Λανθασμένη η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης


 

Επισημάνσεις Σπύρου Ταλιαδούρου

Ο Βουλευτής Καρδίτσας και τ. Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, με τη συμπλήρωση 11 μηνών διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ και ενόψει της ομιλίας του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, προέβη στις κάτωθι επισημάνσεις:

«        Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχαν δυστυχώς ως αποτέλεσμα η οικονομία να πάρει καθοδική πορεία. Ειδικότερα,

  • Το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα εκτοξεύθηκε στο 12% το Μάιο έναντι 8,5% τον αντίστοιχο μήνα του 2009, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση που έχει καταγραφεί από τότε που άρχισαν να κρατούνται τα σχετικά αρχεία. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί μετά το τέλος της θερινής περιόδου και τη λήξη της τουριστικής περιόδου.
  • Τα ποσοστά μείωσης του ΑΕΠ τοποθετούν την Ελλάδα στην 6η χειρότερη θέση μεταξύ των 50 μεγαλύτερων κρατών.
  • Ο πληθωρισμός της (5,5%) είναι ο 8ος μεγαλύτερος στον κόσμο.
  • Οι τιμές των ασφαλίστρων (CDS) της Ελλάδας είναι οι δεύτερες υψηλότερες στον κόσμο, μετά από αυτές της Βενεζουέλας.
  • Η χώρα έχει το 2ο υψηλότερο κόστος δανεισμού στον κόσμο, πίσω μόνο από το Πακιστάν
  • Τα δημόσια έσοδα, παρά τον καταιγισμό των οριζόντιων εισπρακτικών μέτρων, παρουσιάζουν αύξηση 4% στο πρώτο επτάμηνο, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση 13,7%
  • Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων παρουσιάζουν μείωση το πρώτο επτάμηνο κατά 36% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2009. Ο ετήσιος στόχος ήταν για μείωση 4%
  • Η βιομηχανική παραγωγή το πρώτο εξάμηνο μειώθηκε κατά 5,8%, η μεταποίηση κατά 4,7% και τα έσοδα από ταξιδιωτικές υπηρεσίες κατά 12%, σε σχέση με πέρυσι
  • Ο όγκος της οικοδομικής δραστηριότητας τον Μάιο μειώθηκε κατά 22% και ο τζίρος στο λιανεμπόριο κατά 5,1%, σε σχέση με πέρυσι
  • Το 51% των επιχειρήσεων στην Αττική έχουν κλείσει (ΕΣΕΕ) ενώ 176.700 επιχειρήσεις είναι κοντά στο «κλείσιμο», ως το τέλος του 2011 (απώλεια 305.000 θέσεων εργασίας – ΓΣΕΒΕΕ).
  • Οι όροι δανεισμού παραμένουν απαγορευτικοί. Τα spreads των δεκαετών ομολόγων υπερβαίνουν τις 950 μ.β. Το Σεπτέμβριο του 2009 ήταν στις 130 μ.β.
  • Το δημόσιο χρέος έχει ήδη διογκωθεί κατά 18 δις. Ευρώ το 1ο εξάμηνο και αναμένεται να υπερβεί το 145% του ΑΕΠ το 2013 (πρόβλεψη του επικαιροποιημένου Μνημονίου)

Οι φορείς, ο ένας μετά τον άλλον, εκδηλώνουν την αντίθεσή τους στην ακολουθούμενη πολιτική. Όπως η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, που καταλογίζει στο μνημόνιο επτά λάθη. Ανάμεσα στα οποία είναι «οι βίαιες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και στο συνταξιοδοτικό με αντικοινωνική επίθεση στους συνταξιούχους και οι λανθασμένες προβλέψεις και οι συνεχείς αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων για το ποσοστό της ύφεσης και τον πληθωρισμό».

Όπως, όμως, μας καθησυχάζει ο κ. πρωθυπουργός «είμαστε ακόμη στην αρχή…».

Αν και είναι δύσκολο να αντιληφθούμε το ακριβές σχέδιο του κ. Παπανδρέου ήδη πληροφορηθήκαμε ότι μετά το επικαιροποιημένο μνημόνιο έπονται πράγματι νέα μέτρα: αύξηση της φορολογίας, νέα περικοπή επιδομάτων και εν γένει μέτρα, που μας εγκλωβίζουν περαιτέρω στον φαύλο κύκλο της ύφεσης, που στραγγαλίζουν τα νοικοκυριά και αυξάνουν την ανεργία.

Όσο για την πολυαναμενόμενη αναπτυξιακή προοπτική είναι ακόμη χαμένη στις πρωθυπουργικές ανιχνεύσεις για την «παγκόσμια διακυβέρνηση» και στον επικείμενο ανασχηματισμό που βρίσκεται επί θύραις.

Η Ν.Δ. επίπονα επισημαίνει ότι είναι ελλειμματική πολιτική η διαδοχική «οριζόντια» περικοπή των εισοδημάτων αντί της ενδεδειγμένης «κάθετης» περιστολής της σπατάλης και η χωρίς αξιολόγηση περικοπή των δημοσίων επενδύσεων για να επιτευχθεί η λογιστική μείωση του ελλείμματος. Είναι λανθασμένη πολιτική, αφού σε συνδυασμό με την εκτόξευση της έμμεσης και άμεσης φορολόγησης συρρικνώνει τις προοπτικές ανάταξης της Οικονομίας. Δυστυχώς, η ηγεσία της κυβέρνησης αντί για συγκερασμό πολιτικών μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος και ενίσχυσης της ανάπτυξης, επιλέγει μονομερώς τη λογιστική μείωση του ελλείμματος, «στραγγαλίζοντας» τις χαμηλές και μεσαίες εισοδηματικά τάξεις.

Η Ν.Δ. έχει αναδείξει τις αδυναμίες του ακολουθούμενου μείγματος οικονομικής πολιτικής. Έχει καταθέσει συγκεκριμένο σχέδιο για την έξοδο από την κρίση και την ταχύτερη αποδέσμευση από το Μνημόνιο. Έχει προτείνει πολιτικές συγκερασμού της δημοσιονομικής προσαρμογής και στήριξης της ανάταξης της πραγματικής οικονομίας»

Προηγούμενο άρθρο Ένα διαφορετικό επιτελικό κράτος
Επόμενο άρθρο Οι λαμπτήρες δεν είναι σκουπίδια