Ολοκληρώθηκε η μονάδα οζόνωσης του πόσιμου νερού


Την μονάδα οζόνωσης που κατασκευάστηκε στο χώρο των Διυλιστηρίων του Συνδέσμου Ύδρευσης και είναι έτοιμη να λειτουργήσει, αν κριθεί αναγκαίο, για τη διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομ. Βερίλλης συνοδευόμενος από τον εκπρόσωπο της αναδόχου κοινοπραξίας του έργου, μηχανικό κ. Κ. Πρίτσα.

Το έργο αποτελεί εφαρμογή τμήματος μελέτης που συντάχθηκε στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Εκπόνηση εφαρμοσμένης έρευνας με στόχο την αντιμετώπιση προβλημάτων οσμής και γεύσης στο πόσιμο νερό που παροχετεύεται από τα διυλιστήρια νερού του συνδέσμου Καρδίτσας Σοφάδων και πέριξ Κοινοτήτων», που εκπονήθηκε από το Εργαστήριο Υγειονομικής Τεχνολογίας (ΕΥΤ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Είναι προϋπολογισμού 690.000 € και χρηματοδοτείται από τις οριζόντιες δράσεις του προγράμματος «Θησέας» (Υποπρόγραμμα 2: «Τοπική ανάπτυξη και Προστασία Περιβάλλοντος),  Μέτρο 2.13: «Οριζόντιες δράσεις – Υδρεύσεις). Ο διαγωνισμός, για την ανάδειξη αναδόχου κατασκευής του έργου, έγινε στις 21-8-2007, το συμβατικό οικονομικό αντικείμενο ανέρχεται στις 669.300 € και έχει συμβατικό αντικείμενο την κατασκευή μονάδας οζόνωσης, η οποία θα συνδεθεί με τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων για την προ-οξείδωση του συνόλου της παροχής της εγκατάστασης καθαρισμού νερού του Συνδέσμου Ύδρευσης, με στόχο την αντιμετώπιση προβλημάτων οσμής και γεύσης στο νερό.

Τα έργα κατασκευής της μονάδας προ-οζόνωσης του νερού που εισέρχεται για επεξεργασία στο διυλιστήριο, χωροθετήθηκαν εντός του διατιθέμενου γηπέδου του Συνδέσμου Ύδρευσης Καρδίτσας-Σοφάδων και πέριξ Κοινοτήτων σε διαθέσιμη έκταση, βόρεια των υφιστάμενων μονάδων.

Η συνολική δυναμικότητα του συστήματος παραγωγής όζοντος θα είναι 9 kgO3/hr από αέρα και αποτελείται από δύο παράλληλες μονάδες των 4,5 kgO3/hr η κάθε μία, εκ των οποίων στη παρούσα φάση  κατασκευάστηκε η μία.

Η μονάδα οζόνωσης αποτελείται από:

-Το κτίριο παραγωγής όζοντος 100 περίπου τ.μ. με όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό προετοιμασίας αέρα και παραγωγής όζοντος καθώς και την μονάδα καταστροφής όζοντος.

-Το σύστημα διάχυσης όζοντος (υποβρύχιοι διαχύτες λεπτής φυσαλίδας).

-Τη δεξαμενή επαφής όγκου περίπου 420κ.μ.με τα φρεάτια εισόδου και εξόδου. Στη δεξαμενή διοχετεύεται όζον, με κατάλληλο σύστημα διάχυσης. Το νερό στη δεξαμενή παραμένει σε επαφή με το όζον το χρόνο που απαιτείται και στη συνέχεια οδηγείται στα διυλιστήρια.

-Όλο των απαιτούμενο εξοπλισμό ελέγχου λειτουργίας όπως π.χ. όργανα μέτρησης συγκέντρωσης όζοντος, θερμοκρασίας για τον έλεγχο του σημείου δρόσου και ελέγχου ατμοσφαιρικού αέρα

Στον κεντρικό αγωγό που  μεταφέρει το νερό από το φρεάτιο υδροληψίας  στα διυλιστήρια, κατασκευάστηκε φρεάτιο ελέγχου και έγινε μια παράκαμψη. Το νερό θα οδηγείται στην δεξαμενή με χαλυβδοσωλήνα διαμέτρου Φ900 και αφού παραμένει σε επαφή με το όζον, θα επιστρέφει πάλι με χαλυβδοσωλήνα διαμέτρου Φ900 στον κεντρικό αγωγό μεταφοράς για να οδηγηθεί στη συνέχεια στα διυλιστήρια. Δηλαδή στην υπάρχουσα πορεία του νερού  παρεμβάλλεται η μονάδα οζόνωσης.

Δήλωση του Δημάρχου

Κατά την επίσκεψη του στο χώρο της μονάδας οζόνωσης ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομ. Βερίλλης δήλωσε τα εξής:

«Το ενδιαφέρον του Δήμου Καρδίτσας για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, είναι διαρκές και έντονο. Βασικοί μας στόχοι είναι η διεκδίκηση των μεγάλων έργων υποδομής που είναι απαραίτητα, όχι μόνο για το Δήμο αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, η διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού με συγκεκριμένες δράσεις, η προστασία του περιβάλλοντος και της λίμνης Πλαστήρα, αλλά και η δίκαιη κατανομή του υδατικού δυναμικού για την άρδευση, ώστε να ενισχυθεί η αγροτική παραγωγή. Προς αυτή την κατεύθυνση, συνεργαζόμαστε με όλους τους αρμόδιους φορείς και είμαστε σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, με στόχο το κοινό συμφέρον.

Η μονάδα οζόνωσης είναι πλέον έτοιμη και μπορεί να λειτουργήσει και να συμβάλει στην αντιμετώπιση τυχόν φαινομένου οσμής, πρόβλημα που φέτος, τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί. Δεν σταματάμε όμως εδώ.

Η ΔΕΥΑ Καρδίτσας φροντίζει για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου ύδρευσης με τη σύνδεση όλων των παροχών στο νέο δίκτυο. Η σταδιακή κατάργηση του παλαιού δικτύου, θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση του νερού που διακινείται μέσω του δικτύου, καθώς θα αντιμετωπιστούν οι διαρροές, θα αυξηθεί η πίεση και θα διασφαλιστεί η ποιότητα του παρεχόμενου νερού. Ήδη εξελίσσονται οι αντίστοιχες εργασίες με ευθύνη της ΔΕΥΑΚ.

– Δημοπρατήθηκε επίσης νέα εργολαβία με προϋπολογισμό 816.000 €, που αφορά τη σύνδεση 3.000 υδρομέτρων με το νέο δίκτυο στο κέντρο αλλά και τις συνοικίες της πόλης.

-Προκηρύσσεται τον επόμενο μήνα η εκπόνηση μελέτης ύδρευσης στα Τοπικά Διαμερίσματα, προϋπολογισμού 400.000 € με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ»

– Εξασφαλίστηκε τέλος χρηματοδότηση 570.000 € από το Υπουργείο Εσωτερικών, για την κατασκευή βασικών δικτύων υποδομής στον οικισμό των τσιγγάνων.

Όσον αφορά γενικότερα το πρόβλημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων θέλω να επισημάνω οτι το πρόβλημα δημιουργείται καταρχήν από την απουσία των μεγάλων έργων υποδομής, που θα διασφαλίσουν την εξοικονόμηση νερού για την εξυπηρέτηση της ύδρευσης, της άρδευσης, αλλά και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Είναι απολύτως αναγκαίο επομένως, να δρομολογηθούν συγκεκριμένα έργα:

-Η κατασκευή του φράγματος Μουζακίου, που θα συγκεντρώνει τα νερά του Πάμισσου ποταμού αλλά και τα νερά που θα προκύψουν από την εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου ποταμού, ενός έργου που θα πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί.

-Η κατασκευή νέων δικτύων άρδευσης, για την εξοικονόμηση νερού και την καλύτερη διοχέτευσή του στην αγροτική παραγωγή.

-Η προστασία της λίμνης Πλαστήρα και της κατώτατης επιτρεπτής στάθμης της, αλλά και η κατασκευή ανεξάρτητου αγωγού υδροληψίας για τις ανάγκες του Συνδέσμου Ύδρευσης, με παράλληλη αντικατάσταση των κεντρικών αγωγών ύδρευσης.»

Επιστολή στον κ. Αθ. Νάκο για τη μελέτη της ΕΥΔΑΠ

Για τη διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού ο Δήμος Καρδίτσας συνεχίζει τις παρεμβάσεις προς κάθε κατεύθυνση. Με επιστολή του προς τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Αθ. Νάκο ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομ. Βερίλλης ζήτησε τη χρηματοδότηση της μελέτης για την οσμή του πόσιμου νερού που θα αναλάβει να εκπονήσει η ΕΥΔΑΠ, κλιμάκιο της οποίας είχε επισκεφθεί πρόσφατα το Νομό μας μετά από αίτημα των τοπικών φορέων συλλέγοντας τα πρώτα στοιχεία και κάνοντας μια αρχική εκτίμηση για τα αίτια του φαινομένου, τα οποία θα πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος.

Το συμπέρασμα των επιστημόνων έπειτα από τη συλλογή των πρώτων στοιχείων είναι ότι, για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα και να απομακρυνθεί η ενοχλητική οσμή από το νερό που πίνουν περίπου 100.000 πολίτες, είναι απαραίτητο αρχικά να προσδιορισθεί η γενεσιουργός αιτία.

Για τον προσδιορισμό της απαιτείται μια σειρά συγκριμένων μετρήσεων – αναλύσεων, που πρέπει να γίνουν και οι οποίες, αφού αξιολογηθούν, θα οδηγήσουν στην επιλογή της κατάλληλης μεθόδου αντιμετώπισης του φαινόμενου με σκοπό την ριζική αποφυγή της επανάληψής του. Το κόστος της συγκεκριμένης έρευνας προσδιορίστηκε από τους επιστήμονες της ΕΥΔΑΠ, στα 80.000 ευρώ, ποσό το οποίο ζητά από το ΥΠΕΣ ο Δήμος Καρδίτσας, ο οποίος ανέλαβε να συντάξει και σχετικό τεχνικό δελτίο.

Προηγούμενο άρθρο Επαναφορά του αιτήματος για αποζημιώσεις
Επόμενο άρθρο 23η Γιορτή Τέχνης και Πολιτισμού «Η Πόλη στα Παιδιά»