Ειδήσεις

Οι Ρομά χωρίς Σύνορα είχαν συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης


Προγραμματισμένη συνάντηση  γνωριμίας είχε πριν λίγες ημέρες  με το Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, κύριο Γιώργο Σταμάτη, ο πρόεδρος της οργάνωσης, «Ρομά χωρίς σύνορα», Χαρίτος Παναγιώτης για θέματα Ρομά.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, στα πλαίσια προσπάθειας της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την  ομαλή  κοινωνική ένταξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων όπως είναι και οι Ρομά.

Ο πρόεδρος της οργάνωσης,«Ρομά χωρίς σύνορα»,  κατέθεσε  επτά (7)  ώριμες μελέτες με συγκεκριμένες προτάσεις σε στοχευμένες δράσεις  για το νέο σχεδιασμό  της εθνικής στρατηγικής  και κοινωνικής πολιτικής  της χώρας για τους  Έλληνες  Ρομά, που στόχο έχουν την κοινωνική ένταξη των μελών της Τσιγγάνικης  κοινότητας  στο ιστό της υπόλοιπης πολυπολιτισμικής και κυρίαρχης  κοινωνίας.

Ο Γενικός Γραμματέας   με εμπειρία σε θέματα Ρομά, δεσμεύτηκε πως  θα αξιολογήσει τις προτάσεις του φορέα, «Ρομά χωρίς σύνορα»  και θα επιδιώξει  ουσιαστική συνεργασία με τα Τσιγγάνικα Σωματεία.

Ο κύριος Χαρίτος Παναγιώτης  εκτός από τις προτάσεις που κατέθεσε, ζήτησε από το γενικό γραμματέα να επανεξεταστεί το θέμα  με το ΚΕΑ και να διευκολυνθεί η διαδικασία της αίτησης έγκρισης του προγράμματος  Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης,  καθώς το 90% του τσιγγάνικου πληθυσμού, σχεδόν σε όλη την επικράτεια της χώρας, έχει αποκλειστεί λόγω εγγράφων γραφειοκρατίας που ζητείται από τους δήμους.

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Τσιγγάνικου Φορέα για το σχεδιασμό μιας ομάδας εργασίας που θα αποτελείτε από έμπειρους Ρομά. Πάνω σε αυτή την πρόταση ο κύριος Π. Χαρίτος  πρότεινε ένα εθνικό συμβούλιο νέων επιστημόνων Ρομά που θα συνεργαστούν με το Γενικό Γραμματέα για το σχεδιασμό της Εθνικής Στρατηγικής των Ελλήνων Τσιγγάνων στην Ελλάδα.

 

Προηγούμενο άρθρο Η Κοινή Δράση για τις εκλογές στον Σύλλογο Εκπαιδευτικών ΠΕ
Επόμενο άρθρο Άμεση ανάγκη εκταφών στο δημοτικό κοιμητήριο