Ολοκληρώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία το πρόγραμμα Leonardo Da Vinci με τίτλο: «Εκπαίδευση Εκπαιδευτών στη Χρήση Νέων Εκπαιδευτικών Τεχνολογιών»


 Στο σχέδιο συμμετείχε το 1Ο ΕΠΑΛ Παλαμά με 15 δικαιούχους που είναι ο Δ/ντης Βασίλειος Ντούλιας και καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων του Λυκείου, καθηγητές συνεργαζόμενων επαγγελματικών λυκείων, ο δ/ντής της ΔΔΕ Ν. Καρδίτσας Θωμάς Καρανίκας και στελέχη της επαγγελματικής εκπαίδευσης του νομού.

 Στόχοι του σχεδίου είναι:

  • Η βελτίωση της ποιότητας της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης
  • Η προώθηση και ενίσχυση της συμβολής της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στη διαδικασία της καινοτομίας
  • Η ενίσχυση των προσπαθειών στα κράτη μέλη για αποτελεσματική ενσωμάτωση των ΤΠΕ στα συστήματα εκπαίδευσης-κατάρτισης
  • Η ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των ιδρυμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και των επιχειρήσεων.

Τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο, με την διείσδυση των Νέων Τεχνολογιών και του Διαδικτύου, συντελούνται δραματικές αλλαγές στα ευρύτερα πολιτικο-οικονομικο-κοινωνικά δεδομένα. Η ραγδαία εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών και οι αλλαγές που επιφέρουν οι Νέες Τεχνολογίες στο παραδοσιακό εκπαιδευτικό μοντέλο, καθιστούν αναγκαία την ενσωμάτωση νέων υποδομών και μορφών μάθησης περισσότερο ευέλικτων και προσαρμοσμένων στην αρχή της δια βίου μάθησης.

Η κατάρτιση των εκπαιδευτών για την ενσωμάτωση στην διδακτική πρακτική ευέλικτων μορφών μάθησης που είναι ιδιαίτερα προσφιλείς στους νέους καταρτιζόμενους (π.χ Διαδικτυακά μαθήματα, blogs, wikis, Διαδικτυακές κοινότητες Μάθησης), αποτελεί μια νέα πρακτική των συστημάτων εκπαίδευσης σε πολλά κράτη μέλη.

Σαν χώρα υποδοχής για την υλοποίηση της κινητικότητας επελέγη η Βόρεια ΙΤΑΛΙΑ. Η Ιταλία είναι μια Ευρωπαϊκή χώρα του λεγόμενου «σκληρού πυρήνα» της Ε.Ε και το βόρειο τμήμα της είναι από τις πιο τεχνολογικά ανεπτυγμένες περιοχές της Ε.Ε. Η κατάρτιση πραγματοποιήθηκε στο κέντρο εκπαιδευτικών τεχνολογιών του Πολυτεχνείου του Μιλάνου. H ανταλλαγή υλοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2011 στο Μιλάνο της ΙΤΑΛΙΑΣ (ITALY)  από  04/07/ 2011 έως 10/07/ 2011.

Το σχέδιο εκπλήρωσε σε μεγάλο βαθμό τους στόχους του και οι δικαιούχοι ωφελήθηκαν σημαντικά από τις δραστηριότητες της τοποθέτησης και την πιστοποίηση των νέων ικανοτήτων τους. Συγκεκριμένα:

  • Ενθαρρύνθηκαν οι νέοι εκπαιδευτικοί να στραφούν και να πειραματιστούν με τις νέες καινοτόμες και ευέλικτες μορφές μάθησης χρησιμοποιώντας τις Εκπαιδευτικές Τεχνολογίες και το απαραίτητο λογισμικό για την ανάπτυξή τους.
  • Πληροφορήθηκαν για τις εξελίξεις που πραγματοποιούνται στον ευρωπαϊκό χώρο σχετικά με τις Εκπαιδευτικές Τεχνολογίες και τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να κάνουν προκειμένου να αποκτήσουν τις νέες δεξιότητες.
  • Υποστηρίχθηκαν στα θέματα που αφορούν τις Εκπαιδευτικές Τεχνολογίες, όπως επεξηγήσεις τεχνολογικών όρων και εννοιών και στην πρακτική τους εφαρμογή.

      Οι δικαιούχοι απέκτησαν σημαντικά οφέλη από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, όπως :

  • 1. Βελτίωση της ικανότητας για διαπροσωπικές σχέσεις, επικοινωνία και συνεννόηση σε άλλες χώρες.
  • 2. Κατανόηση της αναγκαιότητας για δια βίου εκπαίδευση – κατάρτιση, για συνεχή βελτίωση των προσφερόμενων εκπαιδευτικών τεχνολογιών
  • 3. Αξιοποίηση νέων τεχνικών και λογισμικών εργασίας και είδαν στην πράξη τα οφέλη από την ενσωμάτωση των νέων Τεχνολογιών.
  • 4. Διεύρυναν τις επαγγελματικές τους εμπειρίες και δημιούργησαν χρήσιμες επαφές.
  • 5. Γνώρισαν τον επαγγελματισμό, το εκπαιδεύειν, την κουλτούρα και τον πολιτισμό του Ιταλικού λαού.
  • 6. Όλα τα παραπάνω συντέλεσαν στη βελτίωση της προσαρμοστικότητας τους και της καθημερινής τους εκπαιδευτικής λειτουργίας καθώς και των μεθόδων παροχής κατάρτισης και συνεργασίας.

Ακολουθούν φωτογραφίες από την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών στο Μιλάνο.

Προηγούμενο άρθρο Γέμισε η πλατεία θεατές…
Επόμενο άρθρο Αθ. Παπαθανασίου: Η σημασία της διατροφής