Ειδήσεις

Ολοκληρωμένη φυτοπροστασία στη βαμβακοκαλλιέργεια


Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Καρδίτσας και το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου , στο πλαίσιο του Προγράμματος Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας της Βαμβακοκαλλιέργειας της χώρας, ενημερώνουν τους βαμβακοκαλλιεργητές της Π.Ε. Καρδίτσας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας των βαμβακοκαλλιεργειών.

Οι οδηγίες του παρόντος δελτίου αφορούν το χρονικό διάστημα από   το στάδιο της ωρίμανσης των

καρυδιών  μέχρι το στάδιο του ανοίγματος των καρυδιών.

Οι παραγωγοί πρέπει να παρακολουθούν τακτικά τις καλλιέργειες και σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα,  να εφαρμόζουν τις συγκεκριμένες καλλιεργητικές πρακτικές φυτοπροστασίας και στο σωστό χρόνο, όπως παρακάτω περιγράφονται κατά περίπτωση.

 

Διαπιστώσεις

 

Η εικόνα των βαμβακοφυτειών σε γενικές γραμμές είναι ικανοποιητική. Οι πρώιμες φυτείες βρίσκονται στο στάδιο της ωρίμανσης των καρυδιών (σε ένα μικρό ποσοστό έχουμε έναρξη ανοίγματος των καρυδιών)  και οι πιο όψιμες στο στάδιο της πλήρους καρποφορίας.

Κατά την διάρκεια του Αυγούστου οι κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν ήταν  ικανοποιητικές, δεν σημειώθηκαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες  και δεν υπήρξαν βροχοπτώσεις.

Η υγεία των φυτειών είναι σε γενικές γραμμές καλή.

Όσον αφορά το πράσινο σκουλήκι , την τελευταία εβδομάδα οι συλλήψεις πεταλούδων  στο δίκτυο φερομονικών παγίδων που έχει εγκαταστήσει η Υπηρεσία μας, βρέθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα.                                              Κατά την τελευταία  επίσκεψή μας στους αγρούς παρατήρησης  (στις 24 του μηνός )    δεν διαπιστώθηκε ιδιαίτερη παρουσία  νεαρών προνυμφών της 3ης γενιάς του πράσινου σκουληκιού.

Οι αυξημένες πτήσεις ακμαίων (πεταλούδες) που παρατηρήθηκαν, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τις επόμενες ημέρες είναι δυνατόν να εμφανιστούν προνύμφες της 3ης γενιάς, οι οποίες σε φυτείες όψιμες όπου παρατηρείται η ύπαρξη νεαρής βλάστησης και ανθέων ενδέχεται να βρουν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξή τους και να αποτελέσουν απειλή για την παραγωγή.

Ο αριθμός των συλλήψεων ενήλικων ρόδινου σκουληκιού που παρατηρήθηκε ως τώρα είναι μικρός σε όλους τους αγρούς παρατήρησης  και δεν έχουν παρατηρηθεί προσβολές.

Διαπιστώθηκε παρουσία αλευρώδη και λύγκου σε βαθμό που δεν προκαλεί ανησυχία.

 

Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές

 

Οι βαμβακοπαραγωγοί των οποίων οι φυτείες είναι πρώιμες και δεν παρουσιάζουν τρυφερή βλάστηση, δεν διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο προσβολής από το πράσινο σκουλήκι.

Οι  βαμβακοπαραγωγοί των οποίων οι φυτείες είναι όψιμες ή παρουσιάζουν αναβλάστηση πρέπει να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και να επιθεωρούν κάθε 2-3 ημέρες τις βαμβακοφυτείες τους, προκειμένου να διαπιστώνουν εγκαίρως τυχόν ύπαρξη προνυμφών της 3ης γενιάς πράσινου σκουληκιού, έτσι ώστε να είναι δυνατή η αντιμετώπισή τους, με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.

Επέμβαση με φυτοφάρμακα θα πρέπει να γίνεται μόνο όταν διαπιστωθεί ότι η πυκνότητα των πληθυσμών των εντόμων – εχθρών φτάσουν στα όρια επέμβασης όπως παρακάτω:

Πράσινο σκουλήκι: Κατώτερο όριο επέμβασης είναι η ύπαρξη 4 προνυμφών (μήκους μέχρι 1 εκατοστό)  κατά μέσο όρο ανά 100 φυτά ή μια νεαρή προνύμφη (μήκους μέχρι 1 εκατοστό) στα φυτά ενός μέτρου επί της γραμμής.

 

Εφαρμογή ψεκασμών με Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα.

Δεν συνιστώνται επεμβάσεις με φυτοπροστατευτικά στις βαμβακοφυτείες , χωρίς έλεγχο των ορίων ψεκασμών.

Άστοχοι και άκαιροι ψεκασμοί αποβαίνουν σε βάρος της καλλιέργειας , του περιβάλλοντος  και       της υγείας του ανθρώπου.

Οι βαμβακοπαραγωγοί ενημερώνουν με κάθε μέσο τους μελισσοκόμους για τυχόν ψεκασμό και εφαρμόζουν τα αναγραφόμενα στην ετικέτα του γεωργικού φαρμάκου σχετικά με την προστασία των μελισσών.

Σε περίπτωση ψεκασμών συνιστάται να διενεργούνται κατά τις απογευματινές ώρες και μετά την δύση του ήλιου γιατί τότε αυξάνεται η δραστηριότητα των προνυμφών και η αποτελεσματικότητα  πολλών εντομοκτόνων.                                                                                                                         Επίσης  για την αποτελεσματικότητα των ψεκασμών, τα φυτά πρέπει να «λούζονται» πολύ καλά με το ψεκαστικό υγρό καλύπτοντας όλα τα μέρη του φυτού και κυρίως  τα καρποφόρα όργανα (χτένια, άνθη, καρύδια).

 

ΠΡΟΣΟΧΗ:

  • Τα εγκεκριμένα γεωργικά φάρμακα βρίσκονται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: (http://www.minagric.gr/syspest/).
  • Κατά την επιλογή και εφαρμογή κάθε γεωργικού φαρμάκου από τον διακινητή, παραγωγό/χρήστη, να ακολουθούνται και εφαρμόζονται προσεκτικά και χωρίς αποκλίσεις , όλες οι πληροφορίες και οδηγίες της ετικέτας του και των αναγραφόμενων στη συσκευασία.
  • Οι βαμβακοπαραγωγοί, χρήστες, είναι αποκλειστικά και μόνοι υπεύθυνοι για την τελική απόφαση επιλογής της συγκεκριμένης κάθε φορά φυτοπροστατευτικής επέμβασης στις συνθήκες της καλλιέργειάς των, των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που θα επιλέξουν  και του τρόπου και χρόνου χρησιμοποίησης αυτών.
  • Σύμφωνα με τα άρθρα 9 παρ. 3 και 10 παρ. 3 του Ν.4036/2012, όποιος χρησιμοποιεί μη εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα υπόκειται σε διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.
  • Η χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων γίνεται από επαγγελματίες χρήστες που κατέχουν πιστοποιητικό γνώσεων ορθολογικής χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Για περισσότερες πληροφορίες οι βαμβακοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Καρδίτσας καθώς και στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου , στα τηλέφωνα 24413-55203 , 55244 και 55243 και 24210-66525.

 

Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος

της Δ/νσης

 

 

 

Δημήτριος Β.  Κωστής

Γεωπόνος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Η ακολουθία του Εσπερινού στον Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Δεμερλιωτίσσης
Επόμενο άρθρο Από σημείο σε σημείο, οι φάροι της Χιονάτης στη θάλασσα