότες και τις επιχειρήσεις  τους στην καθημερινή ζωή. Οι 11 Δήμοι είναι: Λαρισαίων, Ιωαννιτών, Βόλου, Τρικκαίων, Λαμιέων, Κοζάνης, Κατερίνης, Βέροιας, Ν. Ιωνίας, Καρδίτσας και Γρεβενών.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΣΤΟ ΕΣΠΑ

1.Δια-περιφερειακή πλατφόρμα ηλεκτρονικής συμμετοχής [e-dialogos] (προϋπολογισμός  1.074.023,56€).

Στα πλαίσια του έργου, κύριος στόχος είναι η ανάπτυξη και λειτουργία μιας ηλεκτρονικής πύλης, η οποία θα ενσωματώνει νέες και καινοτόμες υπηρεσίες με απώτερο σκοπό την ηλεκτρονική συμμετοχή στον δημόσιο διάλογο των δημοτών του Δήμου Καρδίτσας (αλλά και γενικότερα όποιου ενεργού πολίτη εκτός Δήμου). Η υλοποίηση του έργου αυτού έχει ως βασικό σκοπό την επίτευξη των παρακάτω στόχων:

  • την εδραίωση της ηλεκτρονικής συμμετοχής των πολιτών σε τοπικό αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο στους 11 κεντρικούς Δήμους, για να παρέχεται η δυνατότητα διαβούλευσης σε περιφερειακό και διαδημοτικό επίπεδο.
  • την ανάπτυξη προχωρημένων εργαλείων ηλεκτρονικής συμμετοχής που θα εκμεταλλεύονται την υποδομή της πολιτικής μνήμης, για να κάνουν πιο αποτελεσματική και ουσιαστική τη συμμετοχή των πολιτών και να βελτιώσουν την επεξεργασία και οργάνωση του δημόσιου διαλόγου από την πλευρά των δημοτών, των δήμων και της περιφέρειας.

2.        Δημιουργία WebTV για τους Πολίτες Ενημερωτικού Περιεχομένου, (προϋπολογισμός 2.525.594,00 €)

Το έργο αυτό περιλαμβάνει Εγκατάσταση και Παραγωγική Λειτουργία WebTV (διαδικτυακή τηλεόραση) για τους Πολίτες Ενημερωτικού Περιεχομένου στους 11 Δήμους της Ψηφιακής Κοινότητας Κεντρικής Ελλάδας.

Το γρήγορο Internet και οι νέες τεχνικές παραγωγής και αναπαραγωγής video στο διαδίκτυο δίνουν την δυνατότητα στους κατασκευαστές των δικτυακών τόπων (Web Sites) να προβάλουν στους χρήστες του Internet πληροφορίες και γεγονότα με πολύ πιο ζωντανό και ρεαλιστικό τρόπο. Όλα αυτά περιλαμβάνονται στον όρο WebTV ή όπως θα μπορούσαμε να τον μεταφράσουμε στα ελληνικά, διαδικτυακή τηλεόραση. Οι επισκέπτες ενός διαδικτυακού τόπου που διαθέτει αυτήν την τεχνολογία, έχουν στη διάθεσή τους μηχανισμούς που τους βοηθούν να εντοπίσουν και να παρακολουθήσουν το video που τους ενδιαφέρει, να ενημερωθούν, να ψυχαγωγηθούν ή να δουν πλάνα από μέρη που θα ήθελαν να επισκεφθούν.

 3.       Ενιαίο Σύστημα διαχείρισης κυκλοφορίας σε Αστικό Περιβάλλον για την ολοκληρωμένη πληροφόρηση των πολιτών – Ψηφιακή Μετακίνηση (προϋπολογισμός 5.237.190,00 €)

Το συγκεκριμένο έργο έχει ως στόχο να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος, στη διαχείριση της κυκλοφορίας και ενημέρωσης οδηγών και επιβατικού κοινού. Με χρήση κατάλληλων αισθητήρων μέτρησης κυκλοφορίας που θα τοποθετηθούν σε κύριους άξονες θα γίνεται συνεχής συλλογή και συστηματική αποθήκευση δεδομένων κυκλοφορίας. Επίσης θα γίνεται αυτόματη εποπτεία και λειτουργία του δικτύου φωτεινών σηματοδοτών και θα τοποθετηθούν ηλεκτρονικές πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων για την ενημέρωση των οδηγών.

4.        Εγκατάσταση δημοσίων σημείων πρόσβασης και ανάπτυξη υπηρεσιών υψηλής διαδραστικότητας και ψηφιακού περιεχομένου (προϋπολογισμός 2.964.430,00 €)

Το έργο αυτό θα αποτελέσει ουσιαστικό μοχλό για την παροχή αποτελεσματικότερων και καλύτερης ποιότητας πληροφοριών και εκσυγχρονισμένων διαδραστικών υπηρεσιών, για τη μείωση του χρόνου αναμονής των πολιτών/επισκεπτών, την καλύτερη και ταχύτερη ενημέρωσή τους και τη βελτίωση της διαφάνειας και της υπευθυνότητας των υπηρεσιών.

Περιλαμβάνει εγκατάσταση περιπτέρου πληροφόρησης (infokiosk), εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου που θα λειτουργεί σαν σημείο πρόσβασης σε συγκεκριμένους δικτυακούς τόπους και σαν σημείο παροχής συγκεκριμένων διαδραστικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Επίσης προβλέπεται η εγκατάσταση δυο  σταθμών ενημέρωσης που θα χρησιμοποιούν αποκλειστικά την τεχνολογία Bluetooth (Infotubes) για να προσφέρουν διαδραστικά ενημέρωση και περιεχόμενο. Πρόκειται δηλαδή για τη δημιουργία κέντρων πληροφόρησης – συγκέντρωσης, οργάνωσης και διαχείρισης του τοπικού προϊόντος της ευρύτερης περιοχής, της πληροφορίας που παράγεται από όργανα και θεσμοθετημένους φορείς και την υλοποίηση σημείων προώθησης και προβολής των τουριστικών και όχι μόνο πόρων της περιοχής.

5.        Εξοπλισμός και Οργάνωση ολοκληρωμένου δικτύου παροχής υπηρεσιών τηλεφροντίδας ασθενών με χρόνια νοσήματα (προϋπολογισμός  1.750.970,63€)

Θα δημιουργηθεί κέντρο τηλεφροντίδας το οποίο θα είναι κέντρο επικοινωνίας πολίτη και δομών παροχής υπηρεσιών υγείας & πρόνοιας 24 ώρες το 24ωρο μέσω του διαδικτύου σε ασθενείς, πολίτες και ιατρούς. Το κέντρο τηλεφροντίδας έχει ως στόχο την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών τηλεϊατρικής, οι οποίες θα επιφέρουν ουσιαστικές βελτιώσεις στις διαδικασίες παροχής ιατρικής φροντίδας, ανοίγοντας τον δρόμο για εκσυγχρονισμό και διεύρυνση των παρερχομένων υπηρεσιών υγείας και την υποστήριξη της ιατρικής πράξης με σύγχρονα μέσα, ικανά να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προκλήσεις.

Στους ασθενείς που θα πληρούν τα κλινικά κριτήρια και επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα παρέχονται από το Κέντρο Τηλεφροντίδας συσκευές φορητής βιολογικής τηλεμετρίας (τηλεκαρδιογράφος, τηλεπιεσόμετρο, τηλεσπιρόμετρο, τηλεμετρητής σακχάρου κτλ) με δυνατότητα αποστολής της μέτρησης μέσω κινητού τηλεφώνου στο κέντρο τηλεπρόνοιας του Δήμου και από εκεί μέσω του διαδικτύου στον ειδικό ιατρό. Ο θεράπων ιατρός συνδεόμενος μέσω διαδικτύου θα μπορεί να ενημερώνεται για τις μετρήσεις και είναι σε θέση να δώσει τηλεφωνικές οδηγίες στον ασθενή στην οικία του, για τροποποίηση της αγωγής όταν απαιτείται ή να στο ιατρείο για επιπλέον εξετάσεις. Το Κέντρο Τηλεφροντίδας θα διαθέτει σύστημα διαχείρισης πληροφοριών των ασθενών και θα διατηρεί ηλεκτρονικό φάκελο.

Οι ιατροί του προγράμματος τηλεφροντίδας οι οποίοι θα λαμβάνουν τις μετρήσεις θα είναι ιατροί των δημοτικών ιατρείων/ δημοτικών ιδρυμάτων/ Κέντρων Ανοικτής Προστασίας (ΚΑΠΗ)/ Προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» ή συμβεβλημένοι ιδιώτες ιατροί με το πρόγραμμα τηλεφροντίδας του Δήμου καθώς και ιατροί των Γενικών Νοσοκομείων του ΕΣΥ ή των ασφαλιστικών φορέων των δημοτών (πχ ΙΚΑ) που θα εξυπηρετούνται με το πρόγραμμα τηλεφροντίδας και θα συμβληθούν με το με το πρόγραμμα τηλεφροντίδας του Δήμου.

Προηγούμενο άρθρο "Οδοιπορικό στα Μνημεία του Νομού Καρδίτσας"
Επόμενο άρθρο Μπροστά στην κρίση