Οικονομική ανάπτυξη, τουριστικό ρεύμα και πολιτισμός στο Ν. Καρδίτσας


Συνέντευξη τύπου πραγματοποίησε στο Επιμελητήριο η Οργανωτική Επιτροπή της 7ης Διεθνούς Συνάντησης Σχολικών Χορωδιών του Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας για να αναφερθεί στους οικονομικούς στόχους της συνάντησης και στο όφελος των επιχειρήσεων του ν. Καρδίτσας.

          Παρόντες ήταν ο Γιώργος Κατσίκης, εκ μέρους του ΕΒΕ, ο κ. Αντωνίου Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας, η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Έφη Μητσιάδη, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Θωμάς Καρανίκας, οι ιδιοκτήτες και ο Διευθυντής του ξενοδοχείου Κιέριον κ. Λάμπρος Παραπραστανίτης άλλοι επιχειρηματίες της πόλης και του νομού και μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής όπως ο Κώστας Παπατσιμούλης, οι οποίοι τόνισαν την Οικονομική, Εκπαιδευτική και Πολιτισμική αξία του Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών.

          O Νίκος Ευθυμιάδης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, προλογίζοντας μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

          «Είναι γνωστή η σχέση του Πολιτισμού με την Οικονομική Ανάπτυξη μιας περιοχής. Εμείς υλοποιούμε στην Καρδίτσα ένα τεράστιο Φεστιβάλ, το μεγαλύτερο της Ευρώπης με αποτέλεσμα να έχουμε ένα μεγάλο τουριστικό ρεύμα για την πόλη και τον νομό σε μια περίοδο νεκρή τουριστικά, μεταξύ Αποκριάς και Πάσχα. Η οικονομική προσέγγιση για το ζεστό χρήμα που έπεσε στην αγορά αφορά βασικά τα επίσημα στοιχεία από τα ξενοδοχεία όπου κατέλυσαν  και τις ταβέρνες, fast food, εστιατόρια κλπ, όπου εστιάζονταν.

          Τα χρήματα που έπεσαν στα υπόλοιπα καταστήματα και επιχειρήσεις του τόπου μας δεν μπορούμε να τα προσεγγίσουμε. Όμως και περίπτερα δούλεψαν πάρα πολύ και μπαρ και καφετέριες και επιχειρήσεις με είδη δώρων, αναμνηστικά κ.α.

Έχοντας υπηρετήσει σε αντίστοιχους μεγάλους φεστιβαλικούς θεσμούς, όπως είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Δελφών και το Διεθνές Φεστιβάλ Κεφαλονιάς γνωρίζω πολύ καλά την σχέση μεταξύ Πολιτισμού-Τουρισμού και Οικονομικής Ανάπτυξης μιας περιοχής.
Η μια πλευρά ενός πολιτιστικού γεγονότος είναι η ποιότητα, το ήθος και το ύφος που εκπέμπει ένα Φεστιβάλ.

Εμείς χωρίς ίχνος λαϊκισμού και κινήσεις εντυπωσιασμού με τις ανύπαρκτες οικονομικές μας δυνατότητες, αφού δεν επιχορηγούμαστε ουσιαστικά και σοβαρά από κανένα φορέα της τοπικής αυτοδιοίκησης είτε κρατικό, κρατάμε πολύ υψηλά το επίπεδο του Φεστιβάλ.

Ειδικά φέτος για πρώτη φορά καθιερώθηκαν και δόθηκαν τρία (3) βραβεία “ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ” στους τρεις (3) καλύτερους Διευθυντές Χορωδίας, που συμμετείχαν με τις χορωδίες τους στην 7η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών.

          Με την παρουσία του Ακαδημαϊκού, ομότιμου καθηγητή του Boston University και Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, Μαέστρο και Συνθέτη Θόδωρα Αντωνίου, του Αλέξη Κωστάλα και πολλών άλλων διακεκριμένων προσωπικοτήτων δώσαμε το στίγμα και την φιλοσοφία μας.

          Το βράδυ με πολλά κοινά έργα και εργαστήρια πρωτοπορούσαμε με πρώτες εκτελέσεις σε έργα Θεόδωρου Αντωνίου και άλλων Ελλήνων συνθετών.

          Όμως πέρα από την καλλιτεχνική και ποιοτική πρόταση υπάρχει ειδικά στις μέρες που ζούμε  και η οικονομική διάσταση του γεγονότος.
Το συγκεκριμένο Διεθνές Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών, προκαλεί ένα μεγάλο τουριστικό ρεύμα για τον νομό μας και την Δυτική Θεσσαλία ευρύτερα, σε μια εποχή νεκρή τουριστικά και οικονομικά.
Ειδικότερα για τις επιχειρήσεις του Νομού μας τα οικονομικά οφέλη είναι πολύ σημαντικά.

          Όταν το πολιτιστικό προϊόν, είναι ενδιαφέρον και ελκυστικό, δημιουργείται τουριστικό ρεύμα και κατά συνέπεια τόνωση της τοπικής οικονομίας.

          Σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε από τις επιχειρήσεις της πόλης και του Νομού το ζεστό χρήμα που έπεσε στην αγορά του Νομού Καρδίτσας  φέτος το 2015 υπερέβη τις 320.000 ευρώ κατά το δεκαήμερο των εκδηλώσεων  της 7ης  Διεθνούς Συνάντηση Σχολικών Xορωδιών, λαμβανομένων υπ’ όψιν ότι μόνο οι συμμετέχοντες υπό την ιδιότητα του εκτελεστή υπερέβησαν τους  τέσσερις χιλιάδες πεντακόσιους (4500) νέους και νέες.

          Η κινητικότητα που δημιουργήθηκε παράλληλα από τους ακροατές άλλων πόλεων και νομών,  γονείς , συγγενείς, φίλους και φιλόμουσους είναι εξίσου μεγάλη και συνέβαλε στο να εισρεύσει ζεστό χρήμα στην αγορά της περιοχής.
Η πόλη της Καρδίτσας η λίμνη Πλαστήρα, το Μουζάκι και η ευρύτερη περιοχή ένιωσαν έντονα οικονομικά την παρουσία των χιλιάδων Καλλιτεχνών-Μουσικών-Εκτελεστών  και των Ακροατών και Επισκεπτών, του Μεγαλύτερου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Μουσικής που πραγματοποιείται στην πόλη μας.

          Το Φεστιβάλ       βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στην υποστήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και των επιχειρήσεων του νομού.

          Ενώ είμαστε ο θεσμός που δημιουργεί τεράστιο τουριστικό ρεύμα και φέρνει ζεστό χρήμα στις επιχειρήσεις του νομού δεν έχουμε την ανάλογη οικονομική βοήθεια εκ μέρους των αυτοδιοικητικών θεσμών.

          Τουλάχιστον δώδεκα (12) ξενοδοχεία του Νομού Καρδίτσας (Καρδίτσα, Μουζάκι, Λίμνη Πλαστήρα) φιλοξένησαν χορωδίες και ορισμένα ήταν sold out ενώ πάνω από είκοσι (20) καταστήματα εστίασης της πόλης και του νομού Καρδίτσας δούλεψαν καλά αυτές τις μέρες από 5 έως 14 Μαρτίου 2015, φιλοξενώντας μουσικά σύνολα πολλές φορές και 70 ατόμων.

          Ζητούμε την στήριξη και την βοήθεια όλων των επιχειρηματιών και εμπόρων της περιοχής μας, γιατί αυτοί είναι οι άμεσα ωφελούμενοι από αυτό το τεράστιο Φεστιβάλ μουσικής.

          Ζητούμε την ουσιαστικότερη και αποτελεσματικότερη στήριξη όλων των φορέων.

          Ο θεσμός για να παραμείνει στην Καρδίτσα πρέπει να στηριχτεί από τους φορείς διαφορετικά κινδυνεύει να φύγει.»

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Μήνυμα για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου
Επόμενο άρθρο Συνάντηση για το πρόβλημα του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων