Οι Δήμοι ζητούν δίκαια αποζημίωση από τον ΕΛ.Γ.Α.


Την Τετάρτη το απόγευμα με πρωτοβουλία του Δημάρχου Παλαμά κ. Καραδήμου πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συγκέντρωση στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δήμου ώστε να συζητηθούν και να αποφασισθούν ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την αποζημίωση όλων των παραγωγών που επλήγησαν από την ξηρασία της φετινής καλλιεργητικής περιόδου από τη πολιτεία.

Στην συγκέντρωση παρευρέθησαν ο Νομάρχης Καρδίτσας κ. Αλεξάκος , ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Κωτσός, ο Δήμαρχος Φύλλου κ. Αγγέλου, ο Δήμαρχος Άρνης κ. Παπαμαργαρίτης, η Δ/ντρια της Δ/νσης Γεωργικής Ανάπτυξης κ. Τσιούκα και ο Δ/ντης της Δ/νσης Βιομηχανικών Φυτών κ. Καλοχαιρίτης ενώ την συμπαράστασή τους εξέφρασαν οι Δήμαρχοι Σελλάνων, Κάμπου, Ταμασίου και Σοφάδων.

Στην εισήγησή του ο κ. Καραδήμος είπε ότι η πρωτοβουλία δράσης των Δήμων και ο συντονισμός των ενεργειών με την Νομαρχία και τον Νομάρχη ως επικεφαλή και όλων των εμπλεκομένων φορέων στοχεύει στην ικανοποίηση του αιτήματος της αποζημίωσης των 68.000 στρεμμάτων που έχουν μειωμένη παραγωγή και κατ’ επέκταση μειωμένο αγροτικό εισόδημα εκατοντάδες νοικοκυριά. Στον Ν. Καρδίτσας μετά από καταγραφή όλων των αρδευόμενων καλλιεργειών που έμειναν απότιστες λόγω της ξηρασίας βρέθηκαν 68.000 στρέμματα. Η καταγραφή έγινε με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο από τα αρμόδια όργανα των Δήμων και των υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα χωρίς να υπάρχει πρόθεση να διογκωθεί το πρόβλημα.

Στην συνέχεια ο κ. Καραδήμος αναφέρθηκε στην απάντηση που έδωσε ο ΕΛ.Γ.Α. σε ψήφισμα του Δ.Σ. του Δήμου Παλαμά για να αποζημιωθούν οι αγρότες από την ξηρασία. Η απάντηση ξεχώριζε τις έννοιες λειψυδρία και ξηρασία αποκλείοντας την αποζημίωση λόγω λειψυδρίας, ενώ έδινε ελπίδες για αποζημίωση λόγω ξηρασίας με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν όλα τα στοιχεία εκείνα που εξομοιώνουν την ξηρασία με την θεομηνία. Η κατ’ εξαίρεση δε αποζημίωση σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης της Φυτικής Παραγωγής από τον ΕΛ.Γ.Α. δεν είναι αρμοδιότητα του ΕΛ.Γ.Α.

Σε αυτή την απάντηση ο Δήμαρχος Παλαμά κ. Καραδήμος κάνοντας χρήση του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής από τον ΕΛ.Γ.Α. στο άρθρο 5, παρ. Δ το οποίο αναφέρει καθαρά ότι ο ΕΛ.Γ.Α. με απόφασή του εγκεκριμένη από τον Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μπορεί να αποζημίωση για την φετινή ξηρασία. Άρα είναι πολιτική βούληση η αποζημίωση ή όχι των παραγωγών που για δεύτερη συνεχή χάνουν το εισόδημά τους και βλέπουν την χρεοκοπία προ των πυλών.

Η πολιτεία, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραδήμος, πρέπει να σταθεί αρωγός στους αγρότες, να αποζημιώσει εξατομικευμένα τα 68.000 στρέμματα που επλήγησαν και να προχωρήσει τα μεγάλα έργα όπως η εκτροπή του Αχελώου, το φράγμα Μουζακίου, τις λιμνοδεξαμενές, τα μόνιμα φράγματα άρδευσης, τα κλειστά αρδευτικά δίκτυα και τα αρδευτικά έργα που εμπλουτίζουν τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα για να μην υπάρξει ξανά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε την φετινή καλλιεργητική περίοδο.

Ο κ. Νομάρχης στην ομιλία του εξείρε την άψογη συνεργασία του με τους Δημάρχους για την καταγραφή όλων των αρδευόμενων εκτάσεων που δεν ποτίστηκαν εξαιτίας της ξηρασίας και είπε ότι τα 68.000 στρέμματα που βρέθηκαν στο τέλος της διαδικασίας καταγραφής, ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα, χωρίς πρόθεση από καμία πλευρά να μεγιστοποιηθεί ο αριθμός των στρεμμάτων. Εξέφρασε την αγωνία του για την καθυστέρηση των μεγάλων αρδευτικών έργων που πρόκειται να κατασκευασθούν στον Νομό μας μέσω του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και διαβεβαίωσε στους αγρότες ότι το θέμα της αποζημίωσης από τον ΕΛ.Γ.Α. θα το διεκδικήσουμε συλλογικά μέχρι την τελική δικαίωση.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Τ.Ε.Δ.Κ. μίλησε στο ίδιο μήκος κύματος για την διεκδίκηση των αποζημιώσεων, τις υποδομές στον πρωτογενή τομέα μέσω του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και στάθηκε αισιόδοξος στην υλοποίηση των έργων με γρήγορους ρυθμούς.

Ο Δήμαρχος Φύλλου κ. Αγγέλου και ο Δήμαρχος Άρνης κ. Παπαμαργαρίτης συμφώνησαν με τα παραπάνω και εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για το μέλλον των αγροτών και συμφώνησαν στο δίκαιο αίτημα των αγροτών για την αποζημίωση λόγω ξηρασίας από τον ΕΛ.Γ.Α.

Στο τέλος της συγκέντρωσης εγκρίθηκε ομόφωνα ψήφισμα για εξατομικευμένη αποζημίωση όλων των παραγωγών από τον ΕΛ.Γ.Α. το οποίο συνυπογράφουν ο Νομάρχης Καρδίτσας, ο Πρόεδρος της Τ.Ε.Δ.Κ. και οι Δήμαρχοι Παλαμά, Άρνης, Φύλλου, Σελλάνων, Κάμπου, Ταμασίου και Σοφάδων. Το ψήφισμα στάλθηκε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κοντό, στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Σιούφα, στον Υφυπουργό Παδείας κ. Ταλιαδούρο, στους βουλευτές του Ν. Καρδίτσας κ. Τσιάρα κ. Αναγνωστόπουλο και κ. Ρόβλια, στον Πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α. κ. Κατσαρό και στον Προϊστάμενο του υποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α. Λάρισας κ. Παπακώστα.

Προηγούμενο άρθρο Συνεδριάζει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Διακοπή της κατασκευής Κλειστών Γυμναστηρίων Παλαμά & Σοφάδων