Ολοκληρωμένη φυτοπροστασία στην βαμβακοκαλλιέργεια από την Π.Ε. Καρδίτσας


1. Στόχοι

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Καρδίτσας και το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας, στο πλαίσιο του προγράμματος Γεωργικών Προειδοποιήσεων ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας της Βαμβακοκαλλιέργειας της Χώρας, ενημερώνουν τους βαμβακοκαλλιεργητές της Π.Ε. Καρδίτσας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας στο στάδιο πρώτης ανάπτυξης των βαμβακοφύτων μέχρι την εμφάνιση των πρώτων χτενιών.

2. Διαπιστώσεις

2.1 Η μέχρι τώρα εξέλιξη των βαμβακοφυτειών κρίνεται ικανοποιητική με τις πρωϊμότερες να βρίσκονται στο στάδιο σχηματισμού των πρώτων χτενιών.

2.2 Στις περισσότερες βαμβακοφυτείες εμφανίσθηκε αυξημένος πληθυσμός θρίπα και παρατηρήθηκαν επίσης προσβολές τετρανύχου με τα προβλήματα αυτά σήμερα να έχουν υποχωρήσει σημαντικά.

3. Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές

3.1 Συνιστάται στους βαμβακοπαραγωγούς να κάνουν ορθολογική χρήση των αζωτούχων λιπασμάτων και του νερού (γενική δόση άρδευσης 25-35 κυβικά μέτρα/στρέμμα), προκειμένου να αποφύγουμε την υπερβολική – πλούσια βλάστηση και την οψιμότητα των βαμβακοκαλλιεργειών.

3.2 Επειδή την περίοδο αυτή εγκαθίστανται στις φυτείες τα ωφέλιμα έντομα, γενικώς να αποφεύγεται η χρήση ευρέως φάσματος εντομοκτόνων (πυρεθροειδών, οργανοφωσφορικών) η οποία προκαλεί θανάτωση των ωφελίμων εντόμων (αρπακτικών, παρασιτοειδών).

3.3 Οι βαμβακοπαραγωγοί να παρακολουθούν 1-2 φορές την εβδομάδα την καλλιέργεια προκειμένου να διαπιστώσουν την πυκνότητα των πληθυσμών των εντόμων – εχθρών, ώστε να επεμβαίνουν όταν οι πληθυσμοί φθάσουν στα όρια επέμβασης όπως παρακάτω:

  • Τετράνυχος: Επεμβαίνουμε όταν προκαλείται φυλλόπτωση και οι πληθυσμοί είναι υψηλοί.

  • Αφίδες (Μελίγκρες): Επεμβαίνουμε μόνο εάν οι πληθυσμοί παραμένουν υψηλοί για 7 τουλάχιστον ημέρες. Κατώτερο όριο επέμβασης είναι η ύπαρξη 25 ατόμων κατά μέσο όρο ανά φύλλο σε δείγμα 100 φύλλων.

  • Λύγκος: Προσβάλλει τα νεαρά χτένια, τα οποία συρρικνώνονται, καφετιάζουν και τελικά πέφτουν, ενώ τα μεγάλα δίνουν λουλούδια που δύσκολα γονιμοποιούνται.

Ο πληθυσμός του λύγκου μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα όταν μεταναστεύει στο βαμβάκι από:

α. Μηδική που συγκομίζεται.

β. Ζιζάνια στις άκρες των χωραφιών που ξηραίνονται.

γ. Εκτάσεις σε αγρανάπαυση με αυτοφυή βλάστηση που ξηραίνεται.

Κατώτερο όριο επέμβασης είναι τα 5 ενήλικα άτομα κατά μέσο όρο ανά 100 φυτά.

4. Εφαρμογή ψεκασμών με φυτοπροστατευτικά προϊόντα (Φ.Π.).

4.1 Τετράνυχος: Σε νεαρά φυτά που κρίνεται αναγκαία η επέμβαση, κατά προτεραιότητα χρησιμοποιούνται σκευάσματα με εκλεκτική δράση (εξειδικευμένη δράση μόνο στα ακάρεα, όπως ρυθμιστές ανάπτυξης, καθώς και σκευάσματα με ωοκτόνο δράση).

Εγκεκριμένα στη χώρα μας σκευάσματα με την παραπάνω δράση είναι τα Etoxazole και Hexythiazox.

4.2Αφίδες: Όταν οι πληθυσμοί παραμένουν υψηλοί και είναι αναγκαία η επέμβαση, επεμβαίνουμε με εκλεκτικά εντομοκτόντα για τη διαφύλαξη των φυσικών εχθρών.

4.3 Θρίπας: Γενικά δεν συνιστάται χημική επέμβαση κατά του θρίπα στα πρώτα στάδια ανάπτυξης των φυτών, διότι:

α. Τα φυτά συνέρχονται γρήγορα από τις προσβολές.

β. Οι ζημιές αντισταθμίζονται με τα οφέλη από τη δράση του ως αρπακτικού του τετρανύχου (τρώει τα αυγά του τετρανύχου).

γ. Η εφαρμογή μη εκλεκτικών εντομοκτόνων μπορεί να προκαλέσει εξάρσεις του τετρανύχου ή του λύγκου, κυρίως σε πρώιμες καλλιέργειες.

4.4 Λύγκος: Σε περίπτωση υπέρβασης του παραπάνω αναφερόμενου ορίου επέμβασης, συνιστάται επέμβαση με εκλεκτικά εντομοκτόνα, όπως αυτά αναφέρονται στην ηλεκτρονική βάση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

  1. Δεν συνιστώνται επεμβάσεις με Φ.Π. στις βαμβακοφυτείες χωρίς έλεγχο της πυκνότητας των επιβλαβών εντόμων και τη διαπίστωση των παραπάνω ορίων, διότι άστοχοι και άκαιροι ψεκασμοί αποβαίνουν σε βάρος της εξέλιξης της καλλιέργειας, της παραγωγικότητας και οικονομικότητας αυτής, του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας.

  2. Οι βαμβακοπαραγωγοί είναι αποκλειστικά και μόνοι υπεύθυνοι για την τελική απόφαση επιλογής της συγκεκριμένης κάθε φορά φυτοπροστατευτικής επέμβασης στις συνθήκες της καλλιέργειας των, των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που θα επιλέξουν και του τρόπου και χρόνου χρησιμοποίησης αυτών, καθώς και για τους λοιπούς χειρισμούς που συμβάλλουν στις ποσοτικές και ποιοτικές αποδόσεις της καλλιέργειας.

  3. Οι παραγωγοί να ενημερώνουν για κάθε επικείμενο ψεκασμό τους μελισσοκόμους.

Σύμφωνα με την Οδηγία της Ε.Ε 91/414, τα κυκλοφορούντα σήμερα φυτοπροστατευτικά προϊόντα αξιολογούνται αυστηρά ως προς την επίδρασή τους στις μέλισσες . Εφόσον τηρούνται οι οδηγίες χρήσης και οι προφυλάξεις που αναγράφονται στην ετικέτα τους, μεταξύ των οποίων και οι προφυλάξεις για την προστασία των μελισσών (αν απαιτούνται), δεν υπάρχει κίνδυνος για τις μέλισσες.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

  • Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες εφαρμογής των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, την συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης.

  • Τα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά αναφέρονται στην Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων του ΥΠ.Α.Α. & Τροφίμων και από αυτά γίνεται η επιλογή προς χρήση.

Σύμφωνα με τα άρθρα 9 παρ. 3 και 10 παρ. 3 του Ν.4036/2012, όποιος χρησιμοποιεί μη εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα υπόκειται σε διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες οι βαμβακοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Καρδίτσας καθώς και στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας, στα τηλ. 24413-55206 και 55243 και 24210-66525.

Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος

της Δ/νσης

Δημήτριος Β. Κωστής

Καρδίτσα, 17 Ιουνίου 2013

ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ

ΠΡΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Προηγούμενο άρθρο Άρχισαν οι πρώτες ανταλλαγές στο Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης
Επόμενο άρθρο «Ξεκινήσαμε!!!Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2013»