Την Ι. Μ. Σπηλιάς και μνημεία της Αν. Αργιθέας επισκέφτηκε η Γ. Γ. του ΥΠΠΟ κ. Λίνα Μενδώνη


Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, επισκέφτηκε χθές (18-7-2013) το μοναστήρι της Σπηλιάς στην Αν. Αργιθέα.

Μαζί της η Προϊσταμένη της 19ης ΕΒΑ κ. Κρυσταλλία Μαντζανά και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η Γενική Γραμματέας εξέταση την πορεία των σωστικών παρεμβάσεων στη Μονή Σπηλιάς (συντήρηση τέμπλου, τοιχογραφιών και φορητών εικόνων) που εκτελούνται μέσω του ΕΣΠΑ και έμεινε απολύτως ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα των συντηρήσεων.

Παράλληλα ενημερώθηκε για τις εργασίες αποκατάστασης της Ι. Μ. Κώστη, που υλοποιήθηκαν μέσω του προγράμματος ΠΙΝΔΟΣ και την πορεία των εργασιών καταγραφής κινητών αντικειμένων εκκλησιών και μοναστηριών της περιοχής Αργιθέας, που εξελίσσονται με ευθύνη της τοπικής διεύθυνσης.

Τέθηκαν υπόψη της τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Μεταβυζαντινά μνημεία της περιοχής και ήταν γνώστης τόσο των μελετών αποκατάστασης κτιρίων της Μονής Σπηλιάς, αποκατάστασης των τοιχογραφιών του Κώστη, αποκατάστασης και συντήρησης του Αγίου Αθανασίου Δροσάτου (που εγκρίθηκαν από το ΚΑΣ). Ζήτησε την συμβολή των φορέων της περιοχής για την ολοκλήρωση μελετών και την υποβολή ώριμων προτάσεων για την συντήρηση και αποκατάσταση των μνημείων.

Τέλος υποσχέθηκε την άμεση ολοκλήρωση των συντηρήσεων των κινητών αντικειμένων που ανήκουν ή φυλάσσονται στο μοναστήρι της Σπηλιάς στα πλαίσια της ίδιας χρηματοδότησης.

Προηγούμενο άρθρο Πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Μελισσοχώρι
Επόμενο άρθρο Οι μέθοδοι αντιμετώπισης του πράσινου σκουληκιού παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση στο Φανάρι