Οι λαμπτήρες δεν είναι σκουπίδια


 Τα υλικά από τα οποία αποτελούνται οι λαμπτήρες, θεωρούνται επικίνδυνα απόβλητα, καθώς περιέχουν στοιχεία (για παράδειγμα μέταλλο, υδράργυρο), τα οποία όταν πεταχτούν στα σκουπίδια, επιβαρύνουν σημαντικά το περιβάλλον.

Με την ανακύκλωση  λαμπτήρων βοηθάτε στην εξοικονόμηση ενέργειας, αφού το ανακυκλωμένο γυαλί ρευστοποιείται πιο εύκολα από την άμμο, μειώνετε τη μόλυνση του περιβάλλον, και το σημαντικότερο διασφαλίζετε ένα καθαρό περιβάλλον στις επόμενες γενιές.  Πλέον οι λαμπτήρες που περιέχουν υδράργυρο οι προσμίξεις του με μεταλλικά αλογονίδια καθώς και άλλα ρυπογόνα στοιχεία τα οποία κατέληγαν στην χωματερή και από εκεί στο υπέδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα, ανακυκλώνονται. Ο καθένας από εμάς μπορεί να ανακυκλώσει τον χρησιμοποιημένο του λαμπτήρα στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης.

-Ποια είδη λαμπτήρων μπορούν να ανακυκλωθούν;

1. Λαμπτήρες φθορισμού
2. Λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας
3. Κυκλικοί λαμπτήρες φθορισμού
4. Λαμπτήρες ατμών νατρίου χαμηλής/υψηλής πίεσης
5. Λαμπτήρες ατμών υδραργύρου υψηλής πίεσης
6. Λαμπτήρες ατμών υδραργύρου υψηλής πίεσης με προσμίξεις αλογονούχων μετάλλων

Τα υλικά που προκύπτουν από την επεξεργασία των λαμπτήρων, ανακυκλώνονται σε ποσοστό 98%. Οι μεταχειρισμένοι λαμπτήρες προωθούνται σε ειδικές βιομηχανίες ανακύκλωσης και από κι από την επεξεργασία τους προκύπτουν τα κάτωθι :

ΓΥΑΛΙ
Η ποσότητα γυαλιού χρησιμοποιείται για την κατασκευή καινούργιων λαμπτήρων.

ΜΕΤΑΛΛΑ
Η ποσότητα μετάλλου που προκύπτει ανακυκλώνεται πλήρως.

ΠΟΥΔΡΑ ΦΘΟΡΙΣΜΟΥ
Οι πούδρες φθορισμού διαχωρίζονται και επαναχρησιμοποιούνται..

ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ
Αφού καθαρισθεί επαναχρησιμοποιείται
 

-Γενικές προφυλάξεις για τους λαμπτήρες.

Με την κατάργηση των λαμπτήρων πυράκτωσης όλο και περισσότεροι λαμπτήρες που περιέχουν υδράργυρο ( λαμπτήρες οικονομίας ή εξοικονόμησης ενέργειας) χρησιμοποιούνται . Αυτός ο υδράργυρος και τα παράγωγα του μπορεί να εισέλθει στο οικοσύστημα μας. Είναι λοιπόν ευθύνη όλων μας να περιορίσουμε αυτές τις πιθανότητες . Κατά το βίδωμα ή το ξεβίδωμα των λαμπτήρων κρατάτε τους από την πλαστική βάση τους και όχι από το γυάλινο κάλυμμα. Τοποθετήστε τον καμένο λαμπτήρα στο κουτί του καινούργιου με ασφάλεια και τέλος στον κάδο συλλογής λαμπτήρων. Σε περίπτωση που κατά την διαδικασία περισυλλογής σπάσει κάποιος λαμπτήρας είναι σημαντικό να ακολουθηθεί η παρακάτω διαδικασία:

  • – Ανοίγετε το παράθυρο-α για να αεριστεί καλά ο χώρος για αρκετές ώρες
    -Κατά την περισυλλογή των θραυσμάτων φοράτε γάντια
    -Μαζεύετε τα υπολείμματα και τα κλείνετε σε αεροστεγή συσκευασία.
    -Τα μικροθραύσματα από τους λαμπτήρες να συλλεχθούν με μια αυτοκόλλητη ταινία και όχι με άλλο μέσο .
    – Μη χρησιμοποιείτε ηλεκτρική σκούπα γιατί οι ατμοί του υδραργύρου που περιέχουν οι λάμπες θα απλωθούν σε ολόκληρο το χώρο και τη σκούπα.

Στη πόλης υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης λαμπτήρων στο  κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Μουζακίου στην εθνική τράπεζα της Ελλάδος που βρίσκεται επί της οδού 25ης Μαρτίου 48 Καρδίτσα, στην εθνική τράπεζα της Ελλάδος που βρίσκεται στην κεντρική πλατειά Καρδίτσας , σε καταστήματα με ηλεκτρικά είδη και μεγάλες αλυσίδες  super market της πόλης μας. 

Προηγούμενο άρθρο Λανθασμένη η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης
Επόμενο άρθρο Ένα μοναδικό μουσείο οίνου & αμπέλου