Οι ορεινές περιοχές του δήμου σοφάδων πόλος έλξης για τους κάτοικους του νόμου μας


  Του Λεωνίδα Κατσικάρα (Προέδρου του  Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σοφάδων)

Ο Καλλικράτειος Δήμος Σοφάδων έχει την τύχη και την ευλογία, εντός των γεωγραφικών του ορίων να περιλαμβάνει μεγάλο μέρος των Αγράφων, με τη φυσική, θρησκευτική και πολιτιστική τους κληρονομιά.

 Οι παρθένες και άγριες περιοχές, οι ατελείωτες βουνοσειρές, τα βαθιά φαράγγια και τα όμορφα χωριά συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο αξεπέραστης ομορφιάς.

Η πανέμορφη λίμνη Σμοκόβου, με το κυρίως φράγμα, την σήραγγα εκτροπής, το θεατράκι στην Κτημένη, το καταπράσινο τοπίο, την πανοραμική θέα από την Δρανίστα και το Σμόκοβο, τους περιμετρικά αρχαιολογικούς χώρους, έχει διαμορφώσει στην ευρύτερη περιοχή ένα πανέμορφο τοπίο που προκαλεί το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Τα γνωστά Ιαματικά Λουτρά Σμοκόβου με τις αποδεδειγμένα θεραπευτικές τους ιδιότητες, εγκατεστημένα σε ένα απείρου φυσικού κάλλους τοπίο, αποτελούν πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών ετησίως. Οι βελτιώσεις σε υποδομές που έγιναν τα τελευταία χρόνια εξασφαλίζουν μια άρτια διαμονή και προσφέρουν όλες τις ανέσεις στους επισκέπτες.

Η εύκολη πρόσβαση από τα Λουτρά προς τα χωριά  Σμόκοβο, Θραψίμι, Βαθύλακο, Αηδονοχώρι και Λουτρά Σουλαντά (Λακρέσι), στις όχθες του ρέματος Μύλος, με θέα τις ελατοβουνοκορφές του Κόρακα, εξασφαλίζουν ευχάριστες στιγμές ξεγνοιασιάς που επιζητά ο επισκέπτης.

Τα «τείχη των Δολόπων» στο Σμόκοβο και η «Σπηλιά» στο Θραψίμι, ευελπιστούμε ότι στο μέλλον θα αξιοποιηθούν και θα αποτελέσουν επισκέψιμους χώρους.

Η Ρεντίνα χτισμένη σε υψόμετρο 950 μ. δικαιολογημένα έχει χαρακτηριστεί η «Βασίλισσα των Αγράφων». Παραδοσιακός πετρόκτιστος οικισμός, αποτελεί το στολίδι του Δήμου μας με:

  • το Μουσείο Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης, στο οποίο φυλάσσονται εικόνες εξαιρετικής τεχνοτροπίας του 16ου και 17ου αιώνα, παλαιά έγγραφα καθώς και βιβλία του 15ου αιώνα.
  • το Μουσείο εθνικής Αντίστασης με το αξιόλογο φωτογραφικό υλικό, τον πολύγραφο, τα όπλα και άλλα σύμβολα της αντίστασης.
  • την Ιερά Μονή Ρεντίνας (Κοίμηση της Θεοτόκου), που κτίστηκε τον 9ο αιώνα
  • τον επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο στη θέση «Παλαιόκαστρο»

Είναι βέβαιο λοιπόν ότι ο επισκέπτης θα εντυπωσιαστεί και θα αποκομίσει αρκετά στοιχεία της θρησκευτικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Τα περιηγητικά μονοπάτια, τα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια, τα πετρόκτιστα αρχοντικά, οι παραδοσιακοί χώροι εστίασης, οι σύγχρονοι ξενώνες και η πλατεία της Ρεντίνας με τα υπεραιωνόβια πλατάνια, καλύπτουν όλες τις προϋποθέσεις για μια ξεχωριστή και ενδιαφέρουσα εκδρομική εμπειρία.

Ο τόπος αυτός έχει να παρουσιάσει μια πλούσια φυσική, θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά.

Οι μικρές αποστάσεις, η εύκολη πρόσβαση στους επισκέψιμους χώρους, η άψογη φιλοξενία των κατοίκων, δημιουργούν ένα πρόσθετο κίνητρο επίσκεψης στις ορεινές περιοχές του Δήμου μας.

Το μεγάλο ενδιαφέρον που παρουσιάζουν όλα τα παραπάνω, είναι βέβαιο ότι καλύπτουν τις επιθυμίες ακόμη και του πιο απαιτητικού επισκέπτη. 

Προηγούμενο άρθρο Ζητά ο Φαρμακευτικός σύλλογος Καρδίτσας: Με ελεγχόμενο τρόπο η απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων
Επόμενο άρθρο Προβολή δύο ταινιών στο θερινό κινηματογράφο Καρδίτσας