Οι μέθοδοι αντιμετώπισης του πράσινου σκουληκιού παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση στο Φανάρι


Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013 στο Φανάρι Καρδίτσας εκδήλωση υπό την Αιγίδα του Δήμου Μουζακίου και σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Αντικείμενό της ήταν η παρουσίαση σύγχρονων μεθόδων αντιμετώπισης των εχθρών του βαμβακιού, με έμφαση στο πράσινο και ρόδινο σκουλήκι, καθώς και οι πρόσφατες αποφάσεις για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) που θα ισχύσει στην περίοδο 2014-2020. Ομιλητές ήταν για τους εχθρούς του βαμβακιού ο Επίκουρος καθηγητής εντομολογίας κ. Χρήστος Αθανασίου και για τη νέα ΚΑΠ ο Λέκτορας κ. Γιώργος Βλόντζος. Σε μία κατάμεστη αίθουσα ακολούθησε μια ζωηρή και ενδιαφέρουσα συζήτηση, που ανέδειξε προβλήματα και ανησυχίες των παραγωγών και επαγγελματιών της περιοχής. Κοινή διαπίστωση των διοργανωτών, συμμετεχόντων και των ομιλητών ήταν ότι πρόκειται μια πολύ χρήσιμη δράση για όλους και συμφωνήθηκε η προσπάθεια αυτή να συνεχιστεί, προκειμένου μέσα από τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την τοπική κοινωνία να αναζητηθούν λύσεις για τα προβλήματα που οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν, αλλά και να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες που θα παρουσιάζονται στο προσεχές μέλλον.

Ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός στην τοποθέτησή του ανέφερε τα παρακάτω:
«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως μία πειστική και ασφαλής απάντηση στην πολύπλευρη κρίση που διέρχεται η χώρα μας αποτελεί ο αγροτοκτηνοτροφικός τομέας. Γι’ αυτό το λόγο εξάλλου ως Δημοτική Αρχή έχουμε επενδύσει πάρα πολλά στη στήριξη και την ενημέρωση των αγροτών μας. Στα πλαίσια αυτής της διαρκούς ενημέρωσης των αγροτών μας εντάσσεται και η σημερινή ημερίδα με θέματα τα οποία είναι στο επίκεντρο των αγροτών και αφορούν την τωρινή παραγωγή, μιας και το πράσινο σκουλήκι είναι ένας μεγάλος εχθρός στις καλλιέργειες και της οικονομίας των αγροτών μας, όπως δε και η ενημέρωση για το πώς θα διαμορφωθεί η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) που θα ισχύσει στην περίοδο 2014-2020 θα πρέπει να βρει του αγρότες μας προετοιμασμένους ώστε να μπορέσουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που θα προκύψουν από την αλλαγή της αγροτικής πολιτικής. Η πολύ μεγάλη σας συμμετοχή αποδεικνύει το ενδιαφέρον σας και σας ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό»
Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Φαναριού όπως και προσωρινός Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβιας, κ Γεώργιος Κουλοσούσας, συνδιοργανωτής της ημερίδας αυτής τόνισε τα παρακάτω:

«Οι δυσκολίες που περνά ο αγροτικός τομέας στις μέρες μας είναι μεγάλες, προσπάθεια μας είναι να μικρύνουμε την απόσταση που υπάρχει μεταξύ του επιστημονικής κοινότητας και των αγροτών. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ειδικά το Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος έχει αποδείξει πως είναι πρόθυμο να μεταφέρει της γνώσεις του, και το ευχαριστούμε γι΄ αυτό. Από την άλλη η κατάμεστη αίθουσα δηλώνει πως το ενδιαφέρον των αγροτών για γνώση είναι αμείωτο, γεγονός που ενθαρρύνει τις προσπάθειες μας για την οργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο πως μέσα από ένα τέτοιο γεγονός προήλθε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέβιας».

Αξίζει να σημειωθεί πως στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: η Πρόεδρος ΔΣ Μουζακίου κα. Τόλια, οι αντιδήμαρχοι Μουζακίου κ. Τσιούμας και Πολιμερόπουλος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κα. Τσιρογιάννη, κ. Φροξηλίας, κ. Μπαλατσός, κ. Φούντας, από το γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης του Δ.Μουζακίου οι κ. Μίχος και Δομανάς από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας ο κ. Μιχόπουλος και η κα. Φασιανού και οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Μαγούλας κ. Καρδιτσιώτης Λοξάδος κ. Μούτζιας και Γελάνθης κ. Τσιούμας.

Προηγούμενο άρθρο Την Ι. Μ. Σπηλιάς και μνημεία της Αν. Αργιθέας επισκέφτηκε η Γ. Γ. του ΥΠΠΟ κ. Λίνα Μενδώνη
Επόμενο άρθρο "Δεν θα δοθεί παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις"